Isporuke mobilnih IoT modula dosegle 221 milijun u 2018.

Isporuke mobilnih IoT modula dosegle 221 milijun u 2018.

Foto: DepositPhotos

Globalne isporuke mobilnih IoT modula povećane su za 16 posto u 2018. na novu rekordnu razinu od 221 milijun, prema novom izvješću Berg Insights. Godišnji prihodi rasli su brže i to 24 posto, preokrenuvši prethodni trend smanjenja prosječnih cijena modula.

3GPP standardi za LTE - Cat M i NB-IoT - bitno će pridonijeti rastu u sljedećih pet godina. Ovi novi standardi osmišljeni su tako da budu manje složeni, da bi ograničili potrošnju energije, te su povoljniji za rješavanje masovnog tržišta i omogućavaju povezivanje potpuno novih aplikacija.

U prvoj polovici 2019. nekoliko je proizvođača najavilo 5G NR modele koji će biti dostupni programerima u drugoj polovici godine. Rani usvojitelji uključivat će tvrtke aktivne u segmentima računala, umrežavanja i OEM automobila.

Rezultati najnovije procjene tržišnog udjela dobavljača IoT modula IoT-a Berg Insighta pokazuju da četiri najveća proizvođača modula imaju 61 posto tržišta kada je riječ o prihodima.

“Godišnji prihodi modula za četiri najveća tržišna igrača Sierra Wireless, Sunsea AIoT, Gemalto i Telit povećali su se za 13 posto na 1,85 milijardi dolara, s ukupnom tržišnom vrijednošću od oko 3,0 milijarde dolara”, kaže Fredrik Stalbrand, viši analitičar Berg Insightsa.

Još iz kategorije

Svi očekuju reforme i javni i privatni sektor

Svi očekuju reforme i javni i privatni sektor

12.07.2020. komentiraj

Nakon niza anketa koje su proveli među svojim članstvom na temu reformi, odlučili su pitati zaposlenike u javnom sektoru misle li kako su reforme potrebne te u kojim segmentima, ističu u Glasu poduzetnika i napominju se gotovo pa u cijelosti poklapaju s odgovorima zaposlenika u privatnom sektoru – svi smatraju kako su reforme nužnost. Vrlo je to zanimljivo, dok svi te zaposlenike u javnom sektoru zovu uhljebima.

Linus Torvalds: Teško je naći ljude za održavanje Linux kernela

Linus Torvalds: Teško je naći ljude za održavanje Linux kernela

12.07.2020. komentiraj

Osnivač Linux Linus Torvalds govorio je na Open Source Summitu i konferenciji Embedded Linux o izazovima održavanja kernela otvorenog koda jer sve je teže naći osobe koje bi ga održavale. I, uvjeren je, u budućnosti će to biti teško izvedivo.

U Huaweijev AppGallery ušle aplikacije najvećih domaćih banaka, telekoma i medijskih kuća

U Huaweijev AppGallery ušle aplikacije najvećih domaćih banaka, telekoma i medijskih kuća

11.07.2020. komentiraj

Huaweijeva platforma za distribuciju mobilnih aplikacija, AppGallery, najbrže je rastuće tržište mobilnih aplikacija globalno, i po broju dostupnih aplikacija i po broju aktivnih korisnika, što su prepoznale i brojne domaće kompanije i neovisni developeri aplikacija, pohvalili su se iz ovog kineskog proizvođača.