Huawei tvrdi da je Harmony OS trenutno na 70-80 posto nivoa Androida

Huawei tvrdi da je Harmony OS trenutno na 70-80 posto nivoa Androida

Američke sankcije Huaweiju uvedene su u svibnju prošle godine i lideri kineskog giganta odlučili su ubrzati razvoj svog operativnog sustava pod nazivom HarmonyOS, svjesni da bi jako brzo mogli ostati bez Androida u obliku kakav je potreban za nadmetanje na tržištu. No, nisu očekivali da bi razvoj alternative mogao potrajati, toliko da su trenutni na 70 do 80 posto razine koju ima Android.

Tako tvrde spomenuti lideri kompanije, što znači da istina može biti nešto slabija od te procjene. Već to govori koliko je teško nametnuti se, posebno ako znamo činjenicu da Huawei na svom operativnom sustavu radi posljednjih pet godina, minimalno.

Konkretnije, izvršni direktor (CEO) odjela za potrošače u Huaweiju, Yu Chengdong, javno je progovorio o stanju u kojem je HarmonyOS zaključno s kolovozom. Javnost to zanima jer tek kad se pojavi taj operativni sustav, moći će se govoriti o istinskoj konkurenciji za iOS i Android. Tako nešto podosta bi promijenilo stanje na tržištu. Na bolje, u svakom slučaju, jer duopol kojem svjedočimo ne doprinosi zajednici kao što je nekad.

Ponajviše to znaju developeri, koji nemaju gdje "otići" ako im se ne sviđaju naknade za prihode koje ostvaruju od aplikacija unutar App Storea i Google Play Storea. S trećim "igračem" bi se možda to promijenilo, posebno jer bi Huawei svakako nižim cijenama želio pridobiti što je više developera uz sebe.

Inače, HarmonyOS je operativni sustav temeljen na mikrokernelima, dizajniran za pružanje kohezivnog korisničkog iskustva na svim uređajima i u svim uvjetima. I kad bude "ispoliran" do kraja, vidjet ćemo ga na Huawei pametnim telefonima, tabletima i možda još pokojem uređaju iz bogatog asortimana kineskog proizvođača.

Moguće već iduće godine u najboljem mogućem obliku, a tad sve ovisi o brzini kojom će se aplikacije početi pojavljivati unutar njegova "storea". Također, ovisi i o tome hoće li Huawei spustiti cijenu uređaja jer trenutno se ona drži na razini kao Samsung, pa i neki Apple modeli, što je kontraproduktivno s obzirom na brojne softverske nedostatke...