Gotovo 3 milijarde eura za potpore 12 država za inovacije u segmentu baterija, među dobitnicima i Hrvatska

Gotovo 3 milijarde eura za potpore 12 država za inovacije u segmentu baterija, među dobitnicima i Hrvatska

Na temelju EU-ovih pravila o državnim potporama Europska komisija je odobrila drugi važan projekt od zajedničkog europskog interesa (VPZEI) za potporu istraživanjima i inovacijama u vrijednosnom lancu baterija i to 2,9 milijardi eura. Taj su projekt, nazvan European Battery Innovation, zajednički pripremile i prijavile Austrija, Belgija, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska.

Tih dvanaest država članica u nadolazećim će godinama izdvojiti otprilike 2,9 milijardi eura za taj projekt. Očekuje se da će se spomenutim javnim sredstvima potaknuti dodatnih 9 milijardi eura privatnih ulaganja, što je više nego trostruko u odnosu na državne potpore. Projekt dopunjuje prvi VPZEI u vrijednosnom lancu baterija, koji je EK odobrila u prosincu 2019. Iz Hrvatske će u projektu sudjelovati i tvrtka Rimac Automobili.

Projekt će obuhvatiti cijeli vrijednosni lanac baterija od vađenja sirovina, preko dizajna i proizvodnje baterijskih ćelija i sklopova, do recikliranja i odlaganja u kružnom gospodarstvu, s velikim naglaskom na održivosti. Očekuje se da će pridonijeti nizu novih tehnoloških dostignuća, uključujući drukčiji kemijski sastav ćelija i nove proizvodne procese, te drugim inovacijama u vrijednosnom lancu baterija i tako dopuniti ono što će se postići zahvaljujući prvom VPZEI-ju o baterijama.

Komisijino odobrenje za ovaj projekt dio je njezinih širih nastojanja da podupre razvoj inovativne i održive europske industrije baterija. Komisija je 2017. osnovala Europski savez za baterije. Komisija je 2018. donijela Strateški akcijski plan za baterije i u okviru njega promiče niz inicijativa.

S obzirom na sve veću važnost baterija u nizu područja, uključujući ponajprije prijevoz i energetiku, sve će važniji biti siguran, kružni i održiv vrijednosni lanac baterija. Veća održivost baterija tijekom njihova cijelog životnog vijeka ključna je za postizanje naših ambicioznih klimatskih ciljeva. To je i osnovna ideja Uredbe o održivim baterijama, koju je Komisija predložila u prosincu 2020.

Odluka se odnosi na treći projekt u području istraživanja i inovacija koji se temelji na Komunikaciji o važnim projektima od zajedničkog europskog interesa iz 2014., u kojoj su utvrđeni kriteriji na temelju kojih nekoliko država članica može podupirati transnacionalne projekte od strateške važnosti za EU u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU). Cilj je Komunikacije potaknuti države članice da podupiru visokoinovativne projekte koji jasno doprinose gospodarskom rastu, otvaranju radnih mjesta i konkurentnosti.