ZNAČAJAN ISKORAK

Huawei će HarmonyOS ponuditi i na PC računalima?

Huawei će HarmonyOS ponuditi i na PC računalima?

Izvršni direktor (CEO) kineskog Shenzhen Kaihong Digital Industry Developmenta Wang Chenglu, nedavno je rekao da će HarmonyOS doći na PC računala, što je iznimna stvar jer bi moglo promijeniti perspektivu kompletne industrije, navikle na Windows, iOS i u manjoj mjeri Linux ili ChromeOS.

Za one koji ne znaju, Chenglu je bio predsjednik Huawei Consumer BG odjela za softversko inženjerstvo i direktor poslovne jedinice za umjetnu inteligenciju. Bio je ključni istraživač iza Huaweijevog razvoja softvera od samog početka. Poznat je po stvaranju HarmonyOS-a i EMUI-ja.

Huawei je napustio prošle godine i rekao je da će nastaviti s dubljim razvojem HarmonyOS tehnologija. Pridružio se Kaihong Digitalu, koji se fokusira na IoT operativne sustave i provodi opsežno istraživanje HarmonyOS-a.

Za sada nije najavio nikakav datum predstavljanja HarmonyOS-a za PC. Također, nije potvrđeno ni hoće li nova verzija PC HarmonyOS-a doći od Huaweija ili bilo kojeg člana open source zajednice. Međutim, sljedeća godina bi mogla biti dobra prilika za tako nešto, barem prema svemu što je Chenglu dao za naslutiti.

Pokrenut 2019., HarmonyOS je predstavljen kao operativni sustav za različite uređaje. Softver se temelji na multi-device multi-framework arhitekturi. To ga čini jedinstvenim i lakim za korištenje na različitim platformama.

U početku je Huawei lansirao HarmonyOS samo za pametne televizore. Potom je 2020. proširio podržane platforme na pametne telefone, tablete, nosive uređaje i automobile. To je dovelo do široke prilagodbe na tržištu.

Od 2021. Huawei je započeo opsežna istraživanja o dodavanju novih mogućnosti i poboljšanju učinkovitosti softvera u svim prilagođenim uređajima. Iste godine Huawei je pokrenuo i open-source verziju HarmonyOS-a pod nazivom – OpenHarmony.

Unatoč svim ovim radnjama, Huawei nije postavio HarmonyOS u MateBook prijenosna računala. Logično, budući da nema sankcije za Windows. Stoga, može prodavati prijenosna računala unutar i izvan Kine s najnovijim Windowsom.

Ali, kad se već može, zašto ne probati... Kinesko tržište uskoro će svjedočiti računalima s Huaweijevim operativnim sustavom, a ako sve prođe po planu, krenut će đirenje na globalno tržište. I najveće tehnološke kompanije na svijetu lako bi mogle dobiti značajnog konkurenta.