ZANIMLJIV TREND

Izrael i Europa proizvode sve više startupa "mafija"

Izrael i Europa proizvode sve više startupa "mafija"
Depositphotos

Europa i Izrael stvaraju u prosjeku pet tehnoloških startupa za svaku kompaniju koju podupire rizični kapital čija je vrijednost procijenjena na milijardu američkih dolara ili više, prema novom izvješću Accela.

Od 353 kompanije okarakterizirane kao "jednorog" u regiji, 221 je pokrenula 1171 novu startup kompaniju s tehnološkim mogućnostima jer su ih njihovi zaposlenici napustili kako bi probali nešto svoje. Slično prošlogodišnje izvješće pokazalo je da od 344 jednoroga podržanih rizičnim kapitalom, kod njih 201 to je dovelo do stvaranja 1018 novih startupa.

Najznačajniji primjeri kompanija čiji su bivši taleni osnovali nove uključuju Spotify, koji je iznjedrio 32 nove kompanije, Delivery Hero, koji je generirao 32, i Criteo, iz kojeg je "rođen" 31 novi startup.

Takve se kompanije u startup svijetu nazivaju "mafijama" - i ne, nisu poput mafije iz talijansko-američkih gangsterskih filmova. Startup mafije postoje desetljećima. Ove "mafije", povijesno su dovele do stvaranja nekih od najvećih tehnoloških kompanija danas poznatih.

Od američkog fintech diva PayPala, Elon Musk je, primjerice, pokrenuo Teslu i SpaceX, dok je Peter Thiel, suosnivač kompanije Palantir, sada poznati investitor sa svojim Valar Ventures i Founders Fundom.

Investitori rizičnog kažu da su ti poduzetnici došli iz kulture preuzimanja rizika u Silicijskoj dolini koja godinama nije postojala na isti način u Europi. Ali počelo je poprimati drugačiji oblik dolaskom Skypea, iz kojeg je Niklas Zennstrom pokrenuo Atomico, a Taavet Hinrikus Wise.

Najveći broj novoosnovanih startup "mafija" dolazi iz fintecha, s gotovo 20 posto europskih startupova proizašlih iz "jednoroga" koji djeluju u tom sektoru.

Tel Aviv pak ima 127 novih kompanija koje su nastale iz 33 "jednoroga". U Europi, najveći je London s 27 "jednoroga" i 185 startupa, a Berlin je drugi s 25 temeljnih kompanija iz kojih je nastalo 165 startupa "mafija", odnosno, novih kompanija.