STIGLO JE VRIJEME

Japan novom odlukom napokon odustaje od disketa

Japan novom odlukom napokon odustaje od disketa
Pixabay

Japan je bio specifičan za korištenje floppy diskova ili disketa, kako su ovdje poznate, jer se na njima moralo dopremati neke od službenih dokumenata.

Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije Japana napokon je ukinulo svaku obvezu podnositeljima zahtjeva da koriste ove drevne medije prilikom podnošenja službenih dokumenata. Još sredinom siječnja postojalo je oko 1900 službenih postupaka zahtjeva koje su tvrtke morale podnositi na disketama ili CD-ovima.

Japanska vlada je već u kolovozu 2022. godine naznačila da su dani floppy diska odbrojani. Tada je jedan ministar otvoreno razmišljao i zapitao se "Gdje danas možete kupiti floppy diskove?". Tad je najavio novinarima da će se pravila koja propisuju određene medije uz službene obrasce brzo promijeniti.

Uklanjanje potrebe za radom sa zastarjelim formatima izmjenjivih pohranjivanja poput floppy diskova i CD-a iz japanske birokracije sigurno će doći kao olakšanje za sve uključene.

Ali, iskoristimo ovu priliku za malu lekciju povijesti - IBM je prvi floppy disk isporučio 1973. - prije više od 50 godina. Ne znamo kada je proizvodnja prestala, ali Sony, posljednji proizvođač, prestao je proizvoditi diskete pjoš 2011. Naravno, postoje neki neslužbeni proizvođači, odnosno, biznisi koji "čiste" stare diskete i preprodaju ih onima kojima one još uvijek trebaju.

A jedan od njih je Tom Persky, vlasnik američkog floppydisk.com. Iako, 2022. je priznao da mu se bliži kraj poslovanja najkasnije 2026. I dalje dobiva otprilike tisuću disketa dnevno poštom kako bi ih reciklirao. Trenutno, osim paketa novih-starih 3,5-inčnih diskova, Persky prodaje pakete od 50 testiranih recikliranih diskova po cijeni od 19,95 dolara. Ako su DS/HD disketi od 1,44 MB suviše moderni za opremu, dostupni su i 720 MB DS/DD mediji.