EU postavila okvire aplikacijama za praćenje kontakata

EU postavila okvire aplikacijama za praćenje kontakata
DepositPhotos

Zemlje Europske unije su u pokušaju sprečavanja širenja koronavirusa na nacionalnoj razini kreirale aplikacije za “praćenje kontakata“, kako bi se lakše moglo utvrditi gdje su potencijalno riskantne osobe. Ali, sad kad su i službeno otvorene granice, postavlja se pitanje privatnosti, koje treba riješiti.

Jer, dok je, primjerice, u Hrvatskoj normalno koristiti aplikaciju kreiranu od strane hrvatskih vlasti, prelaskom u drugu zemlju EU, ona postaje beskorisna. Isto vrijedi za sve druge zemlje, odnosno, njihove aplikacije tog tipa. Svjesni da sad kad se može neometano putovati, vodeći ljudi EU su odlučili omogućiti povezanost takvih aplikacija.

Dakle, Europska komisija poslala je tehničke specifikacije svim zemljama članicama te je na njima dopustiti međusobno korištenje takvih aplikacija i samim time razmjenu informacija o kontaktima. Ali, glavni uvjet je da pristup bude decentraliziran, čime se štiti privatnost korisnika.

Nakon što se odobre aplikacije između država članica, bit će moguće neometano putovati i svejedno imati uvid u kontakte, što će dobro doći za sprečavanje širenja virusa, posebno ukoliko dođe do drugog vala o kojem se toliko priča posljednjih dana i tjedana. Također, za korisnike je ovo dobra vijest jer neće morati preuzimati novu aplikaciju svaki put kad dođu u novu državu Europske unije.

Ujedno, zanimljivost je da će se informacije dijeliti na način da pojedinci neće biti identificirani, geolokacije neće biti korištene i već to je dovoljan pokazatelj da straha za privatnost nema. Sve to na sebe preuzima Europska komisija, koja će dijeliti između država članica EU samo informacije koje su im relevantne u smislu sprečavanja širenja zaraze.

I dok većinom zemlje koriste decentralizirani pristup, Francuska i Velik Britanija izabrali su centralizirani pa njihove aplikacije neće biti moguće koristiti van njihovih granica. Osim ako ne promijene pristup, za što ne postoji još uvijek interes od strane tamošnjih vlasti.