HT: Potpisan kolektivni ugovor, odlazi novih 403 radnika

HT: Potpisan kolektivni ugovor, odlazi novih 403 radnika

U najjačem domaćem telekomu HT-u jučer je potpisan kolektivni  ugovor koji će vrijediti do kraja lipnja slijedeće godine. Pregovarački proces, započet u studenom prošle godine, unatoč razmimoilaženju mišljenja u pojedinim pitanjima, protekao je u konstruktivnom ozračju i s ciljem da se u složenim gospodarskim okolnostima osiguraju uvjeti za realizaciju poslovnih ciljeva te da se pri tome u bitnom ne smanjuju materijalna prava radnika, tvrde u HT-u.

Paralelno s postizanjem dogovora o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora koji jamči socijalni mir u narednoj godini i pol dana tijekom kojih neće biti proglašenja tehnološkog viška, za određene kategorije zaposlenika dogovorene su i posebne otpremnine uvećane za 50 posto povrh otpremnina utvrđenih kolektivnim ugovorom. Temeljem te ponude do kraja lipnja ove godine kompaniju napušta 403 zaposlenika.

Iako novi kolektivni odražava kontinuitet visoke razine radničkih prava, racionaliziran je u dijelu stavki, pa je tako regres sa 6.000 smanjen na 3.000 kuna bruto, objašnjavaju u HT-u. Glavnina ostalih materijalnih prava ostala su u nepromijenjenom iznosu, primjerice božićnica od 2.500 kuna, uskršnjica, dar djeci i jubilarne nagrade.

Otpremnine ostaju među najvišima u državi, u prosječnom iznosu od 360.000 kuna bruto troška kompanije po zaposleniku. Uz ostalo, i ovaj kolektivni odražava važnost koju kompanija pridaje vrednovanju zaposlenika prema učinku, pa se njime osigurava 2 posto budžeta za povišenje plaće sukladno procjeni menadžera u 2013. godini, objašnjavaju u HT-u.

U ime kompanije novi Kolektivni ugovor potpisali su Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor HT-a te Irena Jolić Šimović, članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse, a u ime sindikata Juko Cikojević, predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) i Ivan Majdak potpredsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH).

„Zadovoljni smo danas potpisanim Kolektivnim ugovorom koji ponovno pokazuje kako je HT odgovorna kompanija koja osigurava visoka materijalna prava zaposlenika i vrlo konkurentne uvjete rada i u vremenima krize. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora pokazali smo da je socijalni dijalog ne samo potreban nego i moguć i to na korist svih uključenih strana“ rekla je Irena Jolić Šimović, članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse.

Predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević istaknuo je kako smatra da su novim Kolektivnim ugovorom, u ova teška vremena, ispunili svoj glavni cilj - spašavanje radnih mjesta. Nada se, kako sa, tvrdi, kako će se budući pregovori odvijati u povoljnijoj gospodarskoj situaciji te da će se to odraziti i na povećanje materijalna prava radnika“ izjavio je prigodom potpisivanja.

Drugi sindikalni vođa u HT-u Ivan Majdak potpredsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske pojašnjava da kolektivni ugovor koji svima još uvijek, usprkos teškoj ekonomskoj situaciji, garantira visoku razinu materijalnih prava radnika i  iskreno se nada se da su ispunili radnička očekivanja. "Sada je na svima nama da oslobođeni pritiska tehnološkog viška u ovoj godini, pokažemo kako nam je sigurnost naših radnih  mjesta najveća stimulacija za još bolji i predaniji rad u interesu kako nas radnika tako i kompanije", objašnjava Majdak.

Još iz kategorije

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

23.04.2019. komentiraj

Kaspersky se u lipnju prošle godine našao u problemima na području Europske unije jer je optužen za špijunažu, baš kao u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom 2017., no sve je ipak ispalo dobro jer Europska komisija nije pronašla dokaze za takve poteze.

Održana finalna natjecanja Hrvatske informatičke olimpijade i juniorske olimpijade

Održana finalna natjecanja Hrvatske informatičke olimpijade i juniorske olimpijade

21.04.2019. komentiraj

Tijekom prošlog vikenda održana su finalna natjecanja u sklopu ovogodišnje Hrvatske informatičke olimpijade te Juniorske hrvatske informatičke olimpijade u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara i uz organizacijsku te pokroviteljsku podršku Algebre. Učenici osnovnih i srednjih škola natjecali su se, nakon brojnih izlučnih natjecanja, u konkurenciji najboljih iz cijele države.