Google ulaže u obnovljive izvore energije

Google ulaže u obnovljive izvore energije
Fotolia (ilustracija)

Nakon ulaganja u inovativne tehnologije poput Google Glass, odjeće s najrazličitijim senzorima, automobila koji voze samo uz pomoć senzora Google je otkrio kako se bavi i obnovljivim izvorima energije. Prema dostupnim informacijama suradnja tvrtke Google i Makani započela je još 2006. godine kada je Google uložio 10 milijuna dolara u Makani, a kasnije još 5 milijuna dolara.

Riječ je o turbinama koje izgledaju poput zmaja i omogućuju vrlo veliku iskoristivost energije vjetra, a da je tome tako i da to žele i tvorci ove turbine dokazuje i činjenica da je Makani inače ime preuzete od havajske riječi što znači povjetarac. Prvi test obavljen je sredinom svibnja ove godine.

„Ovaj posao podrazumijeva uspješnu i produktivnu suradnju između naše dvije tvrtke. Makani će ubrzati i pospješiti naš rad kako bi energija vjetra mogla konkurirati fosilnim gorivima“, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici Makani ICT.

Iako javnost nije bombardirao vijestima o suradnji s tvrtkom, Google je potvrdio suradnju i naveo kako nestrpljivo iščekuje da se posao pokrene. „Proizvodnja energije jedan je od gorućih problema s kojim se suočava svijet, a Google je već duže vrijeme spreman pomoći u otklanjanju takvih poteškoća“, rekao je Astro Teller, direktor Google X-a.