SAMSUNGOVO ISTRAŽIVANJE

Europljani više razmišljaju o kućanskim poslovima nego što ih obavljaju

Europljani više razmišljaju o kućanskim poslovima nego što ih obavljaju

Samsungovo novo istraživanje otkrilo je da Europljani provode 86 posto više vremena razmišljajući o obavljanju kućanskih poslova, u odnosu na vrijeme koje je potrebno za njihovo obavljanje.

Vrijeme utrošeno na mentalnu pripremu za obavljanje kućanskih zadataka predstavlja "nevidljiv teret" koji često utječu na mir i raspodjelu dragocjenog vremena korisnika.

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 6000 ispitanika  diljem Europe, otkriva da je prosječna osoba odgovorna za najmanje sedam poslova u svom domu, za čije obavljanje je često potrebno više od 30 sati tjedno - gotovo jednako koliko i posao s punim radnim vremenom. To stvara negativan učinak na europska kućanstva, gdje više od polovice ispitanika (51 posto) ističe da je pod stresom barem polovicu vremena, a dvoje od pet (41 posto) redovito ima poteškoće s fokusom na svakodnevne obaveze. Pojačano krizom porasta troškova života, više od polovice (54 posto) ispitanika potvrđuje da je cijena energije utjecala na kućanske obaveze, čineći ih stresnijima i težima.

Istraživanje se odnosi na 15 najvažnijih kućanskih obaveza koje se redovito obavljaju, uključujući generalno čišćenje doma, kupnju namirnica i upravljanje računima za režije. Svaka obaveza rangirana je prema intenzitetu – na temelju emocionalnih i fizičkih zahtjeva koje Europljani pripisuju njihovom obavljanju.

Istraživanje je otkrilo da, unatoč povećanoj dostupnosti napredne kućne tehnologije i platformi kao što je SmartThings, Europljani provode gotovo isto toliko vremena, a u nekim slučajevima i više, mentalno se pripremajući za obavljanje redovitih kućanskih obaveza u usporedbi s vremenom koje provode obavljajući ih.

Primjerice, Europljani troše 92 posto više vremena razmišljajući o kuhanju obroka nego na kuhanje samog obroka, 91 posto više vremena razmišljajući o sigurnosti doma nego poduzimajući mjere za sprječavanje prijetnji kućanstvu. Također, troše 88 posto vremena razmišljajući o odlaganju smeća ili recikliranju nego na obavljanje same obaveze.

Kako bi pomogao uspostaviti ravnotežu u europskim kućanstvima, Samsung je pokrenuo Indeks nevidljivog opterećenja (nevidljivo opterećenje = intenzitet x vrijeme x učestalost), razvijen u suradnji s autorom bestselera i stručnjakom za sreću Moom Gawdatom. Koristeći formulu prve takve vrste, ovaj indeks svakome omogućuje izračunavanje vlastitog opterećenja, ispitivanjem fizičkog i psihičkog opterećenja kućanskih obaveza za koje su odgovorni.

Uz 90 posto ispitanika koji vjeruju da bi njihovo kućanstvo moglo biti učinkovitije i gotovo polovicu (48 posto) otvoreno potencijalu tehnologije za ublažavanje opterećenja kućanskih obaveza, Indeks nevidljivog opterećenja korisnicima također pruža jednostavna SmartThings rješenja koja im pomažu živjeti učinkovitije uz uštedu vremena.

Kako bi smanjila brige oko upravljanja i plaćanja računa za kućanstvo, primjerice, usluga SmartThings Energy omogućava lako praćenje potrošnje energije kućanskih aparata, pa čak i nadzor uređaja putem pametnih utičnica. Za veću uštedu, može se aktivirati AI Energy Mode i upravljati potrošnjom energije ispod unaprijed postavljenog cilja. Kako bi olakšalo pranja rublja, aplikacija SmartThings omogućuje pokretanje pranja na daljinu i obavještava kada je ciklus završen, tako da, gdje god se nalazio korisnik, može pokrenuti ciklus i biti siguran da će biti gotov kada dođe kući.