Trgovinski rat

Japan pojačava zabranu izvoza opreme za proizvodnju čipova u Kinu

Japan pojačava zabranu izvoza opreme za proizvodnju čipova u Kinu
Depositphotos / Ilustracija

Japan će 23. srpnja početi ograničavati izvoz neke opreme za proizvodnju čipova u zemlje koje su označene kao neprijateljske. Odluka je uslijedila nakon višemjesečnog pritiska SAD-a da pooštri trgovinske kontrole Kine kako bi se vojsci spriječio pristup naprednoj tehnologiji.

Japanska vlada dodala je 23 vrste opreme za proizvodnju čipova na popis reguliranog izvoza koji zahtijeva odobrenje Ministarstva gospodarstva, trgovine i industrije osim ako se ne isporučuju u 42 zemlje koje se smatraju prijateljskim. Nikkei Asia otkrio je plan Japana u članku objavljenom u ožujku, ali njegovo posljednje izvješće navodi da je potez sada službeno učinjen, s dvomjesečnom reklamnom kampanjom u tijeku.

Kontrole pokrivaju ekstremnu ultraljubičastu litografiju i opremu za graviranje za proizvodnju memorijskih i logičkih čipova sa širinom kola manjom od 14 nm. China Daily izvijestio je da je Ministarstvo trgovine oštro osudilo taj potez i nagovijestilo potencijalnu odmazdu. Ranije ovog tjedna, Kina je domaćim operaterima kritične informacijske infrastrukture zabranila kupnju čipova od Micron Technology, što se naširoko smatra odmazdom za SAD koje su uvele nova ograničenja u listopadu 2022.