IDC: EMEA PC tržište u trećem kvartalu 2021. naraslo za 12,7 posto

IDC: EMEA PC tržište u trećem kvartalu 2021. naraslo za 12,7 posto
DepositPhotos

Tržište osobnih računala u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA) poraslo je 12,7 posto u trećem kvartalu ove godine i doseglo 24,4 milijuna isporuka, navodi IDC u izvješću.

Razlog tako dobrog rezultata ponajprije se krije u komercijalnom segmentu, čime se prikrilo usporavanje u potrošačkom. Što je logično, bilo je teško pratiti brojke iz istog razdoblja lani, kad se zbog pandemije koronavirusa kupovalo više računala nego godinama prije. Ponajprije u obrazovnom sektoru, što su pratili i drugi, ubrzavajući potrebu za novim uređajima, odnosno, zamjenom onih postojećih.

Zapadna Europa bilježi rast od 15,8 posto, a najbolje se poslovalo u dijelu stolnih računala, gdje je rast 21,8 posto. Notebookovi su stigli do 13,1 posto i to je prvi put u šest posljednjih kvartala da se dogodila situacija u kojoj ti uređaji zaostaju za desktopima.

Ipak, potrošački dio tržišta u zapadnom dijelu Europu zabolježio je prvi pad unazad šest kvartala. Riječ je o 0,2 posto, odnosno 6,6 milijuna isporučenih uređaja. Detaljnije, desktop segment na "ravnoj" je nuli u smislu pada ili rasta, a notebook segment na gotovo 0,3 posto pada.

Ali, komercijalno tržište tog dijela Starog kontinenta poraslo je za čak 30,6 posto, a desktopi su pritom porasli za vrtoglavih 41,6 posto, što je odlična vijest nakon šest uzastopnih kvartala u minusu. Notebook uređaji su porasli za respektabilnih 25,8 posto.

Solidni rezultati bilježe se i na tržištima središnje i istočne Europe (CEE) te Bliskog istoka i Afrike (MEA) - rast od 0,5 posto i 15,9 posto.

Pritom, CEE regija u komercijalnom segmentu bilježi rast od 18 posto, ali u potrošačkom je pad od 10,5 posto, što je šteta jer pet prethodnih kvartala zaredom bilježio se rast. U MEA regiji je pak komercijalni segment bio sjajan, ponajprije zbog dva unosna ugovora u obrazovnim sektorima, zaslužnih za gotovo 400.000 isporučenih uređaja.

Što se proizvođača tiče, najjačih pet čini 77,4 posto tržišta, što je pad od tri posto u odnosu na isto razdoblje lani. Među njima HP je stigao do prvog mjesta s udjelom od 24,9 posto i rastom od 15 posto. Lenovo (uključujući Fujitsu) pao je na drugo mjesto i ima udio od 22,8 posto, Dell je ostao treći i sad je na udjelu od 13,5 posto, ASUS je dosegnuo četvrtu poziciju s udjelom od 8,2 posto i peti je Acer s udjelom od 8,1 posto.