GALERIJA: Završno natjecanje "Ideja godine"

GALERIJA: Završno natjecanje "Ideja godine"

"Ideja godine - novim tehnologijama do poslovnog uspjeha" postaje tradicionalno natjecanje u kojem učenice i učenici srednjih škola imaju prilike razviti i predstaviti svoje projekte, praćene poslovnim planovima i tehnološkim rješenjima koja omogućavaju njihovu provedbu, a velik broj prijavljenih timova iz cijele Hrvatske dokazuje rastući interes za ovu vrstu stjecanja i primjene novih znanja.

U ovogodišnjem finalu najboljim je proglašen projekt "In My Wave" iz Tehničke škole Ruđera Boškovića dok su se na drugo i treće mjesto plasirali projekti "Safe Mood" iz XVI. gimnazije u Zagrebu te "Svijet na dodir prsta" iz Srednje škole "Vladimir Gortan" iz Buja. Prvoplasirani tim očekuje posjet Irskoj i europskom sjedištu Googlea, dok će ostalima portal Srednja.hr i partneri projekta - Visoko učilište Algebra i Visoka škola za financije i pravo Effectus - savjetima pomoći u daljnjem razvoju njihovih projekata.

Projekt "Ideja godine - novim tehnologijama do poslovnog uspjeha" u organizaciji portala srednja.hr, koji se i ove godine odvija u suradnji sa stručnim partnerima, Visokom školom za financije i pravo Effectus i Visokim učilištem Algebra, okončan je finalnim natjecanjem u prostorima Visokog učilišta Algebra. Jedanaest timova iz srednjih škola širom Hrvatske planiralo se u finale natjecanja u kojem je proteklih mjeseci sudjelovalo tridesetak timova, te su danas na završnom natjecanju predstavili svoje ideje i projekte, popraćene poslovnim planovima i pratećim tehnološkim rješenjima.

Portal Srednja.hr i partneri u sklopu ovogodišnjeg projekta obišli su velik broj srednjih škola u Hrvatskoj, animirajući timove sa zanimljivim i inovativnim idejama da se prijave na ovo natjecanje, pa i konačni broj prijavljenih timova - veći nego prošle godine - potvrđuje rastući značaj ovog natjecanja i sve veći interes među srednjoškolcima za ovu vrstu stjecanja i dokazivanja znanja.

Nakon višemjesečnog rada na projektima sa svojim mentorima i postupka ocjenjivanja kojega je proveo žiri, u finale se plasiralo 11 timova: "Sve u 16" iz XVI. gimnazije Zagreb, "Los Magnetos" iz I. gimnazije Varaždin, "Echo" iz Tehničke škole Ruđera Boškovića Zagreb, "Crossfire" iz II. ekonomske škole Zagreb, "Ati" iz Srednje škole Vladimir Gortan iz Buja, "Tiket - Novi Marof" iz Gospodarske škole Varaždin, "M&L Apps" iz Tehničke škole Ruđera Boškovića Zagreb, "Creative Lines" iz Srednje škole Vrbovec, "Bigal" iz Strojarske i prometne škole Varaždin, "Prehrana" iz Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci te tim "Scoolapp" iz Srednje škole Oroslavje.

Posebno je zanimljivo primijetiti da su natjecatelji po prvi puta ostvarili suradnju unutar timova između polaznika različitih srednjih škola, što govori o sve manjim razlikama između tipova škola, ali i uvelike naglašava da su učenice i učenici srednjih škola svjesni potrebe i prednosti zajedničke suradnje.

Pobjednički tim "Ideje godine" osim priznanja, certifikata i mogućnosti savjetovanja za razvoj projekta odnosno stručni rad s mentorima, osvaja i trodnevno studijsko putovanje u Dublin gdje će imati priliku posjetiti europski ured Googlea. Posjet Googleu bit će 21. ožujka 2014. kada će pobjednike dočekati predstavnici Googlea koji će ih provesti kroz najveći europski ured ove tvrtke.

"Finalisti Ideje Godine pokazali su drugu godinu zaredom da srednjoškolci u Hrvatskoj imaju veliko znanje i kreativnost neophodno za velike uspjehe. Njihove ideje i prezentacije govore u svoje ime o njihovoj zrelosti čime je ovaj projekt pokazao da mladi u Hrvatskoj mogu ponuditi puno, ako im se za to otvori prilika. Cilj projekta je ohrabriti mlade da naprave korak naprijed, ali i potaknuti tvrtke da prepoznaju potencijal mladih u koji se isplati ulagati", izjavio je Marko Matijević, osnivač portala Srednja.hr, o ovogodišnjem natjecanju "Ideja godine".

"Kao što i naše studente podučavamo praktičnim znanjima, tako sudjelujemo i kao partner 'Ideje godine' jer želimo pomoći učenicima srednjih škola koji su osmislili zaista zanimljive projekte da ih osmisle i s poslovne i s tehnološke strane na način da ih je moguće realizirati - kroz stvarnu primjenu tehnologije. Visoko učilište Algebra uključilo je ovaj projekt u jednu od aktivnosti koje kao nacionalni koordinator ove godine provodi u sklopu europskog projekta i inicijative 'eSkills for Jobs 2014', a čiji je naglasak upravo na stjecanju i primjeni znanja iz područja informacijskih tehnologija", rekao je o ovogodišnjem natjecanju Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra.

Dekan Visoke škole za pravo i financije Effectus Robert Kopal  kazao je kako projekt Ideja godine očigledno potiče razvoj "poslovne inteligencije" s obzirom da ekipe učinkovito rješavaju nove i do tada nepoznate probleme, novim i inovativnim metodama koje pak to jesu i uslijed konvergencije zasebno razvijenih, a posljedično i naučenih, znanja i vještina.

 

Pobjednici:

 

1. mjesto: Zidup.com, poslovna ideja In My Wave; Ilija Perić uz mentora Milana Koraća iz Tehničke škole Ruđera Boškovića

Iza tvrtke stoje Ilija Perić i njegov brat Marko. Na ideju su došli kada im je pobjegao autobus pa su htjeli provjeriti jesu li im roditelji u blizini da ih 'pokupe' autom. Tako im je na pamet pala ideja aplikacije koja bi povezivala prijatelje na temelju njihove lokacije, no samo ako bi oni na to pristali. Uvidjeli su, naime, da postoje samo aplikacije koje cijelo vrijeme dijele lokacije korisnika. No tu se korisnici odriču vlastite privatnosti, što nije bilo  ni blizu onome što su željeli.

Tvrtka Zidup.com planira kreirati aplikacije za pametne mobitele kojima bi generirala prihode od oglašavanja. Kroz  nove aplikacije Zidup.com bi  kreirao bazu korisnika za koje  bi aplikacije bile besplatne. Tvrtka Zidup.com kao svoj prvi proizvod planira predstaviti echo - mobilnu aplikaciju, s ciljem povezivanja korisnika u stvarnom vremenu, a  na temelju njihove lokacije i stavljajući sigurnost korisnika na prvo mjesto. Pomoću aplikacije korisnik šalje 'pozive' prijateljima, a koji se možda nalaze u njegovoj blizini. Ukoliko se prijatelji nalaze u radijusu kojeg je korisnik odabrao, mogu prihvatiti njegov 'poziv' i podijeliti s njim svoju lokaciju te dogovorit sastanak ili jednostavno mogu odbiti 'poziv' i ostati  neprimijećeni.

2. mjesto: Safe Mood, Tim Sve u 16, XVI. gimnazija Zagreb; Mia Brčić, Dora Skelin, Tonka Srdoc uz mentoricu Natašu Kauzlarić

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku od 2001. do 2006. godine, zabilježeno je 13.758 slučaja kaznenih djela na štetu djece i maloljetnika. 1.847 nestalih osoba prijavljeno je samo u ovoj godini, no ohrabruje, barem djelomično, podatak da je u istom razdoblju pronađeno njih 1.827. Najčešće nestaju djeca i mladi u dobi od 14 do 18 godina. U ukupnom broju za 2013. godinu, upravo takvih prijava bilo je 953.

Tim Sve u 16 smatra kako bi se korištenjem ove aplikacije smanjila stopa otmica i kaznenih djela na štetu maloljetnika te pomoglo mladima da shvate koliko je bitno biti odgovoran u suvremeno doba.

Safe Mood jednostavna je aplikacija koja bi se, prema principu alarma, oglašavala određen broj puta u zadanom vremenskom intervalu dok je korisnik ne primijeti i odgodi. Ukoliko se to ne dogodi, aplikacija bi o tome porukom obavijestila prvi broj na popisu hitnih brojeva koje bi odredio korisnik. Kupnjom nadogradnje aplikacije, ista bi, u krajnjem slučaju ignoriranja svih obavijesti i poziva, o korisnikovoj lokaciji obavijestila roditelje. Važno je napomenuti, tvrdi tim, da se posljednjim ne ugrožava sloboda niti privatnost korisnika već brine o njegovoj sigurnosti. Također, bitno je istaknuti i da ovdje nema kontrole ponašanja, od korisnika se očekuje samo da u određeno vrijeme ugasi alarm. Aplikacija bi bila jednostavna za korištenje i dostupna na iOS i Android uređajima. Jedini uvjeti za pravilan rad aplikacije su napunjena baterija na mobilnom uređaju i dovoljno kredita na računu.

3. mjesto: Svijet na dodir prsta, ATI Technology Team, Srednja škola 'Vladimir Gortan', Buje; Tena Baković, Ivana Karlić i Andrea Panjuh s mentoricom Dolores Mihelić Malbašić.

Djevojke iz Srednje škole 'Vladimir Gortan' ideju 'Svijet na dodir prsta' razvile su u nastojanju da se čovjek vrati prirodu uz podršku modernih uređaja.

Ideja se temelji na virtualnom interaktivnom vodiču u obliku tableta i niza HotSpotova. Na primjeru Nacionalnog parka Brijuni pokazat će funkcionalnost ideje kao i njenu inovativnost, kreativnost u realizaciji, društveno odgovornu i obrazovnu osnovu te financijsku opravdanost.

Prilikom ulaska u Nacionalni park, posjetitelj može iznajmiti tablet uređaj koji će biti uz  njega sve dok ne napusti isti i poslužit će mu kao osobni vodič koji će pratiti njegov ritam posjeta, njegova odredišta obilaska, njegove želje i zahtjeve. Uza sve staze u NP postavit će se HotSpotovi ograničenog dometa. Prilikom ulaska u njihov domet, tablet će se automatski pokrenuti prikazujući  sve zanimljivosti, podatke kao i slike trenutne lokacije kroz sva godišnja doba. Posjetitelj će moći  ponovno pogledati i poslušati video zapis, moći će slikati pomoću samog tableta kao i snimati vlastite video zapise.

Na kraju obilaska NP, korisnik će vratiti tablet na posljednjoj stanici - izlasku, a prema željama samog posjetitelja, slike se mogu prenijeti na drugi prenosivi medij ili direktno ispisati na odgovarajući fotografski papir (isto tako i video zapisi). Razvojem popularnosti društvenih mreža, aplikacija će omogućiti i pristup društvenim mrežama kako bi posjetitelji mogli svoje sadržaje objavljivati i dijeliti s prijateljima na mjestu događaja.