Isporuke mobilnih IoT modula dosegle 221 milijun u 2018.

Isporuke mobilnih IoT modula dosegle 221 milijun u 2018.

Foto: DepositPhotos

Globalne isporuke mobilnih IoT modula povećane su za 16 posto u 2018. na novu rekordnu razinu od 221 milijun, prema novom izvješću Berg Insights. Godišnji prihodi rasli su brže i to 24 posto, preokrenuvši prethodni trend smanjenja prosječnih cijena modula.

3GPP standardi za LTE - Cat M i NB-IoT - bitno će pridonijeti rastu u sljedećih pet godina. Ovi novi standardi osmišljeni su tako da budu manje složeni, da bi ograničili potrošnju energije, te su povoljniji za rješavanje masovnog tržišta i omogućavaju povezivanje potpuno novih aplikacija.

U prvoj polovici 2019. nekoliko je proizvođača najavilo 5G NR modele koji će biti dostupni programerima u drugoj polovici godine. Rani usvojitelji uključivat će tvrtke aktivne u segmentima računala, umrežavanja i OEM automobila.

Rezultati najnovije procjene tržišnog udjela dobavljača IoT modula IoT-a Berg Insighta pokazuju da četiri najveća proizvođača modula imaju 61 posto tržišta kada je riječ o prihodima.

“Godišnji prihodi modula za četiri najveća tržišna igrača Sierra Wireless, Sunsea AIoT, Gemalto i Telit povećali su se za 13 posto na 1,85 milijardi dolara, s ukupnom tržišnom vrijednošću od oko 3,0 milijarde dolara”, kaže Fredrik Stalbrand, viši analitičar Berg Insightsa.

Još iz kategorije

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

Canon dobio pet EISA-inih nagrada za 2019.

17.08.2019. komentiraj

Canon Europe još je jednom prepoznat kao vodeća tvrtka u branši –udruženje European Imaging and Sound Association (Europsko udruženje za slikovne tehnologije i zvuk, EISA) dodijelilo mu je pet prestižnih nagrada. Titule za 2019. potvrđuju Canonovu nenadmašnu optičku izvrsnost i tradiciju, a konkretne nagrade osvojio je EOS RP, kao i  objektivi iz serija RF i EF. Od spektakularnog predstavljanja sustava EOS R u rujnu 2018. Canon je redefinirao granice fotografije dizajnirajući tijela i objektive koji proširuju mogućnosti snimanja fotografima amaterima i profesionalcima, što se odražava i u ovogodišnjim nagradama.

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

Knjižnice kao predvodnice digitalne transformacije društva

16.08.2019. komentiraj

Uloga knjižničara i informacijskih stručnjaka u promicanju i uspostavi pametnih društava u sklopu globalne digitalne preobrazbe, tema je Međunarodne konferencije IFLA CPDWL Satellite Meeting koja će 20. i 21. kolovoza u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu okupiti više od 160 sudionika iz svih krajeva svijeta.

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

Roboti će preuzeti desetke milijuna poslova i još više produbiti nejednakosti

15.08.2019. komentiraj

Roboti su realna prijetnja ljudima, u smislu poslova koje će obavljati, što pokazuje istraživanje provedeno od strane Sveučilišta Oxford. Naime, prema njemu, do 2030. godine bi roboti diljem svijeta trebali preuzeti oko 20 milijuna poslova u proizvodnim granama. Dakle, samo će se nastaviti trend koji je već sad započeo i ubrzavat će se s napretkom tehnologije.