PREDVIĐANJA STRUČNJAKA

Industrija električnih vozila je budućnost burzovnog trgovanja, a apsolutni lider je Tesla

Industrija električnih vozila je budućnost burzovnog trgovanja, a apsolutni lider je Tesla
Tržište je sve više nadahnuto dostignućima Tesle, što stvara izazov tradicionalnim proizvođačima.

Ugledni S&P Global predviđa da će do 2030. jedan od četiri nova prodana automobila biti električni. Neki čelnici industrije izvijestili su da planiraju prijeći na proizvodnju električnih automobila, ostavljajući klasične motore s unutarnjim izgaranjem u prošlosti.

Tržište je sve više nadahnuto dostignućima Tesle, što stvara izazov tradicionalnim proizvođačima. Oni su sada prisiljeni modernizirati proizvodnju kako ne bi ostali na začelju ove "električne utrke", koja po mnogima označava prijelaz u zeleno gospodarstvo.

Tesla je lider na tržištu električnih vozila i tvrtka poznata čak među ljudima koji nisu upoznati s burzom, a to je uvelike i zbog Elona Muska. U trenutku pisanja ovog teksta dionicama se trguje po cijeni većoj od 260 dolara. Jednostavnom matematikom može se izračunati kako su dionice tvrtke u 13 godina porasle skoro 16 puta, odnosno 1464 posto. No, ono što investitore zanima je jesu li dionice Tesle dosegle svoj limit ili će nastaviti probijati psihološke granice? Svaki put kad se postavi slično pitanje, Tesla nekako uspije odgovoriti senzacionalnim postignućima i pokazati kako mogućnosti rasta još nisu iscrpljene.

Primjerice, tvrtka je nedavno objavila da testira tehnologije za proizvodnju velikih lijevanih dijelova koji će značajno smanjiti troškove u proizvodnji automobila, što bi promijenilo paradigmu kako automobili postaju sve skuplji i skuplji.

Osim Tesle, tvrtka koja bi mogla pobuditi interes investitora je svakako Lucid Motors. U SAD-u proizvode luksuzne električne automobile, a nedavno su objavili planove za ulazak na najveće svjetsko tržište automobila, Kinu, što bi dugoročno trebalo povećati prodaju i prihode.

Jasno je da su električni automobili izazvali revoluciju, ne samo u proizvodnim pogonima, već su revolucionirali i ogromno tržište usluga. Upravo u ovoj niši danas postoji impresivan potencijal za rast i razvoj pa se očekuje da će tržište punionica za električna vozila do 2030. narasti na 142,3 milijarde američkih dolara.

Najuspješnija tvrtka na američkom tržištu punjača je Tesla jer ih proizvodi brže i jeftinije od konkurencije. Ima najveću državnu mrežu brzih punionica u SAD-u, koja broji oko 18.000 Superchargera. Istodobno, električni automobili iz Forda, GM-a, Nissana, Honde, Mercedes-Benza i Riviana također će se uskoro moći spojiti na Tesla Supercharger. Kako su objasnili iz tvrtke, to bi se moglo dogoditi već početkom iduće godine, čime će Tesla postati apsolutni lider na tržištu punjača u Sjedinjenim Državama.

Analitičarska kuća Morgan Stanley daje obećavajuće izglede za rast tržišta za proizvodnju čipova električnih vozila. Upravo se razvojem u ovom dijelu okupljaju najveći igrači na tehnološkom tržištu kako bi započeli utrku inovacija.

Na primjer, Jabil Inc. bavi se ugovornom montažom složene elektronike i radi na čipovima za električna vozila, a trenutno su treća tvrtka po veličini u svijetu. Senzacionalna vijest bila je akvizicija ove tvrtke od strane kineskog giganta BYD, danas zapravo glavnog Teslinog konkurenta. Nakon takvog spajanja tržište očekuje i iščekuje tehnološke iskorake te inovativna rješenja.

Još jedna niša na burzama koju su potaknula električna vozila su tržišta roba. Velika pozornost danas je usmjerena na ležišta i biljke litija, koji je neophodan za proizvodnju baterija.

Među najvećim proizvođačima litija ističu se Australija i Čile koji čine 77 posto svjetske ponude ove sirovine, pa u obzir dolaze i tvrtke iz sektora rudarstva i prerade litija. Američka tvrtka Albemarle svoje poslovanje temelji na vađenju litija u Čileu i smatra se vodećom u svijetu u tom sektoru. U drugom tromjesečju 2023. tvrtka je povećala neto dobit i prihod za 60 posto te podigla sve prognoze za 2023., prema kojima će Albemarle povećati prihode za 40-55 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kao što vidimo, razvoj električnih vozila oživio je burze i dodao adrenalina sudionicima. Dok neki gospodarski sektori poput zdravstva, energije i materijala danas usporavaju, segment električnih vozila pokazuje zamah i postaje središte pozornosti.