ŠTO NAS ČEKA U BUDUĆNOSTI?!

Gartner opisuje novu fazu za električna vozila

Gartner opisuje novu fazu za električna vozila
Depositphotos

U 2024. proizvođači automobila nastavit će se boriti s promjenama uzrokovanim sve većom ulogom softvera i elektrifikacije, prema Gartneru. Ovo bi trebalo stvoriti novu fazu za električna vozila (EV).

"Novi proizvođači originalne opreme žele uvelike redefinirati status quo u automobilskoj industriji", rekao je Pedro Pacheco, potpredsjednik istraživanja u Gartneru. "Donijeli su inovacije koje pojednostavljuju proizvodne troškove kao što je centralizirana arhitektura vozila ili uvođenje gigacastinga koji pomažu u smanjenju troškova proizvodnje i vremena sastavljanja, što stari proizvođači automobila nisu imali izbora usvojiti kako bi preživjeli."

Do 2027. Gartner predviđa da će električna vozila na baterije (BEV) sljedeće generacije u prosjeku biti jeftinija za proizvodnju od usporedivih motora s unutarnjim izgaranjem. Kako proizvođači originalne opreme napreduju u razornoj transformaciji svojih proizvodnih operacija u tandemu s dizajnom proizvoda, u nadolazećim godinama troškovi proizvodnje BEV-a padat će znatno brže od troškova baterija. "To znači da će BEV-ovi dostići paritet troškova ICE mnogo brže nego što se u početku očekivalo, ali će u isto vrijeme neki popravci BEV-ova biti znatno skuplji", rekao je Pacheco.

Gartner predviđa da će se do 2027. prosječni trošak popravka karoserije i baterije teških nesreća EV-a povećati za 30 posto. Kao rezultat toga, vozila koja su pretrpjela sudar mogu biti sklonija potpunom otpisu jer bi popravak mogao stajati više od njegove preostale vrijednosti. Jednako tako, skuplji popravci nakon sudara mogu dovesti do skupljih premija osiguranja ili čak do odbijanja osiguravajućih društava da pokriju određene modele automobila.

Analitička tvrtka dodala je da brzo smanjenje proizvodnih troškova BEV-a ne bi trebalo biti učinjeno nauštrb većih troškova popravka, jer dugoročno može izazvati negativnu reakciju kod potrošača. Novi načini proizvodnje BEV-a moraju se primijeniti samo zajedno s procesima kako bi se osigurali niski troškovi popravka.

“S percipiranim obećanjem lake dobiti, mnogi startupi okupili su se u EV prostoru – od proizvođača automobila do EV punjača – a neki još uvijek uvelike ovise o vanjskom financiranju, ostavljajući ih posebno izloženima tržišnim izazovima,” rekao je Pacheco. "Osim toga, poticaji povezani s električnim vozilima postupno se ukidaju u različitim zemljama, što tržište čini izazovnijim za postojeće."

Gartner predviđa da će do 2027. 15 posto EV tvrtki osnovanih u prošlom desetljeću biti kupljeno ili bankrotirano. “To ne znači da se sektor električnih vozila raspada. Jednostavno ulazi u novu fazu u kojoj će tvrtke s najboljim proizvodima i uslugama pobijediti preostale”, rekao je Pacheco.

EV će nastaviti s rastućim prodorom na tržište u 2024. Gartner procjenjuje da će isporuke električnih vozila dosegnuti 18,4 milijuna jedinica u 2024. i 20,6 milijuna jedinica u 2025. Međutim, krećemo se od "zlatne groznice" do "preživljavanja najjačih". To znači da je uspjeh tvrtki u ovom prostoru sada uvelike uvjetovan njihovim sposobnostima da odgovore na potrebe ranih onih koji su usvojili EV.