Intelova dominacija nad Windows laptopima je ozbiljno ugrožena

Intelova dominacija nad Windows laptopima je ozbiljno ugrožena
Dražen Tomić / Tomich Productions

Windows operativni sustavi desetljećima su bili direktno vezani uz x86 procesore, a najdominantniji na tom području bio je Intel te nešto manje AMD i sad kad Microsoft sve češće "koketira" s ARM za Windows, to bi se uvelike moglo promijeniti. Alternativa arhitektura traži alternativna rješenja i u Intelu zasigurno podosta brinu zbog te situacije.

Naime, treba znati da su u velikoj većini naši uređaji vezani uz neku tehnologiju koja im čini temelje, a u računalnom svijetu to su x66 ili IA-32 arhitektura, a odnedavno i x86-64 za 64-bit podršku. Intel i ARM na tom su polju glavni igrači, zapravo i jedini kad pogledamo dominaciju na tržištu. Zato je podosta turbulentno to što se čini zaokret prema nečem novom. Ili, bolje rečeno, "novom".

Jer, ARM se odavno pozicionirao u mobilnom svijetu i mobilni uređaji odavno su moćni u svakom smilu. Imaju 4K zaslone, imaju i po 12Gb radne memorije, po 1TB kapacitet, kamere koje mogu zasjeniti i neke digitalne kamere... Naravno da je samim time ARM uvelike spreman zagospodariti i tržištem koje se ne tiče mobilnog. A upravo to i želi, zajedno s Microsoftom. Ipak, treba razmišljati o budućnosti.

Skraćeno, postoji cijeli niz ARM generacija i rješenja. Windows na ARM zahtijeva posljednju ARM64 arhitekturu, koja je potpuno 64-bitna, što znači da uređaji mogu imati podosta memorije. I s malo "čarobiranja", moguće je na takvoj arhitekturi pokretati i aplikacije originalno dizajnirane za x86 procesore. Dakle, temelji su postavljeni i sad samo treba napraviti tranziciju A to bi značilo da Intel gubi dominaciju, zajedno s njim i AMD, a ARM će se pozicionirati u lidera. Ukoliko sve prođe ovako, a teško je vjerovati da Intel i AMD baš ništa neće poduzeti kako bi ostali dio tržišta.

A tu je i Qualcomm, koji sa svojim 8cx procesorom temeljenom na ARM čipovima, polako i sigurno uzima zalet. Jer, riječ je o procesorima idealnima za 5G doba, što proizvođači traže. Lenovo je već "izbacio" prototip svog 5G ultrabooka, u suradnji s Qualcommom.

Ali, na kraju priče, Intelova rješenja još uvijek su moćnija, ponajprije zbog ograničenja koja nudi ARM za Windows, ali s vremenom bi se i te granice trebale probiti. Prognoza jest da će se to dogoditi za pet do deset godina, što je dovoljno vremena da Intel reagira, ali i dovoljno da konkurencija koja je trenutno u mobilnom svijetu postaje goropadnija.