Google Play krenuo s uvođenjem alternativnih metoda plaćanja

Google Play krenuo s uvođenjem alternativnih metoda plaćanja
Antonio Jularić

Tužba koju je Epic Games pokrenuo protiv Googlea i Applea zbog naknade za transakcije koje se obavljaju u samoj igri, a ne njihovim platformama, urodila je plodom i obje velike kompanije morale su promijeniti navike. Iako, postoji cijeli niz "napisanog između redaka"...

Naime, dok se Južna Koreja na državnoj razini odlučila regulirati situaciju i uvesti tzv. "Anti-Google" zakon, nije uspjela dovesti do potpuno "čiste" situacije. Jer, Google i dalje ima platformu koja se koristi te samim time može uvesti određena pravila. Njih nitko ne mora prihvatiti, ali u tom slučaju, ne može je ni koristiti.

Konkretnije, iako se unutar aplikacija onemogućava korištenje Google Play načina naplate, nemoguće ju je zaobići u potpunosti. Dakle, postoji alternativa za naplatu, no developeri moraju korisniku ponuditi želi li koristiti nju ili Googleovu. S tim da će u slučaju odabira alternativne metode, developeri svejedno morati platiti naknadu Googleu.

Ona je umjesto 15 posto snižena na 11 posto, ali svejedno postoji pa se nije previše postiglo. I to je taj detalj koji "bode u oči". Google i Apple su toliko dominantni da si mogu dozvoliti "uzmi ili ostavi" situaciju.

Kad god dođe neki zakon, kad god prođe neka tužba, oni će to uvažiti i uvesti novi set pravila koji ne mijenja previše na stvari jer u konačnici se sve svodi na "uzmi ili ostavi". Europska unija prislila je Google da uvrsti na Android uređaje druge internetske preglednike i tražilice prilikom prve instalacije sustava, što je Google i učinio - ako konkurencija plati da bi bila tamo.

Tako je i sad. Naknada se smanjila, no postoji još uvijek, iako je bit cijele priče bio u tome da se izbjegne. Iz Googlea će kazati da to rade jer se koristi njegova platforma, no u Android okruženju praktički je nemoguće izbjeći je, što ponovno dovodi do problema koji stvara taj trenutno postavljeni monopol...