ZANIMLJIVA SITUACIJA

Google plaća Samsungu za češća ažuriranja softvera?

Google plaća Samsungu za češća ažuriranja softvera?
Antonio Jularić

Tijekom antitrustovskog procesa kroz koji Google trenutno prolazi u Sjedinjenim Američkim Državama, otkriveno je nekoliko njegovih poslovnih tajni, uključujući koliko se proizvođačima plaća da Search ostane zadana tražilica na njihovim mobilnim uređajima.

Također je otkriveno da Google možda plaća proizvođačima Android pametnih telefona, uključujući Samsung, da "guraju" više ažuriranja softvera na uređaje.

Naime, Google dijeli prihod koji generira od tražilice s proizvođačima uređaja, uključujući Apple, Motorolu i Samsung. Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai otkrio je da taktika "guranja" odabira Googlea kao zadane tražilice na pametnim telefonima i drugim uređajima također uključuje dijeljenje prihoda s Android proizvođačima originalne opreme (OEMs) kako bi ih natjerali da "guraju" više ažuriranja softvera i bolje održavaju pametne telefone tijekom vremena.

Pichai je potvrdio da dio prihoda koji nudi OEM-ovima ovisi o uređajima koji dobivaju sigurnosna ažuriranja. Što su popularniji kod korisnika, to je učestalost ažuriranja bitnija Googleu.

"Više truda ulaže se u razvoj sljedeće verzije, a ažuriranja su skupa... pa ponekad naprave kompromise", kazao je Pichai.

To ukazuje na tendenciju nekih brendova da rjeđe guraju ažuriranja softvera na svoje telefone.

Dok je fokus ove tužbe protiv Googlea to kako on ostaje zadana tražilica na Appleovim proizvodima, zanimljivo je primijetiti da Google koristi dijeljenje prihoda kao taktiku da ojača Android OEM-e kao što su Motorola i Samsung, sve sa svrhom da "proguraju" češća ažuriranja softvera na njihove uređaje.

Međutim, još uvijek pokazuje koliko truda Samsung ulaže u izdavanje redovitih ažuriranja softvera za svoje telefone, budući da Motorola, koja također dijeli prihode, još uvijek ne "gura" toliko ažuriranja softvera na svojim uređajima.