INFOGRAFIKA: Windows i dalje suvereno dominira na osobnim računalima

INFOGRAFIKA: Windows i dalje suvereno dominira na osobnim računalima

Microsoft je 4. travnja proslavio 45 godina i fascinantno je da unatoč činjenici da kompaniji nedostaje tako malo do pola stoljeća starosti, njegov softver još uvijek suvereno dominira tržištem osobnih računala.

Naravno, riječ je o Windows operativnom sustavu u ovoj priči, uspješnici koje su se Bill Gates i društvo sjetili deset godina nakon što su osnovali kompaniju. Pa promijenili nju i cijeli računalni svijet. Do tolike mjere da ni dan danas ljudi ne odustaju od inačica Windowsa koje se nude na tržištu.

Posljednji je Windows 10, stigao u srpnju 2015. i trenutno zauzima nešto više od polovice svih Windows računala. A u svijetu je pak 72,9 posto računala upravo na Windows operativnim sustavima. Daleko iza je Macintosh sa 16,7 posto, a ostali su poprilično zanemarivi. Primjerice, iOS na 3,3 posto, Android na 2,2 posto, Linux na 1,8 posto...

Kad se ove brojke uzmu u obzir, ali i činjenica da unatoč krizi Microsoft vrijedi više od bilijun američkih dolara, nekako je jasno da će budućnost 45 godina stare kompanije ostati više nego bistra.