IT tržištu prijeti nastavak opasne stagnacije, izvoz jedina prilika

IT tržištu prijeti nastavak opasne stagnacije, izvoz jedina prilika

Foto: Dražen Tomić

Hrvatsko informatičko tržište u 2012. ostalo je na razini iz prethodne godine i doseglo 6,16 milijardi kuna prema upravo dovršenom godišnjem istraživanju analitičke tvrtke IDC Adriatics uz sasvim zamjetnu stagnaciju.  Mjereno u dolara dolarima, vrijednost tržišta pala je za 8,6 posto u odnosu na 2011. godinu na 1,05 milijardu dolara. IDC Adriatics očekuje daljnju stagnaciju IT potrošnje u 2013. U srednjem roku očekuje se da će IT tržište rasti prosječnom godišnjom stopom od 6.1 posto te ostvariti vrijednost od 1,45 milijardi dolara u 2017. godini.

Većina tehnoloških kategorija je pala u 2012. godini osim pakiranog softvera, koji je iskazao rast vrijednosti u hrvatskim kunama, ali i pad u američkim dolarima. U segmentu hardvera rast su zabilježile isporuke pametnih telefona i tableta, dok su blago opale vrijednosti isporučenih stolnih i prijenosnih računala te ispisnih uređaja. Snažniji pad zabilježen je na tržištu uređaja za pohranu podataka i x86 poslužitelja. Pozitivni pomaci vidljivi su kroz činjenicu da je u 2012. izvoz IT usluga porastao za 22 posto, na 440 milijuna kuna. IT usluge bile su najveća zasebna kategorija s udjelom od 31 posto, osobna računala zauzela su 18 posto a pakirani softver 16 posto u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

„Prvi osjetniji oporavak domaćeg IT tržišta predviđamo u 2014. godini, nakon pet godina zaostajanja za svjetskim trendovima. Globalna IT potrošnja raste ovih godina po stopama od oko 6 posto,  ponajviše zahvaljujući odličnim rezultatima prodaje mobilnih uređaja – tableta i pametnih telefona“, tvrdi Boris Žitnik, Direktor IDC Adriaticsa.

Prema njegovim riječima lošu 2012. godinu na domaćoj IT sceni možemo pripisati padu BDP-a od 2 posto u protekloj godini unatoč prognoziranom rastu, nedovoljnoj internoj devalvaciji, izostanku ozbiljnijih investicija i daljnjem povećanju nezaposlenosti u zemlji.

Žitnik napominje kako je postepeno usvajanje treće razvojne platforme (cloud, big data, društvene mreže i mobilne aplikacije), uvođenje fiskalizacije, investicije u podatkovne centre i optičke mreže, skoro pristupanje Europskoj Uniji, zamah E-poslovanja i jačanje start-up scene svakako su najvažniji faktori buđenja IT potrošnje u Hrvatskoj u srednjoročnom periodu. Međutim, daljnje slabljenje potražnje i konjunkture u zemlji, krajnja ograničenost IT budžeta poslovnih subjekata, skromni državni IT izdaci i dodatno snižavanje kreditnog rejtinga usporit će značajniji oporavak domaćeg IT tržišta, zaključuje Žitnik.

Još iz kategorije

Pandemija koronavirusom se loše odrazila na produktivnost developera

Pandemija koronavirusom se loše odrazila na produktivnost developera

04.06.2020. komentiraj

Softverski inženjeri trude se vratiti produktivnost kakva je bila prije pandemije koronavirusa, ali tako nešto ne ide preko noći i trenutno se svi muče, no idu suvereno prema zacrtanom cilju.

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

Najviše se bojimo smanjenja plaća i gubitka posla, ulaganje u znanje najisplativije

03.06.2020. komentiraj

Pandemija je utjecala na živote građana i donijela nam drugačiju svakodnevicu, a to pokazuje i istraživanje koje je proveo Media Val u suradnji s Ipsosom prema kojem građani u ovim vremenima prije svega teže jednostavnijem životu, osjećaju mira, spokoja i sigurnosti.

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

Developeri računalnih igara morat će sami prijaviti igre u GeForce Now

03.06.2020. komentiraj

Potaknuta iznimnom popularnosti svoje GeForceNow cloud gaming usluge, Nvidia je odlučila promijeniti pravila korištenja za developere i izdavače te odredila da se moraju uključiti (eng. opt in) u platformu kako bi mogli na njoj imati svoje naslove.