Fotografija je vještina, uloviti trenutak

Fotografija je vještina, uloviti trenutak

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Na nedavno održanom webinaru Counterpoint Researcha po nazivom „Trendovi u fotografiranju pametnim telefonima: novi smjerovi u snimanju čarobnih trenutaka“, Herve Macudzinski, direktor znanosti o slikama u DXOMARK-u, podijelio je svoja razmišljanja o tome kako korisnici mogu dobiti vrhunsku fotografiju, čak i s pametnim telefonima.

Ako postoji samo jedna stvar koju su pametni telefoni promijenili u našim životima, osim povezivanja, to je popularizacija fotografije. Iako nemaju vrhunsku kvalitetu fotoaparata, kamere pametnih telefona daleko su dogurale od svojih početaka. S obzirom na to koliko je fotografija postala dostupna, mnogi se vide, ne samo kao obični korisnici, već se identificiraju kao kreatori. A ta novootkrivena strast tjera ih da kontinuirano poboljšavaju svoj zanat.

Novi fotografi često vjeruju da je hardver jedini čimbenik koji utječe na kvalitetu njihova rada. Iako u tome ima istine, fotografija je mnogo više od hardvera.

Prema Macudzinskom, prvi sastojak sjajne fotografije je vještina. Za fotografe je ključno da mogu prepoznati pravu scenu i trenutak za fotografiranje. Osim iskustva, koje je bitno, pametni telefoni često nude značajke koje korisnicima mogu pomoći da naprave dobru fotografiju. Većina standardnih pametnih telefona danas ima rešetke koje mogu iskoristiti za uokvirivanje svojih snimaka. Neki pametni telefoni idu i korak dalje, poput HONOR Magic4 Pro, koji može koristiti umjetnu inteligenciju za odabir najboljih trenutaka u videozapisu, omogućujući korisnicima da sačuvaju svoje uspomene u samo par jednostavnih poteza.

Osim što treba uhvatiti pravi trenutak, dobra fotografija također mora biti jasna. Fotografija koja ovjekovječuje važan trenutak neupotrebljiva je ako je mutna. Ovo je područje u kojem se ističu DSLR i kamere bez zrcala jer obično dolaze sa snažnijim hardverom. Međutim, i pametni telefoni danas dolaze s vlastitim rješenjima, često koristeći više kamera i senzora kako bi izjednačili uvjete.

Postupak se ne završava kada korisnik pritisne okidač kamere. Nakon što se zabilježi fotografija ili videozapis, sustavi za snimanje kreću na posao, obrađujući i poboljšavajući unos prije nego što ga ponovno predstave korisniku. U tom smislu, ono što dobru kameru razlikuje od prosječne, njezina je sposobnost razumijevanja korisnikove namjere i prilagodba fotografija u skladu s tim. Osim toga, važna je i pristupačnost. Upravo na to je Macudzinski mislio kad je rekao da najbolje kamere imaju ovu funkcionalnost ugrađenu u zadani način snimanja, koji je ujedno i najpopularniji način snimanja.

 

Još iz kategorije

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

13.08.2022.

Dok se ljetni ciklus edukacija programiranja privodi kraju, Infinum Academy već je objavio termine održavanja tri nove radionice. Uz već poznatu edukaciju u području UX/UI dizajna, za koju portfolio treba poslati najkasnije do 18. kolovoza, prijave su otvorene i za programe DevOps i WordPress.

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

12.08.2022.

Linux Foundation i Snyk su u partnerstvu napravili izvještaj pod nazivom 'Stanje sigurnosti otvorenog koda' (eng. The State of Open Source Security) i razotkrili podosta zabrinjavajućih informacija vezanih uz zablude koje se tiču 'open sourcea' u prvom kvartalu ove godine.

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

11.08.2022.

Stanje na američkom tržištu rada u tehnološkom sektoru došlo je do razine na kojoj se u trećini svih objavljenih oglasa za posao traže softver developeri i inženjeri. Te brojke donosi Američki ured za statistiku rada (US Bureau of Labor Statistics), a tiču se situacije zaključno sa svibnjem.