POTREBNE PROMJENE

Google uvodi stroža pravila za plasman aplikacija na Play Store

Google uvodi stroža pravila za plasman aplikacija na Play Store
Antonio Jularić

Googleov Play Store guši se u moru ispodprosječnih aplikacija, koje variraju od loših kopija igara i neinspiriranih plagijata do aplikacija koje gutaju bateriju i druge resurse uređaja.

Kako bi to spriječio, Google stvara pritisak developerima kroz nove zahtjeve koje moraju slijediti kako bi njihove aplikacije bile prihvaćene u Play Storeu.

Primjerice, uveo je nove smjernice za Android developere koji koriste osobne račune. Prije nego što aplikacije puste "u svijet", moraju ih testirati na najmanje 20 ljudi tijekom najmanje dva tjedna. Google vjeruje da će ova mjera pomoći da uhvate bugove, primijete probleme i prikupe povratne informacije korisnika prije nego što aplikacija bude objavljena. Dakle, test više nije mogućnost, obveza je.

Pooštrava se i postupak pregleda aplikacija. Tradicionalno, Google je bio posvećen automatizaciji u pregledu aplikacija, ali sada mijenja pristup. Prelazi sa snažnog oslanjanja na automatizirane provjere prema temeljitijim recenzijama stvarnih osoba, sve kako bi se osiguralo da aplikacije zadovoljavaju smjernice.

Kao rezultat strožeg nadzora, developeri mogu primijetiti duže vrijeme odobrenja za nekoliko aplikacija. To uključuje aplikacije koje zahtijevaju određene dozvole uređaja ili ciljaju djecu.

Ranije ove godine, Google je objavio da će developeri morati zadovoljiti neke nove verifikacijske zahtjeve prije nego što objave svoje aplikacije na Play Storeu. Sada, prepoznajući da se ne kreću svi istom brzinom, Google daje developerima da sami odaberu rok za ispunjenje tih zahtjeva. Oni se dodjeluju prema principu "tko prvi, njegovo". Oni koji propuste rok do 29. veljače 2024. automatski će imati dodijeljen novi rok.

Sljedeće godine, Google Play će dodati više oznaka na popise aplikacija, olakšavajući korisnicima pronalazak potrebnih aplikacija. Primjerice, bit će nova oznaka za službene vladine aplikacije, tako da možete biti sigurni da dobivate pravi proizvod kada preuzimate vladinu aplikaciju. Google također olakšava korisnicima pronalaženje visokokvalitetnih aplikacija pružanjem informacija o tome hoće li aplikacija raditi na njihovom određenom uređaju. Osim toga, Google Play podiže igru tako što ističe vrhunski lokalni i regionalni sadržaj.

Prošlog studenog, Google je predstavio promjene u svom sustavu preporuka aplikacija, ističući određene aplikacije koje zadovoljavaju određene kriterije, dok će one koje su označene zbog kršenja pravila ili imaju lošu izvedbu biti skrivene od preporuka.