Isporuke mobilnih IoT modula dosegle 221 milijun u 2018.

Isporuke mobilnih IoT modula dosegle 221 milijun u 2018.
DepositPhotos

Globalne isporuke mobilnih IoT modula povećane su za 16 posto u 2018. na novu rekordnu razinu od 221 milijun, prema novom izvješću Berg Insights. Godišnji prihodi rasli su brže i to 24 posto, preokrenuvši prethodni trend smanjenja prosječnih cijena modula.

3GPP standardi za LTE - Cat M i NB-IoT - bitno će pridonijeti rastu u sljedećih pet godina. Ovi novi standardi osmišljeni su tako da budu manje složeni, da bi ograničili potrošnju energije, te su povoljniji za rješavanje masovnog tržišta i omogućavaju povezivanje potpuno novih aplikacija.

U prvoj polovici 2019. nekoliko je proizvođača najavilo 5G NR modele koji će biti dostupni programerima u drugoj polovici godine. Rani usvojitelji uključivat će tvrtke aktivne u segmentima računala, umrežavanja i OEM automobila.

Rezultati najnovije procjene tržišnog udjela dobavljača IoT modula IoT-a Berg Insighta pokazuju da četiri najveća proizvođača modula imaju 61 posto tržišta kada je riječ o prihodima.

“Godišnji prihodi modula za četiri najveća tržišna igrača Sierra Wireless, Sunsea AIoT, Gemalto i Telit povećali su se za 13 posto na 1,85 milijardi dolara, s ukupnom tržišnom vrijednošću od oko 3,0 milijarde dolara“, kaže Fredrik Stalbrand, viši analitičar Berg Insightsa.