STVORILA SE NAVIKA

Istraživanje pokazuje da Hrvati provode više od četiri sata dnevno na mobitelima

Istraživanje pokazuje da Hrvati provode više od četiri sata dnevno na mobitelima

Hrvatski građani sve više vremena koriste digitalne uređaje, a najviše pametne telefone i mobilne uređaje općenito. I to prosječno oko četiri sata na dan.

Takve navike generiraju i neke druge pa njih 82 posto želi plaćati račune uz pomoć mobitela, pokazuje istraživanje MasterIndex o čemu su izvijestili iz Mastercarda u Hrvatskoj.

To online istraživanje provedeno je u listopadu 2023. na uzorku od 1018 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina, od kojih je 92 posto reklo da im je važno da trgovci nude razne metode plaćanja, ponajprije kartice, ali i gotovinu, mobilne aplikacije, digitalne novčanike i kriptovalute.

Najpopularniji način plaćanja su kartice kojima plaća 85 posto anketiranih i to najviše mlađi, visokoobrazovani i s višim prihodima. Slijede gotovinsko plaćanje koje voli njih 67 posto, te plaćanje putem mobilnih aplikacija njih 54 posto, dok je trećina ispitanika spomenula i digitalni novčanik, a opća uplatnica, QR kodovi i kriptovalute su manje zastupljeni.

Osim mobitela, građani bi više željeli koristiti za plaćanje i pametne satove, osobnu iskaznicu i biometriju. Istraživanje je pokazalo da je gotovo polovica građana zadovoljna širenjem digitalnih usluga, koje osim na pametnim mobitelima koriste i na prijenosnim ili stolnim računalima, na kojima prosječno dnevno provode 3,7 sati. Također, dva sata dnevno u prosjeku gledaju pametne televizore, a tridesetak minuta tablete.

Gledajući po spolu i dobi, žene te mladi do 29 godina najviše dnevno koriste mobitele - 4,5, odnosno 5,2 sati.

Direktorica Mastercarda u Hrvatskoj Gea Kariž naglašava da se Hrvatska istaknula kao predvodnik u digitalnim plaćanjima prema Mastercardovom Indeksu digitalnih plaćanja za 2021. i 2022.

"Hrvatska je postigla visokih 64 bodova na skali do 100, nadmašujući druge zemlje u regiji. Zabilježili smo i snažan porast online kartičnih transakcija, kako po broju (30 posto) tako i po vrijednosti (48 posto) u protekle tri godine, uz smanjenje korištenja gotovine", istaknula Kariž.