Hrvatica na prestižnoj listi 50 najutjecajnijih žena u kibernetičkoj sigurnosti

Hrvatica na prestižnoj listi 50 najutjecajnijih žena u kibernetičkoj sigurnosti

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Vodeći svjetski medij u području kibernetičke sigurnosti, britanski SC Magazine, uvrstio je na svoju listu 50 najutjecajnijih žena u kibernetičkoj sigurnosti u Europi i jednu Hrvaticu – Biljanu Cerin. Ovo je prvi put da se na ovakvoj prestižnoj listi našao i stručnjak iz Hrvatske. Kriteriji za uvrštenje su opsežni. Komisija svoju ocjenu donosi na temelju održanih stručnih predavanja u javnosti, objavljenih radova, dokazane stručnosti i svijesti u području zaštite podataka, korištenja društvenih medija u aktiviranju stručne zajednice, te brojnih drugih kriterija.

Biljana Cerin je cijelu svoju karijeru posvetila upravljanju rizikom informacijske sigurnosti i usklađenošću IT sustava sa zakonskom regulativom. Klijenti koje je  savjetovala kroz Ostendo Consulting, tvrtku koju je osnovala 2011. u Zagrebu i Londonu,  uključuju zvučna imena poput Stanford University, Amgen, MGM Resorts, Merck ali i brojne uspješne regionalne tvrtke poput grupacija United, Mozzart, Podravka, Aminess i dr.

Prije dvije godine je imenovana članom upravnog odbora najveće svjetske organizacije za zaštitu podataka (ISC)2 International Information Systems Security Certification Consortium, Inc. Ovdje se posebno posvetila privlačenju i edukaciji mladih stručnjaka, promociji struke i strateškim i etičkim pitanjima kibernetičke sigurnosti na globalnoj razini.

Često je pozivana panelistica i predavačica na međunarodnim stručnim događajima od globalnog značaja gdje se bavi izazovima upravljanja rizikom u zaštiti kritičnih nacionalnih infrastruktura i osobnih podataka, etičnošću u kibernetičkoj sigurnosti i budućnošću struke.

Pored svega ovoga, Biljana Cerin je mentor brojnim mladim stručnjacima kojima nesebično pomaže u profesionalnom usmjeravanju i razvoju, a povremeno kao gost-predavač radi i sa hrvatskim studentima.

Kroz svoju tvrtku, Ostendo Consulting, Biljana Cerin sa svojim suradnicima i danas aktivno savjetuje vodeće regionalne i svjetske organizacije.

Još iz kategorije

Neposredno prije očekivanog ulaska u ERM II nešto veće oscilacije tečaja

Neposredno prije očekivanog ulaska u ERM II nešto veće oscilacije tečaja

06.07.2020. komentiraj

Kretanje tečaja kune prema euru, zajedničkoj valuti eurozone, obilježava dugogodišnja stabilnost. Kada se promatraju promjene prosječnih godišnjih tečajeva, pokazuje se da je u posljednjih petnaest godina prosječna godišnja stopa rasta iznosila tek -0,1%, pri čemu je najveća promjena između dvije godišnje vrijednosti zabilježena u 2011. godini.

Komunikacija i pričanje priča na drugačiji način

Komunikacija i pričanje priča na drugačiji način

06.07.2020. komentiraj

Prva DK poslovna konferencija u prirodi, koja se nakon mjeseci izolacije održala u Maksimirskom perivoju 30. lipnja i 1. srpnja u after-work terminu, uz potrebne mjere sigurnosti i distance, uspješno je otvorila ljetnu sezonu te domaćoj komunikacijskoj industriji omogućila dugo priželjkivano te prijeko potrebno druženje i razmjenjivanje dojmova nakon nekoliko izazovnih mjeseci.

Besplatno obrazovanje za atraktivna IT zanimanja

Besplatno obrazovanje za atraktivna IT zanimanja

06.07.2020. komentiraj

Video animacija, virtualna i proširena stvarnost i 3D modeliranje programi su obrazovanja, odnosno edukacije koje Učilište Studium nudi potpuno besplatno za sve zainteresirane studente, nezaposlene osobe, freelancere ili poduzetnike.