Intelova dominacija nad Windows laptopima je ozbiljno ugrožena

Intelova dominacija nad Windows laptopima je ozbiljno ugrožena

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Windows operativni sustavi desetljećima su bili direktno vezani uz x86 procesore, a najdominantniji na tom području bio je Intel te nešto manje AMD i sad kad Microsoft sve češće "koketira" s ARM za Windows, to bi se uvelike moglo promijeniti. Alternativa arhitektura traži alternativna rješenja i u Intelu zasigurno podosta brinu zbog te situacije.

Naime, treba znati da su u velikoj većini naši uređaji vezani uz neku tehnologiju koja im čini temelje, a u računalnom svijetu to su x66 ili IA-32 arhitektura, a odnedavno i x86-64 za 64-bit podršku. Intel i ARM na tom su polju glavni igrači, zapravo i jedini kad pogledamo dominaciju na tržištu. Zato je podosta turbulentno to što se čini zaokret prema nečem novom. Ili, bolje rečeno, "novom".

Jer, ARM se odavno pozicionirao u mobilnom svijetu i mobilni uređaji odavno su moćni u svakom smilu. Imaju 4K zaslone, imaju i po 12Gb radne memorije, po 1TB kapacitet, kamere koje mogu zasjeniti i neke digitalne kamere... Naravno da je samim time ARM uvelike spreman zagospodariti i tržištem koje se ne tiče mobilnog. A upravo to i želi, zajedno s Microsoftom. Ipak, treba razmišljati o budućnosti.

Skraćeno, postoji cijeli niz ARM generacija i rješenja. Windows na ARM zahtijeva posljednju ARM64 arhitekturu, koja je potpuno 64-bitna, što znači da uređaji mogu imati podosta memorije. I s malo "čarobiranja", moguće je na takvoj arhitekturi pokretati i aplikacije originalno dizajnirane za x86 procesore. Dakle, temelji su postavljeni i sad samo treba napraviti tranziciju A to bi značilo da Intel gubi dominaciju, zajedno s njim i AMD, a ARM će se pozicionirati u lidera. Ukoliko sve prođe ovako, a teško je vjerovati da Intel i AMD baš ništa neće poduzeti kako bi ostali dio tržišta.

A tu je i Qualcomm, koji sa svojim 8cx procesorom temeljenom na ARM čipovima, polako i sigurno uzima zalet. Jer, riječ je o procesorima idealnima za 5G doba, što proizvođači traže. Lenovo je već "izbacio" prototip svog 5G ultrabooka, u suradnji s Qualcommom.

Ali, na kraju priče, Intelova rješenja još uvijek su moćnija, ponajprije zbog ograničenja koja nudi ARM za Windows, ali s vremenom bi se i te granice trebale probiti. Prognoza jest da će se to dogoditi za pet do deset godina, što je dovoljno vremena da Intel reagira, ali i dovoljno da konkurencija koja je trenutno u mobilnom svijetu postaje goropadnija.

Još iz kategorije

Google pokrenuo drugi krug financiranja namijenjen promicanju razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj

Google pokrenuo drugi krug financiranja namijenjen promicanju razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj

19.02.2020. komentiraj

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) primio je drugu financijsku potporu tvrtke Google u iznosu od 400 tisuća američkih dolara za projekt Digitalni građanin 2.0 čiji je cilj daljnji razvoj digitalnih vještina u lokalnim zajednicama u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

SUPER PRILIKA Osvojite ulaznice za Digital Takeover!

SUPER PRILIKA Osvojite ulaznice za Digital Takeover!

19.02.2020. komentiraj

Networking, učenje od govornika svjetske klase, isprobavanje najnovijih tehnoloških dostignuća ili stjecanje novih spoznaja samo su neke od stvari zašto ne smijete propustiti Digital Takeover 2020.

Play Protect blokirao instalaciju 1,9 milijardi malicioznih aplikacija na Android uređaje

Play Protect blokirao instalaciju 1,9 milijardi malicioznih aplikacija na Android uređaje

19.02.2020. komentiraj

Google je na svom Play Storeu poboljšao sigurnosnu provjeru aplikacija te je u prošloj godini temeljem toga blokirao 1,9 milijardi malicioznih aplikacija koje originalno dolaze s neslužbenih trgovina aplikacijama, a pod time se misli na sve one koje nisu Google Play Store. To je rast od 300 milijuna u odnosu na 2017. i 2018.