IFA 2023.

IFA 2023:  Održivost dominira raspravama i inovacijama

IFA 2023:  Održivost dominira raspravama i inovacijama
Dražen Tomić / Tomich Productions

Bilo da se radi o uređajima koji učinkovito iskorištavaju energiju i vodu i smanjuju mikroplastiku, proizvodnji upotrebom održivih sirovina ili rješenjima koja pomažu potrošačima da proizvedu vlastitu obnovljivu energiju – održivost je ovogodišnja velika tema na svim štandovima na svim izložbama dvorane.

Održivost je također bila velika tema drugog i posljednjeg dana IFA Leaders Summita, s panelima koji su raspravljali o pitanjima poput energetske učinkovitosti i kružnog gospodarstva. Christine Betz, voditeljica Ureda za održivost u BSH Home Appliances, raspravljala je o tome kako se potrošači mogu potaknuti da doprinesu kružnom gospodarstvu: "Moramo zatvoriti krug jer je materijala malo i trebali bismo prestati tretirati stare uređaje kao otpad."

Christine Wörlen iz Arepo Consulta rekla je da je jasna komunikacija ključna. Većina potrošača borila se s razumijevanjem stvarnog povrata ulaganja – pri čemu bi energetski učinkoviti uređaj mogao koštati više za kupnju, ali bi uštedio još više novca tijekom samo nekoliko godina. Korištenje uređaja na održiv način moralo je biti intuitivno, jer je malo ljudi proučavalo priručnike kako bi razumjeli sve funkcionalnosti.

Ističući brzinu inovacija u sektoru održivosti, izvršna direktorica tvrtke Signify Rada Rodriguez upozorila je na pretjeranu regulaciju jer bi to moglo "ubiti inovacije".

Martin Schulte, stručnjak za održivost i lanac opskrbe u Oliver Wymanu, opisao je složenost kružnih lanaca vrijednosti i kako ih se može učiniti komercijalno održivima – ne samo uzimajući u obzir troškove vraćanja pokvarenog proizvoda, odvrtanja i popravka ili, ako sve ne uspije, recikliranja .

Christoph Wendker, potpredsjednik održivosti u Mieleu, također je pozvao na pristup modularnom dizajnu koji čini uređaje lakšim za popravak, ali je istaknuo povećane troškove izrade dijelova koji su međusobno zamjenjivi. Kružno gospodarstvo funkcioniralo bi samo ako bi njegov poslovni model bio prihvatljiv kupcima.

Elin Bergman, suosnivačica Nordic Circular Hotspota, rekla je da se ekonomija potrošačke elektronike i uređaja mora promijeniti tako da popravak bude “lakši i jeftiniji od kupnje novoga”.