NOVA PRAVILA

Europska unija olakšava popravke za proizvode kojima istekne jamstvo

Europska unija olakšava popravke za proizvode kojima istekne jamstvo
Depositphotos / Ilustracija

Europska komisija usvojila je novi prijedlog o zajedničkim pravilima za promicanje popravka raznih proizvoda. To bi trebalo rezultirati uštedama za potrošače i poduprijeti ciljeve Europskog zelenog plana (European Green Deal) smanjenjem otpada, između ostalog.

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, zamjena proizvoda je često bila prioritet u odnosu na popravak jer je potrošačima pri isteku jamstva bilo preskupo okretati se popravcima. Sad će se situacija promijeniti pa će potrošačima biti lakše i isplativije popraviti nešto nego zamijeniti. To će i proizvođače potaknuti na razvoj održivijih poslovnih modela.

Zanimljivost je da se ovim prijedlogom uvodi novo "pravo na popravak" za potrošače, unutar i izvan zakonskog jamstva. U okviru zakonskog jamstva, trgovci će morati ponuditi popravak osim kada je skuplji od zamjene. Osim zakonskog jamstva, potrošačima će biti dostupan novi skup prava i alata kako bi "popravak" bio laka i dostupna opcija.

Nova pravila ujedno donose pravo potrošačima da traže popravak od proizvođača za proizvode koji su tehnički popravljivi prema EU zakonu, poput perilice rublja ili televizora. To će osigurati da se potrošači uvijek imaju kome obratiti kada se odluče na popravak.

Sve ovo uključuje i obvezu proizvođača da informiraju potrošače o proizvodima koje su dužni sami popraviti. U tom se smislu nudi rješenje kroz online platformu za povezivanje potrošača s serviserima i trgovcima u njihovom području. Platforma će omogućiti pretraživanje prema lokaciji i standardima kvalitete, pomažući potrošačima da pronađu atraktivne ponude serviserima da im se povećava vidljivost.

Informacije o popravcima će potrošači moći zatražiti od bilo kojeg servisera, donoseći transparentnost u uvjete popravka i cijenu te olakšavajući potrošačima usporedbu ponuda za popravke. Ovaj standard "jednostavnog popravka" bit će omogućen za sve servisere diljem EU koji se žele posvetiti minimalnim standardima kvalitete kao što su, primjerice, trajanje ili dostupnost proizvoda.