INFOGRAFIKA: Rast Kine u ekonomsku supersilu

INFOGRAFIKA: Rast Kine u ekonomsku supersilu

Foto: DepositPhotos

Nestašica komponenti utječe na proizvodni lanac, ponajprije zbog striktnih mjera koje povodom novog vala koronavirusa provodi Kina posljednjih mjeseci, a to pak jasno sugerira koliko je cijeli svijet ovisan o prilikama u najmnogoljudnijoj zemlji.

Naime, nije tajna da se radi o najvećem dobavljaču dobara, no tako nešto nije stiglo preko noći, na tome se radilo posljednjih nekoliko desetljeća jako precizno, ciljano i efikasno. Situacija je sad takva da Kina čini 18,8 posto globalnog BDP-a, kad gledamo paritet kupovne moći (PPP). Prije 20 godina radilo se o svega 8,1 posto.

Istovremeno, Sjedinjene Američke Države su činile 19,8 posto svjetskog BDP-a 2002., a sad čine 15,8 posto. Iako u ovim trenucima nestvarno, Europska unija bila je najmoćnija s 19,9 posto BDP-a prije 20 godina, ali trenutno je na 14,8 posto.

Nažalost po ove dvije regije, razlika zaostatka za Kinom će se samo nastaviti povećavati jer im prijeti recesija, s kojom Kinezi nemaju problema. Dapače, njima se prognozira srednji jednoznamenkasti rast na godišnjoj razini...

Još iz kategorije

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

09.12.2022.

U Srcu je održan Sveučilišni dan e-učenja i proslava 15 godina rada Centra za e-učenje Srca. Proslavi su prisustvovali brojni uzvanici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja – korisnici usluga Centra za e-učenje Srca te suradnici i članovi mreže e-učenja koju Srce kontinuirano gradi.

Otvoren NEM Zagreb 2022

Otvoren NEM Zagreb 2022

09.12.2022.

Počelo je drugo izdanje eventa NEM Zagreb 2022, događanje usmjereno na razvoj TV industrije u Srednjoj i Istočnoj Europi, koje se održava u legendarnom zagrebačkom Esplanade Zagreb Hotelu do petka, 9. prosinca.

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

09.12.2022.

Američki operater AT&T pristao je platiti američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) 6,3 milijuna dolara. Taj je potez poduzet kako bi se riješile optužbe za nedolično ponašanje od strane trojca rukovoditelja za odnose s investitorima, podvlačeći crtu ispod pitanja koje datira iz 2016. godine.