Generacija Z će će najviše trpjeti zbog financijskog pada uslijed pandemije koronavirusa

Generacija Z će će najviše trpjeti zbog financijskog pada uslijed pandemije koronavirusa

Foto: DepositPhotos

Koronavirus vreba najstarije i najslabije članove populacije, ali kolateralna žrtva krize koja se zbiva zahvaljujući pandemiji jest generacija Z. Odnosno, osobe rođene nakon 1997.

Njima je cijeli život stao, ako su se školovali, na pauzi je upravo taj segment obrazovanja. Ili je bitno usporen. Pronaći posao za njih je veći izazov nego ikad prije jer novca nema, radnih mjesta je manje i rijetki se uopće žele odvažiti dovoditi neiskusne djelatnike. I ne samo to, ako ih dovode, žele ih platiti ispod razine jer smatraju da mogu.

Samim time, prilike se onima koji tek trebaju ući u stvarni život oduzimaju. Baš kao što su se milenijalcima prije nešto više od deset godina, kad je nastupila ekonomska kriza na svjetskoj razini. Taj "reset" koji se zbiva ne prolazi preko noći, niti može proći bez posljedica pa oni koji tek ulaze u "žrvanj" moraju biti spremni da im neće biti ni najmanje lako.

Posebno jer se "do jučer" tvrdilo da generacija Z ima prednosti pred drugim generacijama, da im se poslodavci moraju prilagođavati i to prvenstveno jer imaju toliko raznih prilika da ne moraju ovisiti ni o kome. Nažalost, to im se oduzima, barem ovako u prvom mahu. Nestale su prilike i poslodavci ponovno imaju glavnu riječ.

Brojke govore u prilog ovim tezama, ali zasad su dostupne samo na primjeru Velike Britanije. Naime, ekonomija će se smanjiti za 14 posto na njenom teritoriju ove godine, a nezaposlenost će dosegnuti devet posto. Nije ni to sve, nezaposlenost za dobnu skupinu od 18 do 24 godine dosegnut će 27 posto. Osjetno više od 10,5 posto iz prošle godine. Konkretnije, riječ je o 640.000 mladih bez posla. Samo u Velikoj Britaniji!

Prostora za stažiranje i volontiranje je manje, samim time i prostora za stjecanje potrebnog iskustva. Industrije su odlučile uvesti razne uštede te ne zapošaljavaju i "krpaju" se kroz rad svojih djelatnika na daljinu.

Teška su vremena pred nama i čini se da lideri ponovno nisu razmišljali unaprijed već su se priklonili filozofiji investitora, koji gledaju samo prema novom kvartalu, novoj fiskalnoj godini, bez strpljenja i spremnosti vidjeti širu sliku, donošenje dugoročnijeg plana i "zaštitnih mreža" za situacije kao ova. Koje se, očito, događaju barem jednom u desetljeću.

Još iz kategorije

Android aplikacije stigle na Windows 10 preko Your Phone aplikacije

Android aplikacije stigle na Windows 10 preko Your Phone aplikacije

26.09.2020. komentiraj

Vjerni korisnici Windows 10 operativnog sustava napokon su došli na svoje jer Your Phone napokon nudi potpunu mogućnost pokretanja Android aplikacija na računalima. Ako imate odabrane Samsung modele pametnih telefona, što znači one koji su načinjeni nakon listopada 2018., koji imaju barem Android 9.0 i Link to WIndows 2.0...

Kina poručuje da neće odobriti prodaju TikToka

Kina poručuje da neće odobriti prodaju TikToka

25.09.2020. komentiraj

Prodaja TikToka još uvijek nije realizirana, iako se navodno 13. rujna sklopilo partnerstvo njegove matične kompanije ByteDance i Oraclea. Naime, službeni Peking odlučio je stopirati posao jer smatra da se radi o ucjeni.

Pametna rasvjeta smanjuje troškove i do 70 posto

Pametna rasvjeta smanjuje troškove i do 70 posto

25.09.2020. komentiraj

„U okviru novog višegodišnjeg plana za klimatska pitanja izdvojit će se velika sredstva. U procesu usmjeravanja sredstava za čistu energiju tamo gdje su najpotrebnija ključni su gradovi kao pokretači, uvođenjem tehnologije za razvoj pametnih i zelenih gradova“, rekla je Danijela Jemrić iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK na predstavljanju tehnološke podloge koncepta pametnih i zelenih gradova, radionici Smart/Safe&Green City, održanoj danas u HGK na inicijativu tvrtki Open Way i Detas.