IT tržištu prijeti nastavak opasne stagnacije, izvoz jedina prilika

IT tržištu prijeti nastavak opasne stagnacije, izvoz jedina prilika
Dražen Tomić

Hrvatsko informatičko tržište u 2012. ostalo je na razini iz prethodne godine i doseglo 6,16 milijardi kuna prema upravo dovršenom godišnjem istraživanju analitičke tvrtke IDC Adriatics uz sasvim zamjetnu stagnaciju.  Mjereno u dolara dolarima, vrijednost tržišta pala je za 8,6 posto u odnosu na 2011. godinu na 1,05 milijardu dolara. IDC Adriatics očekuje daljnju stagnaciju IT potrošnje u 2013. U srednjem roku očekuje se da će IT tržište rasti prosječnom godišnjom stopom od 6.1 posto te ostvariti vrijednost od 1,45 milijardi dolara u 2017. godini.

Većina tehnoloških kategorija je pala u 2012. godini osim pakiranog softvera, koji je iskazao rast vrijednosti u hrvatskim kunama, ali i pad u američkim dolarima. U segmentu hardvera rast su zabilježile isporuke pametnih telefona i tableta, dok su blago opale vrijednosti isporučenih stolnih i prijenosnih računala te ispisnih uređaja. Snažniji pad zabilježen je na tržištu uređaja za pohranu podataka i x86 poslužitelja. Pozitivni pomaci vidljivi su kroz činjenicu da je u 2012. izvoz IT usluga porastao za 22 posto, na 440 milijuna kuna. IT usluge bile su najveća zasebna kategorija s udjelom od 31 posto, osobna računala zauzela su 18 posto a pakirani softver 16 posto u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

„Prvi osjetniji oporavak domaćeg IT tržišta predviđamo u 2014. godini, nakon pet godina zaostajanja za svjetskim trendovima. Globalna IT potrošnja raste ovih godina po stopama od oko 6 posto,  ponajviše zahvaljujući odličnim rezultatima prodaje mobilnih uređaja - tableta i pametnih telefona“, tvrdi Boris Žitnik, Direktor IDC Adriaticsa.

Prema njegovim riječima lošu 2012. godinu na domaćoj IT sceni možemo pripisati padu BDP-a od 2 posto u protekloj godini unatoč prognoziranom rastu, nedovoljnoj internoj devalvaciji, izostanku ozbiljnijih investicija i daljnjem povećanju nezaposlenosti u zemlji.

Žitnik napominje kako je postepeno usvajanje treće razvojne platforme (cloud, big data, društvene mreže i mobilne aplikacije), uvođenje fiskalizacije, investicije u podatkovne centre i optičke mreže, skoro pristupanje Europskoj Uniji, zamah E-poslovanja i jačanje start-up scene svakako su najvažniji faktori buđenja IT potrošnje u Hrvatskoj u srednjoročnom periodu. Međutim, daljnje slabljenje potražnje i konjunkture u zemlji, krajnja ograničenost IT budžeta poslovnih subjekata, skromni državni IT izdaci i dodatno snižavanje kreditnog rejtinga usporit će značajniji oporavak domaćeg IT tržišta, zaključuje Žitnik.