HT: Potpisan kolektivni ugovor, odlazi novih 403 radnika

HT: Potpisan kolektivni ugovor, odlazi novih 403 radnika

U najjačem domaćem telekomu HT-u jučer je potpisan kolektivni  ugovor koji će vrijediti do kraja lipnja slijedeće godine. Pregovarački proces, započet u studenom prošle godine, unatoč razmimoilaženju mišljenja u pojedinim pitanjima, protekao je u konstruktivnom ozračju i s ciljem da se u složenim gospodarskim okolnostima osiguraju uvjeti za realizaciju poslovnih ciljeva te da se pri tome u bitnom ne smanjuju materijalna prava radnika, tvrde u HT-u.

Paralelno s postizanjem dogovora o potpisivanju novog Kolektivnog ugovora koji jamči socijalni mir u narednoj godini i pol dana tijekom kojih neće biti proglašenja tehnološkog viška, za određene kategorije zaposlenika dogovorene su i posebne otpremnine uvećane za 50 posto povrh otpremnina utvrđenih kolektivnim ugovorom. Temeljem te ponude do kraja lipnja ove godine kompaniju napušta 403 zaposlenika.

Iako novi kolektivni odražava kontinuitet visoke razine radničkih prava, racionaliziran je u dijelu stavki, pa je tako regres sa 6.000 smanjen na 3.000 kuna bruto, objašnjavaju u HT-u. Glavnina ostalih materijalnih prava ostala su u nepromijenjenom iznosu, primjerice božićnica od 2.500 kuna, uskršnjica, dar djeci i jubilarne nagrade.

Otpremnine ostaju među najvišima u državi, u prosječnom iznosu od 360.000 kuna bruto troška kompanije po zaposleniku. Uz ostalo, i ovaj kolektivni odražava važnost koju kompanija pridaje vrednovanju zaposlenika prema učinku, pa se njime osigurava 2 posto budžeta za povišenje plaće sukladno procjeni menadžera u 2013. godini, objašnjavaju u HT-u.

U ime kompanije novi Kolektivni ugovor potpisali su Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni direktor HT-a te Irena Jolić Šimović, članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse, a u ime sindikata Juko Cikojević, predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST) i Ivan Majdak potpredsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske (RSRH).

„Zadovoljni smo danas potpisanim Kolektivnim ugovorom koji ponovno pokazuje kako je HT odgovorna kompanija koja osigurava visoka materijalna prava zaposlenika i vrlo konkurentne uvjete rada i u vremenima krize. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora pokazali smo da je socijalni dijalog ne samo potreban nego i moguć i to na korist svih uključenih strana“ rekla je Irena Jolić Šimović, članica Uprave i glavna direktorica za ljudske resurse.

Predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević istaknuo je kako smatra da su novim Kolektivnim ugovorom, u ova teška vremena, ispunili svoj glavni cilj - spašavanje radnih mjesta. Nada se, kako sa, tvrdi, kako će se budući pregovori odvijati u povoljnijoj gospodarskoj situaciji te da će se to odraziti i na povećanje materijalna prava radnika“ izjavio je prigodom potpisivanja.

Drugi sindikalni vođa u HT-u Ivan Majdak potpredsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske pojašnjava da kolektivni ugovor koji svima još uvijek, usprkos teškoj ekonomskoj situaciji, garantira visoku razinu materijalnih prava radnika i  iskreno se nada se da su ispunili radnička očekivanja. "Sada je na svima nama da oslobođeni pritiska tehnološkog viška u ovoj godini, pokažemo kako nam je sigurnost naših radnih  mjesta najveća stimulacija za još bolji i predaniji rad u interesu kako nas radnika tako i kompanije", objašnjava Majdak.

Još iz kategorije

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

24.08.2019. komentiraj

Najveći svjetski sajam igara Gamescom u Kölnu danas je zatvorio svoja vrata nakon peta dana intenzivnog dogovaranja novih poslova, ali i igranja najnovijih igara koje se tek očekuju na tržištu. Gamescom je okupio ponovno i poslovnu zajednicu na posebno dijelu koji je održan prva dva dana i gdje su developeri međusobno razgovarali o razvoju igara, enginima za igre, novim modelima animacija, dok su izdavači tražili potencijalne nove uspješnice.

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

24.08.2019. komentiraj

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

23.08.2019. komentiraj

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.