HRT će naplaćivati pretplatu i na mobitele, tablete, računala

HRT će naplaćivati pretplatu i na mobitele, tablete, računala

Foto: Fotolia

Nakon slučaja dviju studentica u Osijeku koje su morale platiti HRT pretplatu, pristojbu ili kako ju već volite nazivati zbog računala poslali smo upit u domaću dalekovidnicu odnosno HRT iz kojeg je stigao vrlo zanimljiv odgovor prema kojem se pretplata treba plaćati za kućanstvo jer je u obvezi plaćanja pristojbe za uređaje koji imaju mogućnost prijama programa (IPTV platforme, osobna računala, pametni telefoni, tableti ili dr.), ako ne plaća mjesečnu pristojbu za radijski, TV prijamnik ili radijski prijamnik u vozilu.

Pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, dužne su plaćati pristojbu na te uređaje, uz iznimke predviđene i omogućene Zakonom, tvrde na HRT-u.

A evo i podužeg objašnjenja. „Hrvatska radiotelevizija je javna ustanova čiju djelatnost, funkciju i sadržaj javnih usluga, financiranje, upravljanje, nadzor i način rada uređuje Zakon o HRT-u (NN 137/2010 i 76/2012). HRT se kao javni medijski servis financira sredstvima mjesečne pristojbe kao sredstvima državne potpore sukladno navedenom Zakonu i pravilima o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge“, tvrde na HRT-u.

Nadalje, sukladno odredbama članka 34. Zakona  svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski  i/ili televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa   na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom  dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu utvrđenu člankom 35. stavkom 2. ovoga Zakona, osim ako istim nije drugačije određeno.

„Odredbama Zakona jasno je propisana obveza plaćanja mjesečne pristojbe za pojedine kategorije obveznika plaćanja uz jasno definirane izuzetke. Sukladno odredbi čl. 34. st. 2. kućanstva koja u vlasništvu ili posjedu imaju dva ili više prijamnika plaćaju mjesečnu pristojbu utvrđenu čl. 35. st. 2. ovog  Zakona kao da imaju jedan prijamnik. Dakle, kućanstva bez obzira na broj prijamnika, odnosno uređaja kojima se koriste njihovi članovi, plaćaju pristojbu na samo jedan prijamnik“, pojašnjavaju na HRT-u.

Fizičke osobe koje ne plaćaju mjesečnu pristojbu i nisu članovi kućanstva koje plaća mjesečnu pristojbu, dužne su plaćati pristojbu na prijamnik u motornom vozilu registriranom na njihovo ime, slikovito opisuju s HRT-a i dodaju da odredbom čl. 34. st. 4. pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost plaćaju mjesečnu pristojbu na svaki prijamnik koji posjeduju.

„Iste su odredbom čl. 36. st. 2. Zakona oslobođene plaćanja mjesečne pristojbe za druge uređaje za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (računala, prijenosni komunikacijski uređaji i sl.) koji služe isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti, kao i nakladnici radija i televizije za prijamnike koji im isključivo služe za kontrolu vlastitog emitiranog programa“, kategorični su HRT-a.

Iz navedenih zakonskih odredbi vidljivo je da HRT naplaćuje mjesečnu pristojbu temeljem posjedovanja prijamnika, a ne njegova korištenja, odnosno gledanja ili slušanja programa, a s tim u vezi, a vezano za Vaš upit, HRT može naplaćivati mjesečnu pristojbu na prijamnik ili uređaj, bez obzira da li se na istom prati program HRT-a ili ne.

„Zakonom je jasno definirano da se svaki uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa smatra prijamnikom, za koji postoji obveza plaćanja ovisno o tome kojoj kategoriji obveznika pripada vlasnik ili posjednik.  Kućanstvo je u obvezi plaćanja pristojbe za uređaje koji imaju mogućnost prijama programa (IPTV platforme, osobna računala, pametni telefoni, tableti ili dr.), ukoliko ne plaća mjesečnu pristojbu za radijski, TV prijamnik ili radijski prijamnik u vozilu. Pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, dužne su plaćati pristojbu na te uređaje, uz iznimke predviđene i omogućene Zakonom“, zaključuju na HRT-u.

Još iz kategorije

Najbolje Linux distribucije za početnike

Najbolje Linux distribucije za početnike

28.02.2020. komentiraj

Linux bazira svoje postojanje na otvorenosti i nudi sve na dlanu korisnicima, bez da traži novac za operativni sustav ili softver i sve što korisniku treba nalazi se online, u tzv. distrosima. Tamo će se pronaći sve najnovije verzije softvera, operativnog sustava, raznih alata, ali i svega što treba za poslovanje.

Prava osiguranika HZZO na privremenu nesposobnost za rad zbog pojave koronavirusa

Prava osiguranika HZZO na privremenu nesposobnost za rad zbog pojave koronavirusa

27.02.2020. komentiraj

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) su zbog aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (2019nCov) izdali priopćenje o pravima osiguranika koji su privremeno nesposobni, odnosno spriječeni za rad jer su bili u kontaktu s oboljelima od koronavirusa ili su bili na područjima zahvaćenim epidemijom.

Microsoft osvježio Office aplikaciju za iOS i Android

Microsoft osvježio Office aplikaciju za iOS i Android

26.02.2020. komentiraj

Microsoft se konstantno trudi poboljšati Office mobilne aplikacije za iOS i Android operativne sustave, pa je tako 5. prosinca prošle godine pružio uvid u ono što je napokon i stiglo. Dakle, nova Office aplikacija za iOS i Android dostupna je.