Google potiho kupio Neverware, tvrtku koja je stare Windows 7 PC-e pretvara u Chrome OS uređaje

Google potiho kupio Neverware, tvrtku koja je stare Windows 7 PC-e pretvara u Chrome OS uređaje
Antonio Jularić

Google je u tišini kupio Neverware, kompaniju koja služi za “preobrazbu“ starih Windows 7 računala u Chrome OS uređaje. Razlozi za kupovinu su potpuno jasni, Google želi širiti svoj ekosustav, ali i testirati neke detalje na kojima radi.

Čini se da je u tom smislu ovaj posao odličan potez jer Neverware je iskusan na svom području i zaslužan je za kreiranje varijante Chrome OS-a znane kao CloudReady. Googleu se iznimno svidjelo to što rade i pala je odluka da se preuzme kompanija. Novac koji je pritom isplaćen nije javno poznat.

No, to neka ostane za neke druge analize, ovdje je zanimljivo to što radi Neverware. U toj su kompaniji prepoznali dio tržišta nezainteresiran za nadogradnju na Windows 10, ali i za prelazak na Linux. Jer, Microsoft je još u siječnju prekinuo podršku za "sedmicu" i korisnici su ostali usamljeni.

Tu je "uskočio" Neverware i ponudio im rješenje koje podsjeća na Windows operativni sustav pa samim time osigurava laku tranziciju. Uz to, iznimno je "lagan" za računala pa to što su hardverski slabija ne predstavlja neku ulogu. Nije ni to sve Home paket je besplatan, ali ne uključuje Google Admin Console i tehničku podršku. Za nešto više treba ipak platiti.

Obrazovna pretplata je 20 američkih dolara godišnje po uređaju i jednu godinu nudi tehničku podršku, odnosno, koliko traje pretplata. Korporativni paket pak nudi također jednu godinu tehničke podrške ili koliko traje pretplata, ali i sve ostale mogućnosti koje postoje u Neverware asortimanu. Košta 49 dolara godišnje po uređaju. Jeftino i praktično.

Također, na kraju treba spomenuti da Google oduvijek drži na oku ovu kompaniju i čak je 2017. uložio u nju. Ni ta svota novca nie poznata, ali poznato je da 1,37 milijuna uređaja diljem svijeta koristi Neverware rješenja, što će svakako porasti sad kad se Google uključio u priču.