ZANIMLJIVE STATISTIKE

Indijci najviše koriste kriptovalute, ali nitko ne troši na njih kao Amerikanci

Indijci najviše koriste kriptovalute, ali nitko ne troši na njih kao Amerikanci
Depositphotos

Kriptovalute će ove godine činiti oko 43 milijarde američkih dolara vrijednosti svih transakcija diljem svijeta, prognoza je Bitcoin Casinosa. To je rast od 24 posto u odnosu na situaciju iz prošle godine.

Više od polovice te vrijednosti, ili 22,7 milijarde dolara, generirat će se u Sjedinjenim Američkim Državama, a daleko iza s 3,3 milijarde dolara slijedi Indija. U kojoj će, prognozira se, ove godine biti 156 milijuna korisnika kriptovaluta, oko pet puta više nego u SAD-u!

Tako nešto rezultat je napora na svim razinama, koji su popularizirali kriptovalute unazad šest godina. Zato njihovih korisnika ima 760 posto više nego 2017. i 22 milijuna više nego prošle godine. Naravno, najviše je potpomogla pandemija koronavirusa, u kojoj su kriptovalute dobile širu popularnost zbog jednostavnosti, stabilnosti i prilike za zaradu.

Uz to, indijski tradicionalni financijski sustav nije toliko razvijen kao u bogatijim zemljama pa je obrazovani srednji stalež brzo otkrio priliku i nije je propustio. Sve nakon toga zapravo je domino efekt i ne bi čudilo da ubrzo Indija postane svjetski lider.

Iako ima još prevelik zaostatak za SAD-om i novcem koji se tamo barata, iza sebe je Indija ostavila Japan koji će u ovoj godini generirati oko 1,8 milijardi dolara vrijednosti kriptovaluta, odnosno, Veliku Britaniji (1,5 milijarda dolara) i Rusiju (1,2 milijarda dolara).

Što se broja korisnika tiče, iza Indije su s 29 milijuna SAD, zatim slijedi Rusija s 10,6 milijuna, Japan s 4,4 milijuna i Velika Britanija s 3,36 milijuna. No, to su isključivo brojke navedene za pet najvećih tržišta prema vrijednosti. Ako bismo gledali isključivo korisnike, tad treba spomenuti Nigeriju s njih 12 milijuna te Pakistan i Vijetnam koji ih imaju po šest milijuna...

Diljem svijeta je u prošloj godini bilo 257,2 milijuna korisnika kriptovaluta, a u ovoj godini bi brojka trebala dosegnuti njih 293,7 milijuna.

Kao što je vidljivo, Kine više nema na listama zbog zabrana na državnoj razini. Inače bi sve ove liste bile bitno drugačije...