Hrvatska partner na važnom projektu za inovacije u proizvodnji čiste energije

Hrvatska partner na važnom projektu za inovacije u proizvodnji čiste energije
DepositPhotos

Cilj InNow projekta je povezati velike igrače u energetskom sektoru zajedno s malim i srednjim tvrtkama te startupovima koje podržava InnoEnergy kako bi se naglasila uloga inovacija u tranziciji prema čistoj energiji i izgradnji zelenije Europe.

Na uvodnom sastanku projekta InNow održanom u četvrtak u Krakowu u organizaciji InnoEnergyja, okupili su se predstavnici tvrtki iz sektora čiste energije kako bi dogovorili ključne korake u stvaranju održivijeg, inovativnijeg i sigurnijeg energetskog tržišta za prostor Europske unije.

Na zahtjevnom projektu radit će i hrvatska tvrtka Invento Capital Partners, jedna od članica InnoEnergyjeve obitelji, zajedno sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Fakultetom strojarstva i brodogradnje te tvrtkom HEP ESCO d.o.o.

„Kontinuirano radimo na unaprjeđenju Programa podrške poslovanju inovativnih tvrtki bez obzira na njihovu veličinu ili poslovnu zrelost. Ovaj projekt će nam pomoći u osmišljavanju praktičnih rješenja u poticanju što kvalitenije i efikasnije suradnje između startupa i MSP-ova te strateških, velikih poduzeća“, izjavio je Dalibor Marijanović iz InnoEnergy HUB- a za Hrvatsku.

HEP ESCO d.o.o. je tvrtka u vlasništvu HEP grupe koja razvija, provodi i financira projekte energetske učinkovitosti koji imaju tržišnu vrijednost. Kratica ESCO, Energy Service Company, u svijetu je prepoznatljivi naziv za tvrtke koje pružaju cjelovitu uslugu u energetici s otplatom kroz uštede, a usluga obuhvaća razvoj, izvedbu i financiranje projekata tako da se kroz uštede u troškovima za energiju i održavanje ostvari povrat investicije.

Uz partnere iz Hrvatske, na projektu još rade tvrtke iz  Poljske, Slovačke, Mađarske, Slovenije, zajedno s pridruženim partnerima ključnim za zajednički cilj projekta. U osnovi, cilj InNow projekta je povezati velike igrače u energetskom sektoru zajedno s malim i srednjim tvrtkama te startupovima koje podržava InnoEnergy kako bi se iznašlo još više kreativnih i inovativnih rješenja u proizvodnji čiste energije u Europskoj uniji.

Budući da upravo manje tvrtke, a posebice startupovi, imaju golemi potencijal za razvijanjem inovativnih rješenja, kroz ovakav tip suradnje prepoznate su brojne mogućnosti, a njihova sinergija bi u konačnici trebala rezultirati definiranjem okvira za potporu inovacijama u sektoru čiste energije koji će odgovarati potrebama tržišta zemalja uključenih u projekt.

Kroz cijelo trajanje InNow projekta dogovorena je provedba tri različita programa potpore prilagođena veličini  i zrelosti svake od tvrtki koja sudjeluje.

“Program potpore poslovanju“ usmjeren je tako na tek osnovane te male i srednje tvrtke kojima se ovim programom omogućuje suradnja s već renomiranim imenima iz energetskog sektora, dok će se kroz „Program podrške inovacijama“ osvijestiti velike igrače o svim benefitima i mogućnostima koje se otvaraju suradnjom s tehnološkim startupovima i manjim tvrtkama. „Program akceleracije povezivanja“ uvodi pojedinačna i prilagođena rješenja za sve dionike u projektu koji imaju za cilj ubrzati suradnju u inovacijama. Opisani programi provest će se u nešto više od 200 startupova, malih i srednjih tvrtki te pet velikih kompanija iz energetskog sektora.

Glavni partner InNow projekta je EIT InnoEnergy, najveći europski pokretač inovacija na području održive energije, podržan od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), a projekt je sufinanciran programom Interreg Central Europe. Riječ je o programu financiranja Europske unije koji potiče transnacionalnu suradnju izvan granica središnje Europe, a koji se posljednjih 20 godina bavi rješavanjem ključnih izazova u proizvodnji čiste energije te doprinosi inovativnom i održivom regionalnom razvoju.