Glas poduzetnika očekuje ukidanje članarine HGK

Glas poduzetnika očekuje ukidanje članarine HGK
DepositPhotos / Ilustracija

Početkom tjedna, oporbene stranke objavile su da će u saborsku raspravu ovaj tjedan biti uvršten prijedlog o ukidanju obveznih članarina u Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji je Most pustio u proceduru u studenom 2020. UGP već mjesecima poziva saborske zastupnike i Vladu Republike Hrvatske da poslušaju poduzetnike i da konačno ukinu obveznu članarinu. Na kraju do glasovanja ipka nije došlo. „Već smo mnogo puta istaknuli kako je upravo Hrvatska gospodarska komora predstavnik svega onoga što nije dobro u sustavu“, ističu iz Glasa poduzetnika.

Iako treba predstavljati poduzetnike u Hrvatskoj i osigurati konkurentnost hrvatskog gospodarstva, nažalost, HGK služi za zapošljavanje podobnih kadrova, tvrde u Glasu poduzetnika i dodaju da gotovo polovica njihovih prihoda koristi se za plaće zaposlenika. Naime, radi se o instituciji koja najmanje radi na zastupanju poduzetničkih interesa, dodaju iz Glasa poduzetnika i pojašnjavaju da njihova pasivnost i neodlučnost u zastupanju poduzetnika, razlozi su zašto je udruga Glas poduzetnika i nastala. Početkom pandemije virusa COVID-19, jedino je UGP tražio poboljšanje mjera koje bi doista pomogle poduzetnicima i obrtnicima, tvrde u Glasu poduzetnika.

„Smatramo da je potencijalno ukidanje plaćanja obvezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori velika stvar za Hrvatsku i za konkurentnost hrvatskog gospodarstva. UGP ima veoma dobru suradnju s mnogim klubovima u Hrvatskom saboru i nadamo se da će svi doći na glasanje te izglasati ukidanje ovog nameta za poduzetnike. Ovo je prilika da zastupnici pokažu da im ne odgovara koruptivna, nekonkurentna i diskriminatorna Hrvatska. Čak 20.000 građana, mahom poduzetnika, izjasnilo se putem peticije da je za ukidanje plaćanja obvezne članarine HGK-u. Peticija se može potpisati i podijeliti na ovoj poveznici“, tvrde u Glasu poduzetnika.

Ističemo da UGP ne traži ukidanje HGK, dapače, tražimo da izađu na tržište, tvrde u glasu poduzetnika i dodaju da na taj način, svi oni koji su potencijalno zadovoljni njihovim radom, mogu nastaviti biti članovi.

S druge strane, ostali poduzetnici će imati jedan namet manje i slobodu udruživanja u udruge za koje smatraju da im pomažu u poslovanju, objašnjavaju u Glasu poduzetnika i pojašnjavaju da ukidanjem obveznih članarina smanjila bi se korupcija i potaknula bi se veća efikasnost takvih institucija. UGP smatra da će HGK onda morati dobrim rezultatima i kvalitetnom uslugom zaslužiti članarine.

“Borba poduzetnika za pravo na dobrovoljno članstvo u komorama u ovom razdoblju postala je mnogo više od borbe za ukidanje obvezne članarine kao parafiskalnog nameta - postala je simbol borbe za reforme koje su nam svima nužne kako bi se Hrvatska pomaknula u konkurentnosti sa zadnjeg mjesta u EU na kojem smo već godinama zakovani, simbol borbe za bolje društvo i budućnost. Nakon ukidanja obvezne članarine u HGK, očekujemo isto za HOK i HTZ, te pokretanje drugih reformi koje zahtijevamo“, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.