GRANITE SERIJA

IBM predstavio generativne AI temeljne modele

IBM predstavio generativne AI temeljne modele

Tehnološki gigant IBM je nastavio s razvojem ponude bazirane na umjetnoj inteligenciji za velike organizacije te je početkom rujna predstavio generativne AI temeljne modele i Watsonx.ai generativna AI poboljšanja za svoje Watsonx AI i podatkovne platforme.

Riječ je o Granite seriji temeljnih modela više veličina, koja koristi arhitekturu "Decoder" i primjenjuje generativnu umjetnu inteligenciju na jezične i kodne taskove. Pritom su podržani taskovi Enterprise NLP, odnosno obrada prirodnog jezika kao što su sažimanje, generiranje sadržaja i izvlačenje uvida.

Ujedno, IBM planira ponuditi sveobuhvatan popis izvora podataka kao i opis koraka obrade podataka te filtriranja koji se izvode za proizvodnju podataka o obuci za seriju Granite. Nudi i modele trećih strana uključujući Metin Llama 2-chat model parametara od 70 milijardi i StarCoder LLM za generiranje koda na Watsonx.ai na IBM Cloudu.

Modeli Watsonx.ai treniraju se na IBM-ovom podatkovnom jezeru usmjerenom na poduzeća. Iz kompanije su rekli da je uspostavljen proces obuke koji uključuje "rigorozno prikupljanje podataka i koristi kontrolne točke za implementaciju modela i aplikacija za upravljanje, procjenu rizika, usklađenost i ublažavanje pristranosti".

Ostale mogućnosti planirane za platformu Watsonx uključuju Tuning Studio za Watsonx.ai, generator sintetičkih podataka za Watsonx.ai, pohranu podataka Watsonx.data lakehouse, Watsonx.data mogućnosti vektorske baze podataka, model upravljanja rizikom za generativni AI.

Uz sve, IBM također ugrađuje Watsonx.ai inovacije u softver i infrastrukturu hibridnog oblaka, uključujući inteligentnu IT automatizaciju i usluge programera za Watsonx, koje će biti dostupne u prvom kvartalu iduće godine.