ŠTO NAS ČEKA

Eurosustav prelazi na sljedeću fazu projekta digitalnog eura

Eurosustav prelazi na sljedeću fazu projekta digitalnog eura
Depositphotos

Upravno vijeće Europske središnje banke (ECB) odlučilo je prijeći na sljedeću fazu projekta digitalnog eura, fazu pripreme. Ova odluka uslijedila je nakon završetka faze istrage koju je Eurosustav pokrenuo u listopadu 2021. kako bi istražio moguće modele dizajna i distribucije za digitalni euro.

Na temelju nalaza iz ove faze, ECB je dizajnirao digitalni euro koji bi bio široko dostupan građanima i poduzećima putem distribucije preko nadziranih posrednika, poput banaka. Dizajn predviđa digitalni euro kao digitalni oblik gotovine koji bi se mogao koristiti za sva digitalna plaćanja u cijelom europodručju. Bio bi široko dostupan, besplatan za osnovnu upotrebu i dostupan online i offline.

Nudio bi najvišu razinu privatnosti i korisnicima omogućio trenutno plaćanje u novcu središnje banke. Može se koristiti od osobe do osobe, na prodajnom mjestu, u e-trgovini i državnim transakcijama. Nijedan digitalni instrument plaćanja ne nudi sve ove značajke. Digitalni euro popunio bi tu prazninu.

Sljedeća faza projekta digitalnog eura, pripremna faza, započet će 1. studenog 2023. i u početku će trajati dvije godine. To će uključivati finalizaciju pravilnika o digitalnom euru i odabir pružatelja koji bi mogli razviti platformu i infrastrukturu za digitalni euro. Također će uključivati testiranje i eksperimentiranje za razvoj digitalnog eura koji ispunjava i zahtjeve Eurosustava i potrebe korisnika, na primjer u pogledu korisničkog iskustva, privatnosti, financijske uključenosti i utjecaja na okoliš.

"Moramo pripremiti našu valutu za budućnost", rekla je Christine Lagarde, predsjednica ECB-a. “Digitalni euro zamišljamo kao digitalni oblik gotovine koji se može koristiti za sva digitalna plaćanja, bez naknade, i koji zadovoljava najviše standarde privatnosti. Koegzistirao bi uz fizičku gotovinu, koja će uvijek biti dostupna, ne ostavljajući nikoga iza sebe.”

ECB je u priopćenju naveo da će digitalni euro zaštitu podataka učiniti prioritetom. “Eurosustav ne bi mogao vidjeti osobne podatke korisnika niti povezati informacije o plaćanju s pojedincima. Digitalni euro također bi postigao razinu privatnosti sličnu gotovini za izvanmrežna plaćanja,“ rekao je ECB.

Korisnici mogu pristupiti uslugama digitalnog eura putem vlasničke aplikacije i internetskog sučelja svog pružatelja usluga plaćanja ili aplikacije za digitalni euro koju pruža Eurosustav. Osobe bez pristupa bankovnom računu ili digitalnim uređajima također bi mogle plaćati digitalnim eurom, na primjer upotrebom kartice koju izdaje javno tijelo poput pošte. Korisnici bi također mogli mijenjati digitalne eure za gotovinu ili obrnuto na bankomatima.

Eurosustav predviđa digitalni euro koji bi bio besplatan za osnovnu upotrebu za pojedince. Model kompenzacije između posrednika i trgovaca osigurao bi postojanje poticaja za posrednike da distribuiraju digitalni euro, kao što je slučaj s drugim instrumentima elektroničkog plaćanja, te postojanje odgovarajućih zaštitnih mjera protiv previsokih naknada za usluge za trgovce. Eurosustav bi snosio svoje troškove, uključujući one koji se odnose na upravljanje shemom i obradu namire.