POVEZANA PRIJEVOZNA RJEŠENJA

Inovatori formiraju koaliciju za sigurnost biciklista na temelju V2X

Inovatori formiraju koaliciju za sigurnost biciklista na temelju V2X
Fotolia

Ekosustav od 19 inovatora u automobilskom, biciklističkom i tehnološkom sektoru udružio je snage kako bi radio na unapređenju i implementaciji povezanih prijevoznih rješenja kako bi se smanjili rizici s kojima se suočavaju biciklisti i vozači e-bicikala na sjevernoameričkim cestama. Nova Koalicija za sigurnost biciklista predstavlja predanost razvoju sveobuhvatnog pristupa sigurnosti bicikala usredotočenog na implementaciju tehnologije vozila za sve.

Prošle godine, Ministarstvo prometa SAD-a pokrenulo je strategije za otključavanje povezanog V2X ekosustava kao ključnog tehnološkog rješenja za poboljšanje sigurnosti na cestama za ranjive sudionike u prometu. Članovi Koalicije vjeruju da V2X ima sigurnosne prednosti, kao i potencijal za smanjenje zagušenja. Nova koalicija predana je implementaciji ključnih komponenti tog plana kako bi se poboljšala sigurnost za bicikliste i angažirali druge pristaše za ovu misiju.

Sudionici Koalicije namjeravaju zajedno raditi na integraciji bicikala u budući V2X komunikacijski ekosustav. Omogućavanjem V2X opremljenih automobila, bicikala i drugih sudionika u prometu mogu prepoznati jedni druge i stvoriti uzajamnu svijest, čime se povećava mogućnost smanjenja broja ozljeda u situacijama sudara. Osim toga, ovi će napori imati koristi od uvida i savjeta koje pružaju zagovornici biciklizma, sigurnosti i pametnog prijevoza te udruge pod Savjetodavnim odborom Koalicije.

Mnoge tvrtke iz automobilske industrije i industrije bicikala, kao i iz sektora povezivanja, čipova i softvera već su se odazvale pozivu na akciju i obećale da će podržati inicijativu. Članovi osnivačke koalicije su Audi, Cariad, Accell, AT-Zweirad, BMC, Bosch, Koninklijke Gazelle, Shimano, Trek, Autotalks, Commsignia, Qualcomm, Spoke, Deutsche Telekom i TELUS. Savjetodavni odbor koalicije uključivat će ITS America, Ligu američkih biciklista, People for Bikes i The Governors Highway Safety Association.

Kako bi se otključao potencijal V2X ekosustava i ulice učinile sigurnijima za korisnike cesta, industrijska inicijativa slijedi holistički pristup i ima za cilj integrirati relevantne dionike i donositelje odluka. Tvrtke u inicijativi posvećene su individualnom razvoju, implementaciji i implementaciji V2X rješenja, komponenti i aplikacija. Surađujući s regulatorima i infrastrukturnim operaterima na različitim razinama vlasti, tvrtke nastoje osigurati da su smjernice za implementaciju V2X jasne i da su relevantni infrastrukturni zahtjevi ispunjeni. Industrijska inicijativa zagovara uključivanje biciklista u V2X razvoj i stoga će blisko surađivati s drugim predstavnicima interesnih skupina za bicikle i eBike.