Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak - nacionalna e-infrastruktura za modernu znanost i obrazovanje

Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak - nacionalna e-infrastruktura za modernu znanost i obrazovanje
DepositPhotos

Srce u suradnji s partnerima u okviru projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) gradi računalni i podatkovni oblak koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture. Njegovim završetkom koji je planiran sredinom 2022. godine Srce će značajno osnažiti svoj postojeći portfelj usluga te akademskoj i znanstvenoj zajednici dugoročno osigurati održivost računalne, spremišne i mrežne infrastrukture u nadležnosti Srca. Ujedno će se i svim ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja osigurati fleksibilnost u planiranju i ostvarivanju njihovih informacijskih potreba.

U tijeku su radovi na opremanju podatkovnih centara u Osijeku, Splitu, Rijeci i na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj čiji se završetak očekuje u rujnu 2021. dok će radovi u zgradi Srca biti završeni u siječnju 2022. godine. Ukupna vrijednost investicije u prenamjenu postojećih prostora u moderne podatkovne centre je 54,5 milijuna kuna. Uz radove na podatkovnim centrima, u veljači 2021. godine započela je izgradnja mrežne komponente nove nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO  koja će osigurati 100 Gbit/s veze podatkovnih centra HR-ZOO čime će se na duže vrijeme osigurati dovoljno kapaciteta za potrebe nacionalne e-infrastrukture, nadograditi okosnica akademske mreže CARNET, omogućiti korisnicima brži i sigurniji pristup uslugama iz oblaka HR-ZOO te povezati nacionalnu e-infrastrukturu s e-infrastrukturama u Europi i svijetu. Trenutno je u tijeku i javna nabava naprednih računalnih, spremišnih i mrežnih resursa, čija instalacija će započeti po završetku radova opremanja podatkovnih centara tehničkim sustavima.  Puštanje u rad usluga HR-ZOO planirano je sredinom 2022. godine.

28. i 29 travnja 2021. godine na stručnoj konferenciji Dani e-infrastrukture Srce DEI 2021 i konferenciji projekta HR-ZOO stručnjaci Srca predstavit će katalog usluga koje će HR-ZOO omogućiti korisnicima. U području naprednog računanja to su usluge Računarstvo visokih performansi (HPC), Elastično računanje u oblaku i Virtualni podatkovni centri, a u području pohranjivanja podataka usluge Jedinstveno datotečno i objektno spremište te Sustav za sigurnosnu pohranu i arhiviranje. Usluga Znanstveni softver pružat će komercijalan znanstveni softver nužan za provođenje računalno-zahtjevnih istraživanja, a u okviru usluge Specijalizirana podrška znanstvenicima tim vrhunski osposobljenih stručnjaka (e-znanstvenika) pružat će podršku s ciljem jednostavnog i učinkovitog korištenja raspoloživih HR-ZOO resursa.  Usluga Mrežno povezivanje pružat će mogućnost kreiranja virtualnih privatnih mreža (VPN), a u sklopu usluge Udomljavanje IKT opreme ustanove iz sustava znanosti i visokog obrazovanja imat će mogućnost udomljavanja fizičke IKT opreme u podatkovnim centrima koji zadovoljavaju visoke standarde potrebne za rad IKT opreme ukoliko svoje potrebe ne mogu zadovoljiti u okviru virtualnih usluga HR-ZOO.

Želite li saznati detaljnije informacije o projektu HR-ZOO, ali i ostalim aktivnostima Srca, prijavite se na konferenciju Srce DEI 2021 koja se održava 28. i 29. travnja virtualno.