VAŽNO UPOZORENJE

Hanfa upozorava na nezakonito djelovanje društava UAB Bitmarkets i XF24 u Hrvatskoj

Hanfa upozorava na nezakonito djelovanje društava UAB Bitmarkets i XF24 u Hrvatskoj

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorava javnost na nedopušteno poslovanje društava UAB BITmarkets i XF24, koja djeluju u Hrvatskoj bez odobrenja i notifikacije Hanfe.

UAB Bitmarkets, društvo koje se u Hrvatskoj oglašava u medijima i na društvenim mrežama, potiče potencijalne ulagatelje na sudjelovanje u trgovanju virtualnim imovinom. Predstavnici tog društva nagovaraju građane na upotrebu njihove trgovačke platforme te na kupnju njihovog tokena BTMT Bitmarkets.

Iako je registrirano u Litvi, društvo nije dobilo odobrenje za poslovanje u Hrvatskoj u skladu s hrvatskim propisima, a nije se ni prijavilo Hanfi za rad na području Republike Hrvatske u skladu s nadležnim propisima i unatoč našim upozorenjima. Stoga se njegovo poslovanje smatra nezakonitim.

Hanfa također upozorava i na djelovanje društva XF24, koje malim ulagačima u Hrvatskoj putem telefona nudi ulaganje u ugovore za razlike (tzv. CFD-ove) povezane s robom poput zlata, nafte, dionica ili kriptovaluta. Iako njegovi predstavnici tvrde da imaju sjedište u Tallinnu i predstavljaju se kao analitičari, ovo društvo nije registrirano u Hrvatskoj i ne nalazi se na Hanfinu popisu notificiranih društava za pružanje usluga na području Hrvatske. S obzirom na to da je riječ o uslugama koje su regulirane Direktivom o tržištu financijskih instrumenata (MiFiD), to je društvo, u skladu s odredbama Zakona o tržištu kapitala, bilo dužno notificirati se kod Hanfe, ali to nije učinilo.

Važno je istaknuti da Hanfa nema dodatnih informacija o poslovanju spomenutih društava te stoga ne može jamčiti zaštitu prava i interesa ulagatelja koji se odluče na poslovnu suradnju s njima. Stoga pozivamo sve potencijalne ulagatelje s područja Republike Hrvatske na oprez prilikom razmatranja bilo kakvih poslovnih aranžmana s navedenim društvima.

Ulagatelje potičemo da prije ulaska u poslovni odnos s bilo kojim društvom provjere ima li to društvo potrebna odobrenja te je li notificirano za pružanje usluga na području Republike Hrvatske.

Registri društava koja imaju odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga i obavljanje investicijskih aktivnosti, kao i popis notificiranih pružatelja financijskih usluga iz drugih država članica Europske unije za izravno pružanje usluga na području Republike Hrvatske, dostupni su na internetskim stranicama Hanfe.