Glas poduzetnika traži da Vlada RH pokaže da želi aktivno surađivati i poticati privatni sektor

Glas poduzetnika traži da Vlada RH pokaže da želi aktivno surađivati i poticati privatni sektor

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Glas poduzetnika smatra da postoji bolje rješenje od angažiranja državne tvrtke za pripremu hrane na području Sisačko-moslavačke županije te da angažiranjem lokalnih ugostiteljima potaknut će se zapošljavanje te spasiti mnoge od njih od propasti.

Udruga Glas poduzetnika poslala je dopis Vladi Republike Hrvatske u kojemu smo tražili da podrže ugostiteljski sektor Sisačko-moslavačke županije i njihove zaposlenike. Smatraju da ih se treba angažirati na pripremi hrane za volontere, građane i sve one koji rade na obnovi Sisačko-moslavačke županije. Trenutno se nalaze u teškoj situaciji zbog epidemioloških mjera koje im omogućuju rad, a potres ih je dokrajčio i nanio im dodatne troškove, ističu u Glasu poduzetnika.

„Mjere koje su donesene još u studenom traju i dalje, što znači da se ugostiteljski objekti neće moći otvoriti još neko vrijeme. Međutim, moramo istaknuti da su ugostitelji, bez obzira na sve okolnosti odmah pokazali solidarnost i među prvima došli na pogođeno područje. Donijeli su svoje šatore i hranu koju su pripremali. Tek nakon dva tjedna angažirana je državna tvrtka Pleter. Dok su volonteri kuhali, podijeljeno je tisuće obroka. Građani i svi oni koji su dobili hranu od marljivih kuhara i volontera bili su oduševljeni kvalitetom“, objašnjavaju u Glasu poduzetnika.

Već danima mediji izvještavaju o problemima s prehranom stanovništva u Sisačko-moslavačkoj županiji od kada je prehranu preuzeo Pleter, tvrde u Glasu poduzetnika i dodaju kako se pitaju zašto se ne angažiraju ugostitelji iz županije, Zagreba i Karlovca koji imaju znanje i kapacitete.

„Tražimo da čim prije prehranu ljudi na pogođenom području preuzme privatni sektor i da budu plaćeni isti iznos po obroku kao što sad plaćamo Pleter“, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

Upravo zato, UGP smatra da postoji bolje rješenje od angažiranja državne tvrtke za ovakav posao. Naime, angažiranjem privatnih tvrtki potaknula bi se nova zapošljavanja te bi se otvorila mogućnost da se mnogi poduzetnici u tom kraju spase od propasti, a time će se spriječiti i njihov odlazak iz pogođenog područja. Ovo predstavlja samo jedan od njihovih prijedloga za ekonomsku revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. „Smatramo da u fokusu moraju biti poduzetnici s pogođenog područja koji će biti predvodnici obnove i koji će potaknuti razvoj cijele županije. Ističemo da bi ovakav potez pokazao da je Vlada Republike Hrvatske spremna na aktivnu suradnju s privatnim sektorom. Trenutno u javnosti vlada dojam da se prednost daje državnoj tvrtki te da se preuzima posao koji mogu obaviti poduzetnici i njihovi zaposlenici“, zaključuju u Glasu poduzetnika.

Još iz kategorije

Energetska transformacija pitanje je života i smrti

Energetska transformacija pitanje je života i smrti

03.03.2021.

Hrvatsku industriju čeka sveobuhvatna transformacija na niskougljično gospodarstvo. Kako bi se realizirala, samo energetski sektor će do 2030. morati uložiti 150 milijardi kuna. Iako su nam na raspolaganju pozamašna sredstva iz EU fondova, tako ozbiljne investicije traže i mobiliziranje privatnog sektora, odnosno suradnju industrije, države i znanosti kako domaće gospodarstvo ne bi dodatno zaostalo za međunarodnom konkurencijom.

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

02.03.2021.

Institut Ponemon u izvješću za 2017. godinu objavio je da u prosjeku svaki gubitak osjetljivog i(li) privatnog podatka korisnika ili klijenta košta 141 američki dolar, što nije mala stvar s obzirom da veće organizacije i kompanije imaju milijune takvih podataka u svojih arhivama, bilo da se radi o cloudu ili fizičkom načinu pohrane.

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

02.03.2021.

Hrvatska pošta je za sve otoke omogućila dostavu paketa mase do 10 kilograma putem usluge brze dostave Paket24. Izmjenama pravila o uručenju, usluga Paket24 izjednačena je s univerzalnom uslugom, a maksimalna masa umjesto dosadašnja dva kilograma iznosi 10 kilograma.