HT: Potpisan kolektivni ugovor, odlazi novih 403 radnika

HT: Potpisan kolektivni ugovor, odlazi novih 403 radnika

U najjačem domaćem telekomu HT-u jučer je potpisan kolektivni  ugovor koji će vrijediti do kraja lipnja slijedeće godine. Pregovarački proces, započet u studenom prošle godine, unatoč razmimoilaženju mišljenja u pojedinim pitanjima, protekao je u konstruktivnom ozračju i s ciljem da se u složenim gospodarskim okolnostima osiguraju uvjeti za realizaciju poslovnih ciljeva te da se pri tome u bitnom ne smanjuju materijalna prava radnika, tvrde u HT-u.

Paralelno s postizanjem dogovora o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora koji jamči socijalni mir u narednoj godini i pol dana tijekom kojih neće biti proglašenja tehnološkog viška, za određene kategorije zaposlenika dogovorene su i posebne otpremnine uvećane za 50 posto povrh otpremnina utvrđenih kolektivnim ugovorom. Temeljem te ponude do kraja lipnja ove godine kompaniju napušta 403 zaposlenika.

Iako novi kolektivni odražava kontinuitet visoke razine radničkih prava, racionaliziran je u dijelu stavki, pa je tako regres sa 6.000 smanjen na 3.000 kuna bruto, objašnjavaju u HT-u. Glavnina ostalih materijalnih prava ostala su u nepromijenjenom iznosu, primjerice božićnica od 2.500 kuna, uskršnjica, dar djeci i jubilarne nagrade.

Otpremnine ostaju među najvišima u državi, u prosječnom iznosu od 360.000 kuna bruto troška kompanije po zaposleniku. Uz ostalo, i ovaj kolektivni odražava važnost koju kompanija pridaje vrednovanju zaposlenika prema učinku, pa se njime osigurava 2 posto budžeta za povišenje plaće sukladno procjeni menadžera u 2013. godini, objašnjavaju u HT-u.

U ime kompanije novi Kolektivni ugovor potpisali su Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor HT-a te Irena Jolić Šimović, članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse, a u ime sindikata Juko Cikojević, predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) i Ivan Majdak potpredsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH).

„Zadovoljni smo danas potpisanim Kolektivnim ugovorom koji ponovno pokazuje kako je HT odgovorna kompanija koja osigurava visoka materijalna prava zaposlenika i vrlo konkurentne uvjete rada i u vremenima krize. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora pokazali smo da je socijalni dijalog ne samo potreban nego i moguć i to na korist svih uključenih strana“ rekla je Irena Jolić Šimović, članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse.

Predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević istaknuo je kako smatra da su novim Kolektivnim ugovorom, u ova teška vremena, ispunili svoj glavni cilj - spašavanje radnih mjesta. Nada se, kako sa, tvrdi, kako će se budući pregovori odvijati u povoljnijoj gospodarskoj situaciji te da će se to odraziti i na povećanje materijalna prava radnika“ izjavio je prigodom potpisivanja.

Drugi sindikalni vođa u HT-u Ivan Majdak potpredsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske pojašnjava da kolektivni ugovor koji svima još uvijek, usprkos teškoj ekonomskoj situaciji, garantira visoku razinu materijalnih prava radnika i  iskreno se nada se da su ispunili radnička očekivanja. "Sada je na svima nama da oslobođeni pritiska tehnološkog viška u ovoj godini, pokažemo kako nam je sigurnost naših radnih  mjesta najveća stimulacija za još bolji i predaniji rad u interesu kako nas radnika tako i kompanije", objašnjava Majdak.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Zemlje s najvećim brojem žena inovatorica

INFOGRAFIKA: Zemlje s najvećim brojem žena inovatorica

17.01.2020. komentiraj

Inovacije iza kojih stoje žene činile su u 2017. tek 13,07 posto svih koje su te godine prijavljene te odobrene od strane nadležnih institucija. No, nije u cijelom svijetu tako loša situacija po žene i to se može vidjeti po brojkama Britanskog ureda za intelektualno vlasništvo.

U Beču do kraja 2020. tisuću e-punionica

U Beču do kraja 2020. tisuću e-punionica

17.01.2020. komentiraj

Bečko energetsko poduzeće „Wien Energie“ kontinuirano razvija gradsku infrastrukturu za punjenje električnih automobila. Postavljanje e-punionica i prelazak na električnu mobilnost ključni su za ispunjenje ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Naime, automobili koji se pune „zelenom“ električnom energijom za vrijeme svoga trajanja proizvedu i do 75 % manje stakleničkih plinova od automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Hrvatska nadmašila razvijenije zemlje u digitalnom učenju

Hrvatska nadmašila razvijenije zemlje u digitalnom učenju

17.01.2020. komentiraj

Centar za europske političke studije (CEPS) istražio je uspješnost europskih zemalja u digitalnom učenju i ustanovio da su Estonija, Nizozemska i Finska napredovale u digitalnom obrazovanju, dok su se Italija i Njemačka našle na začelju ljestvice.