DIGITALNA TRANSFORMACIJA GRADOVA

Grad Sveta Nedelja u procesu je potpune digitalne transformacije svih gradskih poduzeća

Grad Sveta Nedelja u procesu je potpune digitalne transformacije svih gradskih poduzeća
Depositphotos / Ilustracija

Promjene u poslovanju Grada Svete Nedjelje unazad manje od 10-ak godina izuzetno su velike, a krenuli smo od nule da doslovno ni fiksne operaterske linije, računala i slično nisu bili posloženi niti funkcionalni, a danas smo vjerojatno jedan od vodećih smart city gradova u Hrvatskoj, tvrde iz ovog grada nadomak Zagreba.

„Koristimo različita digitalna rješenja, od standardnih komercijalnih Office odnosno Microsoft 365 rješenja, pa do primjerice nekih rješenja poput usluga tvrtke Infobip za umjetnu inteligenciju koja pomoću nekih jezičnih modela odgovara na određene upite. Osim toga koristimo najmoderniji GIS (geografsko informacijski sustav) za prostorne planove, a putem kojega se online omogućuju i sve prijave kvarova. To znači da je unutar sustava GIS-a implementirana i besplatna mobilna aplikacija Popravime.hr putem koje se odmah po lokaciji može prijaviti određen problem. Grad Sveta Nedjelja ima razvijenu i mobilnu aplikaciju naziva „Sveta Nedelja na dlanu“ putem koje se mogu pratiti novosti i događanja. Naravno, tu je bogata službena web stranica Grada s velikom količinom dostupnih, a samo uredsko interno poslovanje u postupku prelaska na potpuno digitalizirani model uredskog poslovanja“, pojašnjavaju iz grada Sveta Nedjelja.

Prema njihovim riječima Grad Sveta Nedelja u procesu je potpune digitalne transformacije svih ostalih gradskih poduzeća. Trenutno se radi o principu na umrežavanju svih gradskih tvrtki kako bi se moglo lakše komunicirati.

Testirali su nekoliko softvera koji su bili vezani za praćenje projekata i praćenje samoga rada ostalih gradskih poduzeća, ali uvode i nova digitalna rješenja za dobrobit korisnika usluga gradskih poduzeća. Primjerice, uzeli su aplikaciju kojom se provode logopedske vježbe za dječji gradski vrtić Slavuj naziva Kokolingo. Za roditelje djece ova aplikacija je potpuno besplatna, odnosno Grad Sveta Nedjelja ju financira u 100 postnomiznosu, a djeci s poteškoćama u govoru omogućuje svakodnevne logopoedske vježbe.

 Digitalna transformacija unapređenja rada gradske uprave i poslovanja uvelike se odražava na unapređenje pružanja usluga. Korisnici gradskih usluga nekada su morali osobno doći na adresu Gradske uprave i popunjavati odrađene obrasce, čak i one najjednostavnije primjerice prijava kvara javne rasvjete. Danas, kada koriste potpuno razvijen digitalni sustav, gradskeusluge dostupne su na više načina: predajom zahtjeva u sklopu propisanih formi, korištenjem besplatne mobilne aplikacije, ističu iz grada Sveta Nedjelja.

Kako pojašnjavaju to znači da primjerice, ranije spomenuti kvar javne rasvjete moguće je prijaviti samo putem telefona, weba, e-maila, već i putem besplatne mobilne aplikacije. U slučaju podnošenja ovakve prijave, automatizmom se obavještavaju svi nadležni – Upravni odjel u Gradu, službenik zadužen a isto, Ured gradonačelnika, ali i koncesionar za održavanje javne rasvjete koji mora odmah postupati po prijavi.

Isto tako koriste i dostupne alate poput Google Transita za primjerice promet i za njihov besplatni unutar gradski javni prijevoz, tako da građani mogu vidjeti gdje se nalazi autobus u svakom trenutku. Ima tu više rješenja koja koriste, neka su više komercijalnog tipa.

„Uvijek pratimo odnos uloženog i dobivenog kako bismo omogućili vrhunsku uslugu našim sugrađanima. Ali svakako treba uzeti u obzir što je i cijenom najpristupačnije kako ne bismo previše opteretili gradski proračun“, pojašnjavaju iz grada Sveta Nedjelja.

„Što se tiče javne nabave, kao i sva druga javna poduzeću u RH,  to smo dužni raditi preko elektroničkog oglasnika javne nabave, dok one još i iznosom veće javne nabave moraju ići u europski oglasnik javne nabave kako bi sve bilo maksimalno transparentno. U vidu transparentnosti gradskih financija, tu koristimo zaseban softver kako bi mogli javno prikazati odnosno mogući svima uvid u svaku transakciju i svaku financijsku odluku Grada Svete Nedelje. Softver odnosno platforma koju koristimo zove se Otvoreni grad. Otvoreni grad je jedinstveno je informatičko rješenje – web platforma koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama, te uvid u funkcioniranje grada. Otvorena i jednostavna za pristup putem interneta, ova platforma dostupna je putem računala, tableta i smartfona i građanima pruža sve servise na jednom mjestu. Tijekom iduće godine kroz navedeni sustav biti će uključena odnosno omogućena predaja svih obrazaca (kroz NIAS sustav) koji po predaji vežu na naš digitalni sustav Uredskog poslovanja i samom predajom kroz sustav primjerice zahtjev je odmah urudžbiran i zaprimljen“, tvrde u gradu Sveta Nedjelja.

Potrebno je navesti kako su digitalizirali u potpunosti i rad predstavničkog tijela – Gradskog vijeća. Materijali se više ne tiskaju dostavljaju se digitalno, sjednice se prenose uživo putem platformi društvenih mreža, objavljuju na službenim stranicama Grada, a glasovanje i odluke se provode elektronički.

Razvili su i sustave kojim žele ukazati svojim stanovnicima na kvalitetu života koju ostvaruju u gradu, tako da primjerice već nekoliko godina imaju razvijen sustav mjerenja potencijalnog zračenja u suradnji s Ericssonom Nikola Tesla, a u sklopu novog projekta s HT-om uveli su i pametnu javnu rasvjetu koja uz kakvoću i kvalitetu zraka mjeri i razinu buke uz prometnice broj vozila i slično čime dobivaju informacije koje mogu iskoristiti za poboljšanje standarda i kvalitete života.  U suradnji s resornim ministarstvom tijekom iduće godine uvode i videonadzor na dio prometnica, javnih površina i gradskih objekata kako bi osigurali i veću sigurnost.

„Uvođenjem ranijih modela digitalnih sustava uvelike smo olakšali sugrađanima ostvarivanje određenih prava, olakšali komunikaciju sa svim dionicima, kako sugrađanima, gospodarstvenicima, tako i komunikaciju i poslovanje između proračunskih korisnika odnosno gradskih poduzeća. Vjerujemo kako smo ovime uštedjeli ne samo novac već i vrijeme koje je do sada bilo potrebno da bi se određeno pravo ostvarilo. Na ovim uštedama, pružamo si mogućnost raspoređivanja sredstava odnosno ulaganja na nove grane i područja kojima ćemo dodatno doprinijeti razini, kvaliteti, razvoju društva i djelovanja organizacija društva na području našeg grada“, zaključuju iz grada Sveta Nedjelja.