Hrvatica na prestižnoj listi 50 najutjecajnijih žena u kibernetičkoj sigurnosti

Hrvatica na prestižnoj listi 50 najutjecajnijih žena u kibernetičkoj sigurnosti

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Vodeći svjetski medij u području kibernetičke sigurnosti, britanski SC Magazine, uvrstio je na svoju listu 50 najutjecajnijih žena u kibernetičkoj sigurnosti u Europi i jednu Hrvaticu – Biljanu Cerin. Ovo je prvi put da se na ovakvoj prestižnoj listi našao i stručnjak iz Hrvatske. Kriteriji za uvrštenje su opsežni. Komisija svoju ocjenu donosi na temelju održanih stručnih predavanja u javnosti, objavljenih radova, dokazane stručnosti i svijesti u području zaštite podataka, korištenja društvenih medija u aktiviranju stručne zajednice, te brojnih drugih kriterija.

Biljana Cerin je cijelu svoju karijeru posvetila upravljanju rizikom informacijske sigurnosti i usklađenošću IT sustava sa zakonskom regulativom. Klijenti koje je  savjetovala kroz Ostendo Consulting, tvrtku koju je osnovala 2011. u Zagrebu i Londonu,  uključuju zvučna imena poput Stanford University, Amgen, MGM Resorts, Merck ali i brojne uspješne regionalne tvrtke poput grupacija United, Mozzart, Podravka, Aminess i dr.

Prije dvije godine je imenovana članom upravnog odbora najveće svjetske organizacije za zaštitu podataka (ISC)2 International Information Systems Security Certification Consortium, Inc. Ovdje se posebno posvetila privlačenju i edukaciji mladih stručnjaka, promociji struke i strateškim i etičkim pitanjima kibernetičke sigurnosti na globalnoj razini.

Često je pozivana panelistica i predavačica na međunarodnim stručnim događajima od globalnog značaja gdje se bavi izazovima upravljanja rizikom u zaštiti kritičnih nacionalnih infrastruktura i osobnih podataka, etičnošću u kibernetičkoj sigurnosti i budućnošću struke.

Pored svega ovoga, Biljana Cerin je mentor brojnim mladim stručnjacima kojima nesebično pomaže u profesionalnom usmjeravanju i razvoju, a povremeno kao gost-predavač radi i sa hrvatskim studentima.

Kroz svoju tvrtku, Ostendo Consulting, Biljana Cerin sa svojim suradnicima i danas aktivno savjetuje vodeće regionalne i svjetske organizacije.

Još iz kategorije

Tele2 donacijom pet novih dronova nastavlja štititi hrvatske šume

Tele2 donacijom pet novih dronova nastavlja štititi hrvatske šume

08.12.2019. komentiraj

Pet novih dronova nadzirat će šume diljem Hrvatske u borbi protiv požara zahvaljujući donaciji Tele2 petorima vatrogasnim društvima. Tako već treću godinu za redom Tele2 u projektu DRONacija, umjesto kupovine blagdanskih poklona za poslovne partnere, pomaže onima koji brinu o dobrobiti svih nas i zaštiti hrvatskih 'zelenih' ljepota. Prijeko potrebne bespilotne letjelice koristit će već sljedeće protupožarne sezone Javna vatrogasna postrojba Grada Šibenika, Dobrovoljno vatrogasno društvo Trogir, Javna vatrogasna postrojba Grada Slavonskog Broda, Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala Osijek te Zagorska javna vatrogasna postrojba iz Zaboka.

Uloga digitalizacije u preoblikovanju sektora industrijske proizvodnje

Uloga digitalizacije u preoblikovanju sektora industrijske proizvodnje

08.12.2019. komentiraj

Digitalizacija transformira DNK industrijske proizvodnje. U današnje vrijeme digitalno pametni proizvođači stvaraju konkurentsku prednost korištenjem novih tehnologija i trendova kao što su digitalno repliciranje (digital twinning), prediktivno održavanje (predictive maintenance), praćenje pošiljaka (track-and-trace) i modularni dizajn.

Otvorena nova operacijska dvorana Radiochirurgije Zagreb

Otvorena nova operacijska dvorana Radiochirurgije Zagreb

07.12.2019. komentiraj

S novom operacijskom dvoranom u kojoj će se izvoditi adaptivno-hibridna kirurgija, Radiochirurgia Zagreb postala je trenutno najmodernija specijalna bolnica u Hrvatskoj i regiji. Bolnica sada u svoje usluge uvodi i suvremenu hibridnu kirurgiju koja, u slučajevima kada je to indicirano, kombinira klasičnu kirurgiju s radiokirurgijom, ističe ravnatelj dr. Dragan Schwarz i dodaje da nova operacijska dvorana raspolaže sustavima koji liječnicima omogućavaju operativne zahvate uz računalni prikaz svih relevantnih snimaka područja koje se operira u stvarnom vremenu (tzv. image guiding).