Utrka se nastavlja

EU i SAD jačaju suradnju u novim tehnologijama

EU i SAD jačaju suradnju u novim tehnologijama
Depositphotos / Ilustracija

Europska unija i Sjedinjene Američke Države održali su četvrti ministarski sastanak Vijeća za trgovinu i tehnologiju. Dvije su se zemlje složile oko popisa ključnih ishoda za unaprjeđenje transatlantske suradnje u novim tehnologijama, održivoj trgovini, gospodarskoj sigurnosti i prosperitetu, sigurnoj povezanosti i ljudskim pravima u digitalnom okruženju.

EU i SAD ponovili su da dijele zajedničko razumijevanje da tehnologije umjetne inteligencije imaju velike mogućnosti, ali mogu predstavljati i rizike za društvo. Prikazali su prve rezultate u provedbi zajedničkog plana TTC-a za pouzdanu umjetnu inteligenciju i upravljanje rizikom kroz posvećene skupine stručnjaka, radeći osobito na identifikaciji standarda i alata za pouzdanu umjetnu inteligenciju. Ubuduće će se ovaj rad usredotočiti na generativne AI sustave.

Partneri su također napredovali u radu na poluvodičima, provedbi sporazuma o ranom upozoravanju lanca opskrbe i transparentnosti subvencija. Uspostavili su mehanizam za sprječavanje utrke za subvencije, produbili suradnju na svojim odgovarajućim zakonima o čipovima i udružit će snage u istraživanju kako bi zamijenili PFAS u lancima opskrbe poluvodiča.

EU i SAD unapređuju svoj rad na području e-mobilnosti. Dogovorili su se o zajedničkom međunarodnom standardu o sustavima punjenja megavata za punjenje električnih teških vozila. To će olakšati transatlantsku trgovinu i ulaganja smanjenjem troškova proizvodnje i postavljanja. Također su razvili preporuke za implementaciju infrastrukture za punjenje e-vozila koju financira vlada.

Obje su strane ubrzale svoju suradnju prema zajedničkoj viziji i industrijskom planu za 6G bežične komunikacijske sustave. Izdali su 6G izglede, koji postavljaju vodeća načela i sljedeće korake za razvoj ove kritične tehnologije.