Generacija Z će će najviše trpjeti zbog financijskog pada uslijed pandemije koronavirusa

Generacija Z će će najviše trpjeti zbog financijskog pada uslijed pandemije koronavirusa

Foto: DepositPhotos

Koronavirus vreba najstarije i najslabije članove populacije, ali kolateralna žrtva krize koja se zbiva zahvaljujući pandemiji jest generacija Z. Odnosno, osobe rođene nakon 1997.

Njima je cijeli život stao, ako su se školovali, na pauzi je upravo taj segment obrazovanja. Ili je bitno usporen. Pronaći posao za njih je veći izazov nego ikad prije jer novca nema, radnih mjesta je manje i rijetki se uopće žele odvažiti dovoditi neiskusne djelatnike. I ne samo to, ako ih dovode, žele ih platiti ispod razine jer smatraju da mogu.

Samim time, prilike se onima koji tek trebaju ući u stvarni život oduzimaju. Baš kao što su se milenijalcima prije nešto više od deset godina, kad je nastupila ekonomska kriza na svjetskoj razini. Taj "reset" koji se zbiva ne prolazi preko noći, niti može proći bez posljedica pa oni koji tek ulaze u "žrvanj" moraju biti spremni da im neće biti ni najmanje lako.

Posebno jer se "do jučer" tvrdilo da generacija Z ima prednosti pred drugim generacijama, da im se poslodavci moraju prilagođavati i to prvenstveno jer imaju toliko raznih prilika da ne moraju ovisiti ni o kome. Nažalost, to im se oduzima, barem ovako u prvom mahu. Nestale su prilike i poslodavci ponovno imaju glavnu riječ.

Brojke govore u prilog ovim tezama, ali zasad su dostupne samo na primjeru Velike Britanije. Naime, ekonomija će se smanjiti za 14 posto na njenom teritoriju ove godine, a nezaposlenost će dosegnuti devet posto. Nije ni to sve, nezaposlenost za dobnu skupinu od 18 do 24 godine dosegnut će 27 posto. Osjetno više od 10,5 posto iz prošle godine. Konkretnije, riječ je o 640.000 mladih bez posla. Samo u Velikoj Britaniji!

Prostora za stažiranje i volontiranje je manje, samim time i prostora za stjecanje potrebnog iskustva. Industrije su odlučile uvesti razne uštede te ne zapošaljavaju i "krpaju" se kroz rad svojih djelatnika na daljinu.

Teška su vremena pred nama i čini se da lideri ponovno nisu razmišljali unaprijed već su se priklonili filozofiji investitora, koji gledaju samo prema novom kvartalu, novoj fiskalnoj godini, bez strpljenja i spremnosti vidjeti širu sliku, donošenje dugoročnijeg plana i "zaštitnih mreža" za situacije kao ova. Koje se, očito, događaju barem jednom u desetljeću.

Još iz kategorije

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

13.08.2022.

Dok se ljetni ciklus edukacija programiranja privodi kraju, Infinum Academy već je objavio termine održavanja tri nove radionice. Uz već poznatu edukaciju u području UX/UI dizajna, za koju portfolio treba poslati najkasnije do 18. kolovoza, prijave su otvorene i za programe DevOps i WordPress.

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

12.08.2022.

Linux Foundation i Snyk su u partnerstvu napravili izvještaj pod nazivom 'Stanje sigurnosti otvorenog koda' (eng. The State of Open Source Security) i razotkrili podosta zabrinjavajućih informacija vezanih uz zablude koje se tiču 'open sourcea' u prvom kvartalu ove godine.

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

11.08.2022.

Stanje na američkom tržištu rada u tehnološkom sektoru došlo je do razine na kojoj se u trećini svih objavljenih oglasa za posao traže softver developeri i inženjeri. Te brojke donosi Američki ured za statistiku rada (US Bureau of Labor Statistics), a tiču se situacije zaključno sa svibnjem.