Hrvatsko super računalo Isabella dobro iskorišteno u 2021. godini

Hrvatsko super računalo Isabella dobro iskorišteno u 2021. godini
Dražen Tomić / Tomich Productions

Najnoviji podaci Sveučilišnog računskog centra pokazuju kako je ukupno u 2021 godini utrošeno 21,72 milijuna CPU sati, prosječno vrijeme trajanja poslova je 16,12 sati, a ukupno je nakon računalne obrade objavljeno 55 radova. Ukupno je pokrenuto više od 273,8 tisuća poslova.

Što se tiče institucija koje koriste Isabellu Institut Ruđer Bošković (IRB) sa 63 projekta i to dvostruko više od prvog sljedećeg na drugom mjestu gdje se smjestio Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) s 30 projekata, a na trećem mjestu je Fakultet elektrotehnike i računarstva FER) s 13 projekata.

Podsjetimo, računalni klaster Isabella je nastao 2002. godine s ciljem da omogući svim zainteresiranim hrvatskim znanstvenicima pristup računalnom klasteru i rad na europskom projektu DataGrid kojeg vodi CERN.

Danas se Isabella sastoji od 135 računalnih čvorova koji ukupno sadržavaju 3100 procesorskih jezgri i 12 grafičkih procesora NVIDIA V100 i kao zajednički resurs svih znanstvenika u Hrvatskoj omogućava korištenje značajnih računalnih resursa pri zahtjevnim obradama podataka u sklopu znanstveno-istraživačkih projekata. Dio čvorova povezan je u jedinstveni virtualni računalni sustav (Single System Image, SSI) pomoću sustava ScaleMP - ukupno 160 procesorskih jezgri i 2 TB radne memorije.