Generacija Z preplavljena tehnološkim sramom na poslu

Generacija Z preplavljena tehnološkim sramom na poslu
DepositPhotos

Istraživanje Hewlett-Packarda provedeno na 10.000 zaposlenika diljem svijeta pokazalo je da će pripadnici generacije Z najvjerojatnije osjećati tehnološku frustraciju na poslu, od čega njih 20 posto osjeća da ih se osuđuje zbog tehnoloških nejasnoća.

Istovremeno, svega jedan od 25 zaposlenih starijih generacija osjeća isti takav osjećaj koji se može opisati kao sram ako ne razumiju nešto vezano uz tehnologiju. Dakle, najmlađima se postavio teret da razumiju sve vezano uz tehnologiju i oni su taj teret prihvatili pa se ne osjećaju ugodno ako nešto ipak ne razumiju, koliko god to bilo normalno ili logično.

Konkretnije, kroz istraživanje se pokazalo da zaposlenici generacije Z imaju deset puta veću vjerojatnost da će osjetiti sram kada se susreću s takvim problemima nego oni stariji od 40 godina.

Debbie Irish iz HP-ova odjela za ljudske resurse (HR) za podružnicu kompanije u Velikoj Britaniji i Irskoj rekla je da bi ova "tehnološka sramota" mogla biti povezana s nemogućnošću da si najmlađi priušte bolju opremu ili Wi-Fi kao što to mogu stariji kolege.

Dodala je i da zaposlenici generacije Z "provode manje vremena fizički u uredima nego pripadnici bilo koje druge generacije te imaju ograničen odnos s nadređenima, starijim kolegama i potencijalnim mentorima.

Dio je to situacije koja se kreirala tijekom pandemije koronavirusa, kad se u tech sektoru zapošljavalo bitno više ljudi nego ikad prije, čak i online putem, bez potrebe da itko od zaposlenih ikad kroči nogom na radno mjesto. Iz tog razloga su i teže prihvaćeni od starijih, koji imaju manje volje pomoći im te podrazumijevaju da se mlađi snađu sami oko svega čime se bave.

Nažalost, na taj se način samo stvara dodatni generacijski jaz i ono što kompanije za ovaj konkretni slučaj mogu jest osigurati svima adekvatnu opremu za obavljanje posla.