OMOGUĆAVA SE "SIDELOADING"?

Europska unija postavila još jedan veliki zahtjev pred Apple

Europska unija postavila još jedan veliki zahtjev pred Apple
Depositphotos

Bez obzira na moć koju ima, Apple mora poštovati zakone koje postavljaju zakonodavna tijela. Kao što je poznato, najnovija serija iPhonea 15 ima USB Type-C priključak, baš kako propisuje Europska unija.

A sada se čini da bi Apple mogao morati slijediti još jedan zakon EU-a koji ga prisiljava da djeluje kao "pošten entitet" unutar digitalnog tržišta aplikacija. Appleova politika da službeni App Store bude jedini izvor novih aplikacija mogla bi se samim time promijeniti.

Spekulacije donosi Mark Gurmann iz Bloomberga, koji navodi da će Apple uvesti "visoko kontrolirani sustav" do kraja godine. S ovim će korisnicima iPhonea u EU biti dopušteno instaliranje aplikacija s drugih izvora, a ne samo putem Apple App Storea. Ova promjena mogla bi se dogoditi već u prvoj polovici 2024. za korisnike u EU-u.

Zašto će Apple dopustiti instalaciju izvan App Storea? Postoji još jedan važan zakon EU-a koji mijenja stvari. Riječ je o Digitalnom tržišnom zakonu (DMA). Ovaj zakon ima za cilj učiniti tržišta prisutna u digitalnom sektoru "pravednijim i natjecateljskijim". Ima određene kriterije prema kojima analizira koje tvrtke smatra predvodnicima ili "gatekeeperima".

Naime, DMA ne dopušta entitetima koji su identificirani kao "gatekeeperi" da zadrže ključne usluge, poput App Storea, zatvorene za konkurenciju. Tvrtke moraju poštovati obveze i zabrane navedene u zakonu, koji je usvojen još 2022. Od tada se nagađa o tome da će se uskoro omogućiti "sideloading" na iPhoneima.

Navodno će Apple promijeniti način rada aplikacije za poruke i aplikacija za plaćanje na uređaju. To bi se moglo implementirati putem lokaliziranog ažuriranja iOS 17. Međutim, postoji i mogućnost da će promjena stupiti na snagu kada Apple predstavi iOS 18. Još nije jasno u kojoj će se točno verziji iOS-a ova promjena dogoditi.

Za one koji nisu upućeni, "sideloading" je zapravo mogućnost instaliranja aplikacija s drugog izvora. To je popularna značajka koja se daje u iOS "jailbreakovima", iako je bilo moguće "sideloadati" dodatke i aplikacije i bez "jailbreaka".

Stajalište Applea prema sideloadingu uopće nije pozitivno i iz te kompanije se u više navrata moglo čuti da tako nešto smatraju kriminalom. Stoga, ovo je prilično delikatna situacija za Apple i bit će zanimljivo vidjeti kako će je riješiti.