HRT će naplaćivati pretplatu i na mobitele, tablete, računala

HRT će naplaćivati pretplatu i na mobitele, tablete, računala

Foto: Fotolia

Nakon slučaja dviju studentica u Osijeku koje su morale platiti HRT pretplatu, pristojbu ili kako ju već volite nazivati zbog računala poslali smo upit u domaću dalekovidnicu odnosno HRT iz kojeg je stigao vrlo zanimljiv odgovor prema kojem se pretplata treba plaćati za kućanstvo jer je u obvezi plaćanja pristojbe za uređaje koji imaju mogućnost prijama programa (IPTV platforme, osobna računala, pametni telefoni, tableti ili dr.), ako ne plaća mjesečnu pristojbu za radijski, TV prijamnik ili radijski prijamnik u vozilu.

Pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, dužne su plaćati pristojbu na te uređaje, uz iznimke predviđene i omogućene Zakonom, tvrde na HRT-u.

A evo i podužeg objašnjenja. „Hrvatska radiotelevizija je javna ustanova čiju djelatnost, funkciju i sadržaj javnih usluga, financiranje, upravljanje, nadzor i način rada uređuje Zakon o HRT-u (NN 137/2010 i 76/2012). HRT se kao javni medijski servis financira sredstvima mjesečne pristojbe kao sredstvima državne potpore sukladno navedenom Zakonu i pravilima o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge“, tvrde na HRT-u.

Nadalje, sukladno odredbama članka 34. Zakona  svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski  i/ili televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa   na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom  dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu utvrđenu člankom 35. stavkom 2. ovoga Zakona, osim ako istim nije drugačije određeno.

„Odredbama Zakona jasno je propisana obveza plaćanja mjesečne pristojbe za pojedine kategorije obveznika plaćanja uz jasno definirane izuzetke. Sukladno odredbi čl. 34. st. 2. kućanstva koja u vlasništvu ili posjedu imaju dva ili više prijamnika plaćaju mjesečnu pristojbu utvrđenu čl. 35. st. 2. ovog  Zakona kao da imaju jedan prijamnik. Dakle, kućanstva bez obzira na broj prijamnika, odnosno uređaja kojima se koriste njihovi članovi, plaćaju pristojbu na samo jedan prijamnik“, pojašnjavaju na HRT-u.

Fizičke osobe koje ne plaćaju mjesečnu pristojbu i nisu članovi kućanstva koje plaća mjesečnu pristojbu, dužne su plaćati pristojbu na prijamnik u motornom vozilu registriranom na njihovo ime, slikovito opisuju s HRT-a i dodaju da odredbom čl. 34. st. 4. pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost plaćaju mjesečnu pristojbu na svaki prijamnik koji posjeduju.

„Iste su odredbom čl. 36. st. 2. Zakona oslobođene plaćanja mjesečne pristojbe za druge uređaje za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (računala, prijenosni komunikacijski uređaji i sl.) koji služe isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti, kao i nakladnici radija i televizije za prijamnike koji im isključivo služe za kontrolu vlastitog emitiranog programa“, kategorični su HRT-a.

Iz navedenih zakonskih odredbi vidljivo je da HRT naplaćuje mjesečnu pristojbu temeljem posjedovanja prijamnika, a ne njegova korištenja, odnosno gledanja ili slušanja programa, a s tim u vezi, a vezano za Vaš upit, HRT može naplaćivati mjesečnu pristojbu na prijamnik ili uređaj, bez obzira da li se na istom prati program HRT-a ili ne.

„Zakonom je jasno definirano da se svaki uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa smatra prijamnikom, za koji postoji obveza plaćanja ovisno o tome kojoj kategoriji obveznika pripada vlasnik ili posjednik.  Kućanstvo je u obvezi plaćanja pristojbe za uređaje koji imaju mogućnost prijama programa (IPTV platforme, osobna računala, pametni telefoni, tableti ili dr.), ukoliko ne plaća mjesečnu pristojbu za radijski, TV prijamnik ili radijski prijamnik u vozilu. Pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, dužne su plaćati pristojbu na te uređaje, uz iznimke predviđene i omogućene Zakonom“, zaključuju na HRT-u.

Još iz kategorije

Od sljedećeg utorka kreće gašenje DVB-T signala, a ostaje u radu samo DVB-T2

Od sljedećeg utorka kreće gašenje DVB-T signala, a ostaje u radu samo DVB-T2

25.10.2020. komentiraj

Uskoro završava prelazak na novi DVB-T2/h.265 HEVC sustav, a DVB-T odašiljači će se gasiti prema devet digitalnih regija od 27. listopada do 12. studenoga. Gašenjem pojedinačnih DVB-T odašiljača u ponoć, u digitalnim regijama će u radu ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (tzv. Set Top Box) koji mora moći podržati DVB-T2/h.265 HEVC sustav. Antene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, nije potrebno mijenjati.

Young Lions Croatia samo online, a otvoren je i zadnji krug prijava za kampanjce

Young Lions Croatia samo online, a otvoren je i zadnji krug prijava za kampanjce

25.10.2020. komentiraj

Kreativnost i sposobnosti ne ovise o mjestu, stoga je pala važna odluka natjecanje Young Lions Croatia ove će se godine održati online 13. i 14. studenoga 2020. od 15 sati, čime će ideje i sposobnosti kreativaca mlađih od 30 godina još jednom dobiti priliku izaći na vidjelo!

Financijske institucije su pred velikim promjenama

Financijske institucije su pred velikim promjenama

23.10.2020. komentiraj

Financijske institucije svjedočile su velikim promjenama u poslovanju tijekom pandemije koronavirusa, a ako je vjerovati prognozama PwC-a, čeka ih njih još! Nije to nimalo optimistično jer financijski sektor već se morao boriti s nizom problema, nizom prilagodbi i sve to utjecalo je na poslovne rezultate.