ZNAČAJAN GUBITAK

Google Maps izgubio 60 posto prometa nakon "izbacivanja" s iPhonea

Google Maps izgubio 60 posto prometa nakon "izbacivanja" s iPhonea
Depositphotos

Apple je 2020. uklonio Google Maps kao unaprijed zadanu aplikaciju za navigaciju na iPhoneu kako bi promovirao svoj Maps. Dovelo je to do 60 posto pada u smislu korištenja Google Mapsa na iPhoneima već 2022.!

Michael Roszak, Googleov potpredsjednik za financije, tvrdi da je kompanija koristila Apple Maps promjenu kao "podatkovnu točku" kada je modelirala što bi se moglo dogoditi ako bi proizvođač iPhonea zamijenio Googleovu tražilicu kao zadanu u Appleovom internetskom pregledniku Safari.

U e-mail poruci iz lipnja 2020. svom tadašnjem nadređenom Roszak je podijelio podatke o tome kako je Appleova promjena utjecala na korištenje Google Maps na iPhone uređajima.

"Gotovo dvije godine kasnije bili smo na 40 posto prethodnog vrhunca i pretpostavili smo da je stvarni gubitak bio veći budući da je korištenje Apple Maps također raslo kroz to vrijeme", napisao je Roszak, što je pročitano na sudu tijekom antimonopolskog procesa protiv Alphabeta, Googleove matične kompanije.

Američko Ministarstvo pravosuđa tvrdi da je Google nezakonito zadržao monopol nad online pretraživanjem plaćajući milijarde američkih dolara kako bi osigurao da njegova tražilica bude unaprijed odabrana opcija, poznata kao zadana, na web preglednicima i pametnim telefonima.

Najveći ugovor Google je sklopio s Appleom, koji je postavio njegovu tražilicu kao zadanu na Safariju u zamjenu za udio u prihodu koji se zaradi oglašavanjem. Točan iznos novca koji Google plaća Appleu za njegov zadani status nije javan.

Nagađa se da je Google platio između četiri i sedam milijardi dolara za unaprijed zadanu poziciju unutar Safarija u 2020. Iz Applea su demantirali te brojke i ustvrdili da se radi o procjeni bez temelja. Nisu željeli otkriti je li točna, netočna, približna...

Roszak je rekao i da nije upoznat s podacima koje Google čuva o tome koliko korisnika promijeni zadane postavke pretraživanja na pregledniku ili telefonu.

"Primjer Apple Maps smo koristili da procijenimo kako bi vlasnici iPhonea mogli reagirati na promjenu zadane postavke pretraživanja", rekao je.