Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

Foto: Fotolia ilustracija

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Najviše su porasle cijene neprerađenih prehrambenih proizvoda (5,6 posto), čime se njihovo godišnje kretanje znatno promijenilo u odnosu na kretanja iz cijele prošle godine kada su bile u godišnjem padu (osim u prosincu) zbog smanjenja stope PDV-a na svježu hranu. Ipak, najsnažniji je inflatorni pritisak na opću razinu potrošačkih cijena u siječnju proizlazio iz cijena energije (4,4 posto) zbog njihova većeg udjela (pondera) u strukturi potrošačke košarice (16,91 posto). Od cijena energije najviše su porasle cijene naftnih derivata odnosno cijene goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (9,8 posto) te tekućih goriva (13,3 posto) i plina (8,8 posto).

Iako je, dakle, godina započela s nešto višom razinom godišnje inflacije, ona je još uvijek umjereno niska. U kontekstu očekivanoga usporenijega gospodarskog rasta ove godine te usporenog prijenosa rasta plaća i ukupnog raspoloživoga dohotka na inflaciju, očekujemo da će se godišnja inflacija i sljedećih mjeseci kretati otprilike na sadašnjim razinama, pa i nešto nižima.

S jedne strane postoji očekivani inflatorni utjecaj cijena cigareta, alkoholnih pića i zašećerenih bezalkoholnih pića kao izravne posljedice povećanja trošarina, ali s druge i deflatorni utjecaj cijene plina za kućanstva (na temelju pada veleprodajnih cijena plina HEP-a za 8,1 posto od travnja). Isto tako, u postojećim te očekivanim globalnim uvjetima (umjereniji gospodarski rast, posljedice epidemije koronavirusom), očekujemo i stabiliziranje cijena sirove nafte na svjetskom tržištu na nižim razinama.

Još iz kategorije

Apple konačno priznao da je Microsoft bio u pravu oko tableta

Apple konačno priznao da je Microsoft bio u pravu oko tableta

04.04.2020. komentiraj

Apple se godinama ismijavao s Microsoftom po pitanju pristupa tabletima te njihovoj evoluciji, ali napokon je stigao trenutak kad je jasno da su Tim Cook i društvo bili u krivu - pristup njegovih konkurenata pokazao se ispravnim.

Vozači teretnih vozila mogu se kretati i bez e-Propusnica

Vozači teretnih vozila mogu se kretati i bez e-Propusnica

04.04.2020. komentiraj

Nakon uvođenja e-Propusnica, vozači teretnih vozila našli su se u nepovoljnom položaju budući da je sustav njihov posebni režim izjednačavao s osobama kojima su izrečene mjere samoizolacije. HGK, HOK, HUP i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika zatražili su od Stožera i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture što hitnije rješenje nepovoljne pozicije za vozače. Na temelju zajedničkoga prijedloga osiguran je nesmetan nastavak cestovnoga teretnog prometa i nakon 6. travnja.

Donacije Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama u iznosu od 1,3 milijuna kuna

Donacije Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama u iznosu od 1,3 milijuna kuna

04.04.2020. komentiraj

Erste banka donijela je odluku o donaciji Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, u iznosu od milijun kuna, s ciljem pružanja pomoći prilikom nabave potrebne medicinske opreme u situaciji kada se poduzimaju veliki napori u suzbijanju širenja epidemije koronavirusa.