Generacija Z će će najviše trpjeti zbog financijskog pada uslijed pandemije koronavirusa

Generacija Z će će najviše trpjeti zbog financijskog pada uslijed pandemije koronavirusa

Foto: DepositPhotos

Koronavirus vreba najstarije i najslabije članove populacije, ali kolateralna žrtva krize koja se zbiva zahvaljujući pandemiji jest generacija Z. Odnosno, osobe rođene nakon 1997.

Njima je cijeli život stao, ako su se školovali, na pauzi je upravo taj segment obrazovanja. Ili je bitno usporen. Pronaći posao za njih je veći izazov nego ikad prije jer novca nema, radnih mjesta je manje i rijetki se uopće žele odvažiti dovoditi neiskusne djelatnike. I ne samo to, ako ih dovode, žele ih platiti ispod razine jer smatraju da mogu.

Samim time, prilike se onima koji tek trebaju ući u stvarni život oduzimaju. Baš kao što su se milenijalcima prije nešto više od deset godina, kad je nastupila ekonomska kriza na svjetskoj razini. Taj "reset" koji se zbiva ne prolazi preko noći, niti može proći bez posljedica pa oni koji tek ulaze u "žrvanj" moraju biti spremni da im neće biti ni najmanje lako.

Posebno jer se "do jučer" tvrdilo da generacija Z ima prednosti pred drugim generacijama, da im se poslodavci moraju prilagođavati i to prvenstveno jer imaju toliko raznih prilika da ne moraju ovisiti ni o kome. Nažalost, to im se oduzima, barem ovako u prvom mahu. Nestale su prilike i poslodavci ponovno imaju glavnu riječ.

Brojke govore u prilog ovim tezama, ali zasad su dostupne samo na primjeru Velike Britanije. Naime, ekonomija će se smanjiti za 14 posto na njenom teritoriju ove godine, a nezaposlenost će dosegnuti devet posto. Nije ni to sve, nezaposlenost za dobnu skupinu od 18 do 24 godine dosegnut će 27 posto. Osjetno više od 10,5 posto iz prošle godine. Konkretnije, riječ je o 640.000 mladih bez posla. Samo u Velikoj Britaniji!

Prostora za stažiranje i volontiranje je manje, samim time i prostora za stjecanje potrebnog iskustva. Industrije su odlučile uvesti razne uštede te ne zapošaljavaju i "krpaju" se kroz rad svojih djelatnika na daljinu.

Teška su vremena pred nama i čini se da lideri ponovno nisu razmišljali unaprijed već su se priklonili filozofiji investitora, koji gledaju samo prema novom kvartalu, novoj fiskalnoj godini, bez strpljenja i spremnosti vidjeti širu sliku, donošenje dugoročnijeg plana i "zaštitnih mreža" za situacije kao ova. Koje se, očito, događaju barem jednom u desetljeću.

Još iz kategorije

Igrači potrošili 10,5 milijardi dolara na digitalne igre tijekom travnja

Igrači potrošili 10,5 milijardi dolara na digitalne igre tijekom travnja

29.05.2020. komentiraj

Potrošnja igrača na digitalne igre porasla je za čak sedamnaest posto na godišnjoj razini u travnju ove godine, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila tvrtka SuperData.

Poduzetnici traže transparentno trošenje EU novca koji će doći Hrvatskoj kao pomoć zbog korona krize

Poduzetnici traže transparentno trošenje EU novca koji će doći Hrvatskoj kao pomoć zbog korona krize

28.05.2020. komentiraj

Europska komisija predložila je plan za spas gospodarstva Europske unije vrijedan 750 milijardi eura, od kojih bi Hrvatska trebala dobiti deset milijardi eura. Ta značajna sredstva, ako budu mudro upotrjebljena, mogu učiniti veliku razliku u brzini oporavka hrvatskog gospodarstva. Na korištenje sredstava Europska komisija neće imati mnogo utjecaja, nego će nacionalne vlade same predlagati projekte za investiranje. Ono što UGP smatra najvažnijim u ovoj situaciji je potpuno transparentno korištenje tih sredstava.

Građani su podržavali zabranu rada nedjeljom, iako tada najčešće odlaze u kupovinu

Građani su podržavali zabranu rada nedjeljom, iako tada najčešće odlaze u kupovinu

28.05.2020. komentiraj

Mjesec dana nakon što je usvojena odluka o zabrani rada nedjeljom za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, Nacionalni stožer Civilne zaštite odlučio je navedenu odluku ukinuti i ponovno omogućiti rad trgovina nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera.