Intelova dominacija nad Windows laptopima je ozbiljno ugrožena

Intelova dominacija nad Windows laptopima je ozbiljno ugrožena

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Windows operativni sustavi desetljećima su bili direktno vezani uz x86 procesore, a najdominantniji na tom području bio je Intel te nešto manje AMD i sad kad Microsoft sve češće "koketira" s ARM za Windows, to bi se uvelike moglo promijeniti. Alternativa arhitektura traži alternativna rješenja i u Intelu zasigurno podosta brinu zbog te situacije.

Naime, treba znati da su u velikoj većini naši uređaji vezani uz neku tehnologiju koja im čini temelje, a u računalnom svijetu to su x66 ili IA-32 arhitektura, a odnedavno i x86-64 za 64-bit podršku. Intel i ARM na tom su polju glavni igrači, zapravo i jedini kad pogledamo dominaciju na tržištu. Zato je podosta turbulentno to što se čini zaokret prema nečem novom. Ili, bolje rečeno, "novom".

Jer, ARM se odavno pozicionirao u mobilnom svijetu i mobilni uređaji odavno su moćni u svakom smilu. Imaju 4K zaslone, imaju i po 12Gb radne memorije, po 1TB kapacitet, kamere koje mogu zasjeniti i neke digitalne kamere... Naravno da je samim time ARM uvelike spreman zagospodariti i tržištem koje se ne tiče mobilnog. A upravo to i želi, zajedno s Microsoftom. Ipak, treba razmišljati o budućnosti.

Skraćeno, postoji cijeli niz ARM generacija i rješenja. Windows na ARM zahtijeva posljednju ARM64 arhitekturu, koja je potpuno 64-bitna, što znači da uređaji mogu imati podosta memorije. I s malo "čarobiranja", moguće je na takvoj arhitekturi pokretati i aplikacije originalno dizajnirane za x86 procesore. Dakle, temelji su postavljeni i sad samo treba napraviti tranziciju A to bi značilo da Intel gubi dominaciju, zajedno s njim i AMD, a ARM će se pozicionirati u lidera. Ukoliko sve prođe ovako, a teško je vjerovati da Intel i AMD baš ništa neće poduzeti kako bi ostali dio tržišta.

A tu je i Qualcomm, koji sa svojim 8cx procesorom temeljenom na ARM čipovima, polako i sigurno uzima zalet. Jer, riječ je o procesorima idealnima za 5G doba, što proizvođači traže. Lenovo je već "izbacio" prototip svog 5G ultrabooka, u suradnji s Qualcommom.

Ali, na kraju priče, Intelova rješenja još uvijek su moćnija, ponajprije zbog ograničenja koja nudi ARM za Windows, ali s vremenom bi se i te granice trebale probiti. Prognoza jest da će se to dogoditi za pet do deset godina, što je dovoljno vremena da Intel reagira, ali i dovoljno da konkurencija koja je trenutno u mobilnom svijetu postaje goropadnija.

Još iz kategorije

Bill Gates: Ja sam pogriješio i zato je danas na mobitelima Android umjesto Windows Mobile

Bill Gates: Ja sam pogriješio i zato je danas na mobitelima Android umjesto Windows Mobile

18.11.2019. komentiraj

Osnivač i dugogodišnji izvršni direktor Microsofta Bill Gates još uvijek se ne može pomiriti s činjenicom da njegova kompanija nije ostvarila proboj na mobilno tržište, iako je imala sve mogućnosti potrebne za to, osim dovoljno jasne vizije kako plasirati proizvod na tržište. No, krivnju ne traži u sebi već drugim okolnostima...

Jesu li video igre povezane sa masovnim ubojstvima?

Jesu li video igre povezane sa masovnim ubojstvima?

18.11.2019. komentiraj

Masovne pucnjave u Sjedinjenim Američkim Državama vlast u rukama republikanaca, kao i njihovi pristaše, uporno odbijaju povezivati s nošenjem oružja. Umjesto toga, optužuju nasilne video igre kao jedan od razloga zašto se događaju pa ujedno pozivaju i na njihovu strožu kontrolu.

Izabrano deset startupa za 12. generaciju ZIP-a

Izabrano deset startupa za 12. generaciju ZIP-a

17.11.2019. komentiraj

Algebra LAB i partneri INA i Fil Rouge Capital predstavili su 12. generaciju poduzetničkih projekata, startupa, koji će tijekom narednih mjeseci proći kroz intenzivan inkubatorski program te uz najbolje mentore usavršiti i dodatno razviti svoje poslovne ideje, proizvode i usluge. Algebra LAB najutjecajniji je i najvažniji poduzetnički inkubator u zemlji koji nastavlja tradiciju i nadograđuje se na iskustvo Zagrebačkog inkubatora poduzetništva. Za 12. generaciju startupa tijekom proteklih se tjedana prijavilo više od 120 timova sa svojim projektima pa je pred selekcijskim žirijem bio izuzetno težak zadatak.