Europski parlament izglasao uredbu o prekograničnoj dostavi paketa

Europski parlament izglasao uredbu o prekograničnoj dostavi paketa

Foto: Fotolia

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta izglasao je prijedlog Biljane Borzan o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa. Cilj uredbe je povećati transparentnost tržišta dostave u EU te pojeftiniticijene dostave za krajnje korisnike.

Online kupovina je sektor koji raste, na godišnjoj razini vrijedi oko 400 milijardi eura. Prema istraživanjima Europske komisije, povećanje on-line trgovine s trenutačnih 5 posto na 15 posto bi značilo siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto. Uredbom o prekograničnoj dostavi žele se otkloniti prepreke za daljnji razvoj online trgovine.

„Svaki dan u EU se dostavi oko 11 milijuna paketa što je oko četiri milijarde paketa godišnje. Tržište čini 1 posto BDP-a EU. Međutim, tržište dostave je neregulirano što dovodi do netransparentnosti cijena, a neke poštanske operatere i grupe potrošača stavlja u izrazito nepovoljnu poziciju“, rekla je Borzan.

Proces pregovaranja Uredbe bio je izrazito težak, a puno zastupnika je bilo pod pritiskom velikih poštanskih operatera iz svojih država. Ipak, zastupnica Borzan uspjela je izboriti da se cijene koje su neprimjereno visoke prijavljuju Europskoj komisiji, kako i uvjeti po kojima se dogovara suradnja između poštanskih operatera. Naime, nerijetko se događa da veliki igrači manjima postavljaju ucjenjivačke uvjete ugovora.

„Cijena dostave u jednom smjeru nerijetko je nekoliko puta skuplja nego za istu udaljenost u obrnutom smjeru. Uz to, prekogranična dostava u manje država članice je u pravilu bar dvostruko viša nego u veće. Više od 30 posto hrvatskih građana kupuje online, i to više nego jednom mjesečno. Hrvatski građani koji kupuju preko interneta nisu ravnopravni s drugim kupcima u EU. Imamo razlike u cijeni dostave, ili situacije kada uopće nema dostave u Hrvatsku“, izjavila je Borzan.

Učinci Uredbe će se evaluirati svake tri godine, kako bi u slučaju izostanka smanjenja cijena dostave bile poduzete dodatne mjere.

Još iz kategorije

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

11.01.2022.

Nvidia se pohvalila da je besplatna verzija Omniversea, njenog 3D dizajna, suradnje i simulacije u stvarnom vremenu, sada općenito dostupna kreatorima Nvidia GeForce Studio s RTX GPU-ovima.

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

Francuska kaznila Google zbog kršenja GDPR-a s rekordnih 150 milijuna eura

11.01.2022.

Francuska agencija za zaštitu privatnosti podataka (CNIL) kaznila je Google, u vlasništvu američkog Alphabeta, s rekordnih 150 milijuna eura ili 169 milijuna američkih dolara jer je korisnicima otežavao mogućnost odbijanja trackera, odnosno kolačića koji služe za online praćenje njihove aktivnosti na mreži.