DIGITALNA TRANSFORMACIJA GRADOVA

Gradovi se hitno moraju digitalno transformirati, a s njim i gradska poduzeća

Gradovi se hitno moraju digitalno transformirati, a s njim i gradska poduzeća
Depositphotos / Ilustracija

Lokalna uprava i samouprava često djeluju unutar područja politika dizajniranih da zadovolje određene poslovne svrhe. Međutim, kada je riječ o rješavanju hitnih izazova, ovaj tradicionalni, izolirani pristup djelovanju ograničava pristup ključnim podacima, rezultira strategijama i odlukama temeljenim na nepotpunom razumijevanju te duplicira napore. Rezultat su viši troškovi i manja učinkovitost. To se odnosi na i na niže razine kao što su lokalna uprava i samouprava gdje modeli poput holdinga koji objedinjavaju sve gradske tvrtke trebaju omogućiti jednostavnije upravljanje ali i unificiranu javnu nabavu pogotovo kada je riječ o softverskim rješenjima namijenjenim upravljanju tvrtkama.

U razdoblju od 2023. do 2030. očekuje se značajan rast globalnog tržišta softvera za komunalna poduzeća. Tijekom 2022., tržište bilježi stabilan rast, a s povećanom usvajanjem strategija od strane ključnih igrača, predviđa se daljnji rast iznad prognoziranog horizonta.

I dok mnoge lokalne samouprave prepoznaju vrijednost ulaganja u podatke i analitiku radi poboljšanja svojih usluga i interakcija, veće dobitke mogu postići fokusiranjem svojih napora na razini cjeline. Suradnjom u ulaganju u podatke i analitiku, mogu izravno ili neizravno podržati - i poboljšati - aktivnosti lokalne uprave i samouprave.

Da bi promicali pristup na razini cjeline, čelni ljudi gradova i njihovih tvrtki moraju surađivati ​​i razvijati prakse upravljanja podacima i upravljanja unutar područja politika. Time se potiče odgovorno dijeljenje podataka pružajući sredstvo za mjerenje kolektivnog utjecaja usluga.

Za lokalnu upravu i samoupravu, zaštita privatnosti i podataka od iznimne su važnosti. Velik dio raznolikih podataka koje vlade prikupljaju pokriven je zakonima, propisima i pravilima osmišljenim kako bi se zaštitila njihova osjetljivost. Primjeri zaštićenih podataka obuhvaćaju različite oblike osobno prepoznatljivih informacija, poput zdravstvenih kartona, studentskih evidencija, informacija iz kaznenog pravosuđa i poreznih informacija.

Da bi se pridržavale politika koje vode upotrebu tih podataka, vlade bi trebale razviti međuagencijske sporazume o dijeljenju podataka koji definiraju kako se podaci mogu koristiti, od strane koga i u koju svrhu. Takvi sporazumi uspostavljaju povjerenje među timovima i omogućuju odgovorno dijeljenje podataka. Ovaj pristup također potiče suradnju i uspostavlja ponovljive prakse upravljanja podacima.

Analitička inteligencija dobiva na vrijednosti kako se krećete prema gore u hijerarhiji, od retrospekcije do uvida pa sve do predviđanja. Potrebni su vam standardni i ad hoc izvještaji koji vam govore što se dogodilo, ali morate postavljati i pitanja usmjerena prema budućnosti.

„Zašto se ovo događa? Što ako se ovi trendovi nastave? Što će se dogoditi sljedeće? Kako možemo postići bolje rezultate?“, jer uz ova pitanja, govore analitčari bit će vidljivi rezultati svih napora digitalne transformacije lokalne uprave i samouprave i gradskih tvrtki koje u njima rade.

Kako razvijate analitiku i modele, koristite iterativni pristup i usavršavajte ih tijekom cijelog životnog ciklusa svakog projekta, tvrde analitičari i dodaju da zatim treba nastaviti integrirati više podataka iz različitih područja politika u nove svrhe kako vaša organizacija sazrijeva. To vam pomaže postići i dokazati vrijednost vaših ulaganja u analitiku na razini poduzeća.

„Nemojte pretpostavljati da bi se analitika trebala rezervirati samo za važne, visokovrijedne strateške ili taktičke odluke. Kumulativni utjecaj manjih, svakodnevnih operativnih odluka dovoljno je značajan da opravda analitički uvid. Mali uspjesi znače puno“, smatraju analitičari.

Europa, možda više nego mnogi drugi kontinenti, suočava se s potrebom da unaprijedi i prilagodi svoje gradsko planiranje prema održivijem i ekonomski održivom sustavu. Europa nije potpuno samodostatna u proizvodnji energije, što postaje kritičan problem nakon što je opskrba plinom iz Rusije stala 2022. To je rezultiralo značajnim skokom cijena energije u Europi, s gotovo deset puta većim cijenama u tom razdoblju. Povećana instalacija tehnologija obnovljive energije i učinkovitija upotreba energije putem pametnih gradskih projekata ključni su faktori za smanjenje troškova energije za potrošače.

Europa ima prednost nad mnogim drugim regijama jer su njezini sustavi javnog prijevoza već dobro razvijeni, pa je napredak u tom području lakši nego, primjerice, u SAD-u. To smanjuje troškove nadogradnje sustava na aplikacije i povezane uređaje radi jednostavnosti korištenja i povezanosti.

Europa je dom najviše naprednih pametnih gradova na svijetu. Prema istraživanju iz 2022., tri od pet najboljih digitalnih gradova nalaze se u Europi - Kopenhagen, Amsterdam i London. Kada se lista pažljivije pogleda, devet od dvadeset najboljih digitalnih gradova na svijetu nalazi se u Europi. To ukazuje na značajna ulaganja i želju za većom povezanošću pametnih gradova na starom kontinentu. Ovo nije ograničeno samo na javnu infrastrukturu ili privatni sektor, jer Europa također predvodi svijet u e-upravi, dostupnosti građana za interakciju s vlastima putem digitalnih medija.

Tržište pametnog prijevoza očekuje se da će rasti od impresivnih 122 milijarde američkih dolara u 2023. godini na više od dvostruko toga, dosežući 248 milijardi američkih dolara u 2028. godini. Glavne tvrtke koje pokreću ovaj rast su Thales Group, Alstom, Huawei, Hitachi i Siemens. Sve su značajni doprinositelji pametnom tržištu prijevoza.

Procjenjuje se da će tržište pametnih uličnih svjetala rasti po stopi godišnjeg rasta od 19,2 posto u idućem desetljeću. Izdvajajući se iznosa od otprilike 2,4 milijarde američkih dolara u 2022. godini, očekuje se da će porasti na preko 13 milijardi do 2032. godine.