ZANIMLJIVO PREUZIMANJE

Japan preko državnog fonda preuzima proizvođača čipova JSR

Japan preko državnog fonda preuzima proizvođača čipova JSR
Depositphotos

Proizvođač poluvodičkih materijala JSR pristao je da ga otkupi fond koji podupire država za oko 909 milijardi JPY (6,4 milijarde dolara). To sugerira da država produbljuje ulaganja vlade u lokalnu industriju čipova.

Japan Investment Corp (JIC) iznio je planove za kupnju tvrtke, a zatim kasnije ove godine pokrenuti ponudu za privatno vlasništvo, po cijeni od 4350 JPY po dionici. Financiranje će osigurati Razvojna banka Japana koju podržava vlada i Mizuho Bank. Službena objava dolazi dva dana nakon što je JSR otkrio da je primio ponudu za otkup od JIC-a, koju je razmatrao.

Potezi japanske vlade u sektoru čipova dolaze u trenutku kada razne zemlje pojačavaju domaću proizvodnju, a Europska unija i SAD posebno ulažu novac u ovaj sektor. Također je fokus na smanjenju ovisnosti o Kini, pri čemu SAD, Nizozemska i Japan ograničavaju izvoz alata za izradu čipova u tu zemlju. U travnju je japansko ministarstvo industrije predstavilo planove za utrostručenje prodaje poluvodiča na 15 trilijuna JPY do 2030.

JSR drži 30 posto globalnog tržišta fotorezista, materijala osjetljivog na svjetlost koji se koristi za urezivanje uzoraka krugova na poluvodičke ploče. U svoju bazu kupaca ubraja Intel, Samsung i TSMC. U svom priopćenju kojim podupire JIC-ovu ponudu, upravni odbor JSR-a rekao je da će ugovor pomoći tvrtki ubrzati ulaganja, poboljšati globalnu konkurentnost domaćeg sektora poluvodiča i ubrzati širenje poslovanja u Europu, SAD i Aziju.