VRIJEME PROMJENA

European Chip Labs dobit će 2,5 milijardi eura sredstava

Europski laboratoriji, predvođeni belgijskom organizacijom za istraživanje i razvoj Imec, imat će koristi od ovog poteza, s 1,4 milijarde eura ukupnog financiranja koje dolazi iz financijskih shema EU-a Digital Europe i Horizon Europe.

European Chip Labs dobit će 2,5 milijardi eura sredstava
Depositphotos

Europski pogoni za istraživanje čipova dobit će 2,5 milijardi eura sredstava EU-a. Njima će se dodijeliti sredstva za istraživanje razvoja naprednih poluvodiča, kao dio Zakona o čipovima vrijednog 43 milijarde dolara.

Europski laboratoriji, predvođeni belgijskom organizacijom za istraživanje i razvoj Imec, imat će koristi od ovog poteza, s 1,4 milijarde eura ukupnog financiranja koje dolazi iz financijskih shema EU-a Digital Europe i Horizon Europe. Igrači iz industrije, uključujući ASML sa sjedištem u Nizozemskoj, sponzorirat će preostali iznos.

Nazvan pilot linija NanoIC, projekt istraživanja i razvoja usmjeren je na razvoj predkomercijalne proizvodne linije za sub-2-nanometarski sustav na čipu, tehnologiju za koju se očekuje da će potaknuti razne industrije od telekomunikacija do zdravstvenog sektora. Imec tvrdi da će se projekt NanoIC proširiti na postojeća pilot postrojenja izgrađena tijekom prethodnih desetljeća. Institucija za istraživanje i razvoj očekuje da će ovo omogućiti ekosustavu europskih dobavljača da poboljša svoju konkurentnost uz jačanje globalnog lanca vrijednosti čipova.

Temeljni cilj pilot linije NanoIC je uspostava paneuropske infrastrukture dizajna čipova, za koju se očekuje da će igrati ključnu ulogu u povezivanju igrača iz tehnološkog i proizvodnog sektora kako bi se ubrzao razvoj i vrijeme izlaska na tržište. U sklopu projekta, sveučilišta, novoosnovana poduzeća, poduzeća te dizajnerske i sistemske tvrtke moći će testirati komplete za projektiranje procesa u ranoj fazi za izradu prototipova naprednih tehnoloških komponenti na vrhu komercijalno dostupnih pločica.

"Ovo je osobito značajno za proizvođače originalne opreme u sektorima poput zdravstva i automobilske industrije, gdje potražnja za naprednim rješenjima poluvodiča brzo raste", rekao je Imec. Najbolji svjetski proizvođači čipova u utrci su za lansiranje 2-nanometarskih procesora, a Luc Van den Hove, predsjednik i glavni izvršni direktor Imeca rekao je da će im potpora EU-a omogućiti da zadrže vodeću poziciju i također se okrenu bliže zahtjevima tržišta.